EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 12 - Formáld te is a világot!

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Formáld te is a világot!

Nagyszabású szemléletformáló akciót indított a MÖSZ hazai középiskolákban

Az Európai Unió támogatásával indított országos szemléletformáló programot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ). A kétéves program célja, hogy felhívja a középiskolai tanárok és diákjaik figyelmét a magyar közoktatásban háttérbe szoruló, ám mindannyiunk közös jövőjét befolyásoló globális problémákra.

A programot elindító eseményként a MÖSZ február 15-én sajtótájékoztatót tartott a Protestáns Fórum Hold utcai konferencia-központjában. A nemzetközi együttműködésben zajló program részleteiről, céljáról, fontosabb eseményeiről, a megvalósítás módjáról dr. Lévai Anikó és Kovács „Kokó” István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövetei, dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök, a MÖSZ alapítványának elnöke, az egyházi világszervezetek témához kapcsolódó tevékenységének szakértője, Riitta Swan, Finnország magyarországi nagykövetségének követtanácsos asszonya és Vesa Hakkinen, a FinnChurchAid elnevezésű finn segélyszervezet szakértője számolt be. A tájékoztatót Lehel László, a segélyszervezet igazgatója nyitotta meg.

A nyilvános megnyitó után az ország legkülönbözőbb részeiről érkezett tanárok számára az esemény szakmai fórummá alakult át, amelyen megismerkedhettek a program további részleteivel, a globális nevelés koncepciójával, eszközeivel és a finn oktatásban betöltött szerepével. A műhelymunka vezetője és előadója a téma finn szakértője, Vesa Hakkinen volt.

A mai középiskolások generációja formálja a 21. századot

A szemléletformáló akció olyan, a mai tizenévesek számára életbe vágó kérdésekre hívja fel a figyelmet, mint a fejlődő országoknak a miénkkel egyre jobban összefonódó sorsa, ivóvízkészleteink rohamos fogyása, az AIDS, a szegénység vagy épp a globális felmelegedés hatásai.

Az Európai Unió fontosnak tartja, hogy az újonnan csatlakozott országok polgárai – felismervén a fejlett világ felelősségét – tudatosan és aktívan vegyenek részt a világ egészét érintő problémák leküzdésében. A „Formáld te is a világot!” jelmondattal induló program a tizenéveseket mint a 21. század formálóit szólítja meg, hívja együtt gondolkodásra.

Nemzetközi partnerrel – több évtizedes tapasztalat a globális nevelésben

A szemléletformáló programra kiírt uniós pályázat nyertese, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak a határon túli magyarság, hanem számos, a világ legkritikusabb pontjain (közel harminc országban, mint például Afganisztán, Csecsenföld, Srí Lanka, Palesztina) végzett humanitárius és fejlesztési munkájával vívott ki elismerést nemzetközi és hazai téren egyaránt. A Külügyminisztérium, az Európai Unió, illetve különböző nemzetközi szervezetek partnereként jelenleg is több nagyszabású fejlesztési projektben részt vevő segélyszervezet maga is stratégiai fontosságúnak tartja a hazai fiatalok tájékoztatását.

A szervezet szűkebb körben eddig is végzett szemléletformáló tevékenységet, ám a most induló programban az unió támogatásával a diákok minden eddiginél nagyobb tömegeit érheti el, mintegy ötven, az ország különböző pontjairól kiválasztott középiskola bevonásával.

Szemléletformáló tevékenységében a MÖSZ fontos szerepet szán az alapítói között is megtalálható protestáns egyházaknak, amelyek kiterjedt ifjúsági munkájukkal, rendezvényeikkel lehetőséget nyújthatnak a fiatalok még szélesebb körének elérésére. A két év során egymást követő rendezvények, kiadványok nemzetközi színvonalára a segélyszervezet szakmai partnere, a FinnChurchAid a biztosíték, mely a világ legjobbnak tartott oktatási rendszerében több évtizede foglalkozik globális neveléssel.

Széles spektrumú ismeretátadás

A program keretében a segélyszervezet tanároknak és diákoknak szóló továbbképzéseket, tanulmányi versenyt és fesztiválokat szervez, valamint ez év második felében vándorkiállítást indít útnak a részt vevő iskolákban. Az interaktív kiállítás afganisztáni diákok fotóinak segítségével, valamint multimédiás eszközökkel szembesíti a magyar diákokat távoli kortársaik életkörülményeivel. A legjobb képeket a hazai helyszíneken kívül finn középiskolákban is kiállítják.

A rendezvények mellett az üzenetek kommunikálásában fontos szerephez jut az internet. Már megkezdődtek egy olyan világhálós portál elkészítésének munkálatai, mely az érdeklődő diákok számára tartalmaz majd a globális problémákhoz kapcsolódó érdekességeket és olvasnivalókat, továbbá ingyenesen letölthető lesz erről az oldalról egy, a program keretében készülő, oktató célzatú számítógépes játék is. A készülő honlap mindemellett korszerű tanítási segédanyagok tárháza kíván lenni a tanárok számára.

Ifj. Kis Boáz


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezsdrás könyve – a hazatérés
Jegyzetlapok
Deák László blogjából…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nem a sokat, hanem az egészet
Hídépítők
„A népszavazás eredménye válasz Balatonőszödre és a kormányzati politikára”
Evangélikus pályázatíró konferencia
Régi-új igazgató az evangélikus egyház Luther Kiadójának élén
Emléktábla a gulágot megjárt lelkésznek
Csapatépítő lelkészgyűlés
Keresztutak
Formáld te is a világot!
MÖSZ-pályázat
Ökumenikus gyász
Elhunyt Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója
Megemlékezés a szabadságharc hőseiről Alsószeliben
Evangélikusok
A félig megtett utak kudarca
Evangélikus lelkész lett a hét embere
Állandóan megújulni
Zenepedagógusi díj az evangélikus festőművésznek
Maradandó alkotásokért
„A Biblia fájdalmasan őszinte…”
„Mindenkinek kell szánnia időt önmaga jobb megismerésére”
e-világ
A szép, a jó és a giccs
Keresztény szemmel
Hét húsvéti út
A király
Húsvét 2008
Hamis tanítók tévelygései, avagy mit ne olvassunk
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach közelében
Szőtt szépség és szeretet
Zulauf Henrik élete és munkássága
Teremtéshit a 21. században
A tálcán kínált 20. század
Valóban föltámadt
Szabadságot a gyermekeknek!
Húsvéti üzenetek
„Nem lesz idén hímes tojás”
A vasárnap igéje
Húsvéti nyelvlecke
A teremtett egyház
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa lelkes titkára
ÉnekKincsTár
Krisztus feltámadt – Jézus, Megváltónk sírba szállt
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 12 Formáld te is a világot!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster