EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 12 - A király

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

A király

Virágvasárnap. A keresztény embernek a nagyhét kezdete, a Jézus jeruzsálemi bevonulására való emlékezés napja. Jézus egy kölcsönkért szamáron ülve, tanítványai kíséretében érkezik meg a fővárosba, s érkezése győzelmes bevonulássá válik. Az emberek kitódulnak az utcákra, terekre, énekelve köszöntik a Megváltót. Nem zavarja őket a szamár: milyen király az, aki szamárháton ülve vonul be a fővárosba? Értik a zakariási jövendölést.

A szamárháton érkezőben ők valóban a királyt ismerik fel, az évszázadok óta ígért megváltó-királyt. Jézus az alázatos király. Ő nem fényes trónusról, szolgák és katonák gyűrűjében osztogatja parancsait. Ő mellénk akar ülni, meg akar hallgatni, segíteni szeretne, szeretni szeretne. Ő az életét is odaadja értünk, az ő kedves gyermekeiért.

Nemzeti ünnepünkön egészen más királyokat láttunk a híradásokban. Ők nagy, fekete, golyóálló Audikban érkeznek. Körülöttük vastag nyakú, kopasz öltönyösök, nehogy bárki is e védett emberek közelébe férkőzzön. Olyan királyok ők, akik többszörös rácskordon mögé zárták be magukat, mert félnek a saját népüktől. Néptelenített, száz-százötven méteres biztonsági sáv mögött mernek csak megszólalni. Gyáva királyokat láttunk, akik görcsösen ragaszkodnak a vitatható módon megszerzett hatalomhoz. A legfőbb felelős zárt körben, bizonyítottan kipróbált, jó cimborák között merte csak elmondani ünnepi beszédét.

Ők azok, akik félnek a füttyszótól, a karcos és markáns ellenvéleménytől. És legfőképpen nem szeretik a kritikát. Nagyon nem szívelik, ha több mint hárommillióan leszavazzák őket. Úgy tűnik, őket csak dicséret illetheti, nem bírálat. Ők a meg nem értett királyok, akik népük ellenére szeretnének boldogítani, s megsértődnek, ha népük ebből a boldogításból nem kér. Főként mert a nép véleményére nem is igazán kíváncsiak. No meg a nép helyett az eltelt hat évben csak önmagukat tudták boldoggá és gazdaggá tenni.

S láthattunk egy „királynőt” is, aki sértettségében most éppen bosszút forral. És a port a gyerekeken szeretné elverni. Büntetni szeretne, mert ő a királynő, neki ehhez joga van. Ő legalábbis így véli. Meg akarja vonni azoktól a támogatást, akik eddig nem részesültek a vizitdíj áldásaiból. Megvonni a házi gyermekorvosok kiegészítő támogatását, megvonni a gyermekszakrendelések kiegészítő támogatását és megvonni a gyermekkórházak kiegészítő támogatását – ezt tervezi a nagyasszony, aki maga is orvos, aki maga is anya szeretne lenni, és feltehetőleg gyermekeket szeretne világra hozni. Ő most milliónyi más gyermeken akar bosszút állni, mert a szülők nem az ő szája íze szerint szavaztak. Ráadásul nem ismeri a színházi alapigazságot: egy darabban egy gyermek vagy egy kutya szerepeltetése már fél siker. S ennek a fordítottja is igaz: gyermekeket bántalmazni – nos, a következményeket majd meglátjuk…

Ezek a királyok havonta olyan sokat keresnek, hogy mi azt elgondolni sem tudjuk. Ők pedig milliárdos vagyonukon kuporogva azt nem tudják elképzelni sem, mit jelent egy betegeskedő kisnyugdíjasnak az alkalmankénti vizitdíj, egy – mondjuk hathetes – kórházi kezelés napidíja az idős embernek vagy a családjának. És mit jelent a tandíj egy nagycsaládnak, ahol, mit ad Isten, netán csupa tehetséges gyermek nőtt föl, akik mind szeretnének felsőoktatási képzésben részesülni, s már eddig is nehézségek árán nyögték ki a szülők a nagyvárosban lakás, utazás és a tanszerek költségeit.

A Szentírás az ószövetségi kor istentelen és rossz királyait ezzel a vissza-visszatérő mondattal jellemzi: „…azt tette, amit rossznak tart az Úr.” Ezek a királyok rendszerint eltérítették a népet az egy igaz és élő Isten útjáról, pogány és idegen szokásokat vezettek be, önző politikájukkal romlásba döntötték a népet és az országot.

A mi alázatos királyunk Jézus Krisztus. Nem elvenni, hanem adni akar. Boldogságot, szeretetet és önmagát. Kínjait látva s keresztjére fölnézve, de húsvét ragyogásában találkozva a mégis élő, halál felett is diadalmaskodó Úrral – igen, őreá figyeljünk! Ő a mi Királyunk! Aki azt mondja most nekünk: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek!” (Mt 11,28)

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezsdrás könyve – a hazatérés
Jegyzetlapok
Deák László blogjából…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nem a sokat, hanem az egészet
Hídépítők
„A népszavazás eredménye válasz Balatonőszödre és a kormányzati politikára”
Evangélikus pályázatíró konferencia
Régi-új igazgató az evangélikus egyház Luther Kiadójának élén
Emléktábla a gulágot megjárt lelkésznek
Csapatépítő lelkészgyűlés
Keresztutak
Formáld te is a világot!
MÖSZ-pályázat
Ökumenikus gyász
Elhunyt Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója
Megemlékezés a szabadságharc hőseiről Alsószeliben
Evangélikusok
A félig megtett utak kudarca
Evangélikus lelkész lett a hét embere
Állandóan megújulni
Zenepedagógusi díj az evangélikus festőművésznek
Maradandó alkotásokért
„A Biblia fájdalmasan őszinte…”
„Mindenkinek kell szánnia időt önmaga jobb megismerésére”
e-világ
A szép, a jó és a giccs
Keresztény szemmel
Hét húsvéti út
A király
Húsvét 2008
Hamis tanítók tévelygései, avagy mit ne olvassunk
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach közelében
Szőtt szépség és szeretet
Zulauf Henrik élete és munkássága
Teremtéshit a 21. században
A tálcán kínált 20. század
Valóban föltámadt
Szabadságot a gyermekeknek!
Húsvéti üzenetek
„Nem lesz idén hímes tojás”
A vasárnap igéje
Húsvéti nyelvlecke
A teremtett egyház
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa lelkes titkára
ÉnekKincsTár
Krisztus feltámadt – Jézus, Megváltónk sírba szállt
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 12 A király

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster