EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 12 - „Nem lesz idén hímes tojás”

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

„Nem lesz idén hímes tojás”

Mielőtt még kedves olvasóim megijednének, gyorsan előrebocsátom, hogy egykor, még 1916-ban a háború gázolt át ezen az ősi népszokáson. Abban az évben a következő rendelet jelent meg: „A m. kir. minisztérium a háború esetére szóló kivételes intézkedésekről alkotott törvényes rendelkezések alapján a következőket rendeli: A tyúktojásnak a húsvéti ünnepek alkalmából szokásos festése vagy hasonló kikészítése, továbbá az ily festett vagy kikészített tyúktojásnak forgalomba hozatala az egész ország területén tilos. Aki a jelen rendelet rendelkezését vagy a hatóságnak a jelen rendelet alapján kibocsátott rendelkezését megszegi, az, amennyiben cselekménye súlyosabb büntető rendelkezés alá nem esik, kihágást követ el és két hónapig terjedhető elzárással és hatszáz koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. A rendelet hatálya Horvát-Szlavonországokra nem terjed ki. Gróf Tisza István, m. kir. miniszterelnök.”

Korunk néprajzkutatója, jelen esetben e cikk írója – meglepetéséből való felocsúdása után – örömmel fedezi fel e rövid törvényben is az egykori közösségi viszonyokat. Jelen esetben azt, hogy a múlt század elején is voltak asszonyok, akik a tojásokat azért festették, írták, hogy eladják őket, és voltak olyanok, akik inkább pénzt adtak érte, mintsem hogy fáradjanak a megfestésükkel. További forrásokat kutatónk már csak az akkori sajtóban találhat, hiszen kinek a nagyanyja, dédnagyanyja tartotta volna fontosnak, hogy éppen erről az „aprócska” tényről meséljen unokáinak? Ekkor következett a második meglepetés.

A Brassói Lapokban figyeltem fel először a tojások festésének tiltására. A szerző nem részletezte a rendeletet. A következő évben az újság ismét emlékeztetett arra, hogy a rendelet érvényes. Reménykedtem abban, hogy ha már Az Est a kor egyik legnagyobb példányszámú lapja volt, nem elégszik meg csupán a tiltó rendelet ismertetésével. Többször kellett átlapoznom az április eleji lapszámokat, hogy felfedezzem a hírek rovatban megbúvó néhány soros közleményt.

Következett hát Az Újság. A rendelet érvénybe lépésének másnapján még kevesebb szóval hozta az olvasók tudtára a tiltást, mint konkurens laptársa. Ám másnap jött a nosztalgia, a számunkra értékes szokásleírás. „Miket evett meg előlünk a háború?” – kérdi a szerző. „Megette előlünk a fehér kenyeret, megette a zsemlyét, a kiflit, felhabzsolta a tejszínt, megette a habos tortákat, és most készül megenni a délutáni ozsonnakávénkat. Hetenként két napon a húst eszi el előlünk a háború, másik két napon a drágaság veszi ki a szánkból. Eb, aki bánja. Semmi se hiányzik, semmi se fáj. De tudja Isten, a húsvéti tojás, a szép börzsönyös, alkörmös, piros tojást mégis nagyon sajnálom. Anélkül, hogy az okát pontosan ismernök, bizonyosra lehet venni, hogy a váratlan rendelkezésnek komoly és alapos oka van. Alighanem nincs elegendő tojás, vagy ha van, bizonyosan fontosabb célokra kell, mint hogy a gyerekek »kocósdit« vagy »topázást« játsszanak velük. (A kocósdi, amikor a gyerekek összeverik a két piros tojás hegyét, amelyiké betörik, az vesztett. A topázásnál krajcárral dobnak a tojásra, ha beszakad, a dobóé a tojás, ha lepattan, a tojásosé a krajcár). Valami oka van a piros tojás tilalmának is. Valami komoly, becsületes oka. Nem hiába foglalkoznak ilyen nagy időkben ilyen kicsi dolgokkal. Mégis kár, nagy kár azért a szép poézisért, ami a piros tojás körül csillog. Szép gyerekkorunk, nagy örömeink – de sajnálom, hogy a mai gyerekeknek nem jut belőle. Hogy kiöltöztünk húsvétra. Hogy szaladgáltunk a tüllel bekötözött rózsavizes üvegekkel házról-házra. Hogy locsoltuk a sivítozó fehérnépeket, a menekülő leánykákat. S hogy örültünk a szép hímes tojásnak, ami a locsolás törvényes jutalma volt. Délután aztán összeült a nagy gyerekparlament. Az volt a legtekintélyesebb, aki a legtöbb tojást gyűjtötte össze. És mindenik tojásnak története volt. A mi akkori hitünk szerint roppant érdekes története. A végin aztán megettük a piros tojásokat. Éppen úgy, mintha nem lett volna alkörmössel befestve.”

Abban az évben elveszett a poézis. Nem csillogtak a tojások, s ki tudja, locsolni elmentek-e a legénykék. Mert a nagy legények, az apák a fronton harcoltak a későbbi boldog húsvétok reményében.

Ma senki sem tiltja a tojások „kikészítését”, árulását. A poézis mégis elvész évről évre. A csillogást nem a szokás megszűnése űzi el: a bevásárlóközpontok idő előtti kínálata.

Veres Emese-Gyöngyvér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezsdrás könyve – a hazatérés
Jegyzetlapok
Deák László blogjából…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nem a sokat, hanem az egészet
Hídépítők
„A népszavazás eredménye válasz Balatonőszödre és a kormányzati politikára”
Evangélikus pályázatíró konferencia
Régi-új igazgató az evangélikus egyház Luther Kiadójának élén
Emléktábla a gulágot megjárt lelkésznek
Csapatépítő lelkészgyűlés
Keresztutak
Formáld te is a világot!
MÖSZ-pályázat
Ökumenikus gyász
Elhunyt Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója
Megemlékezés a szabadságharc hőseiről Alsószeliben
Evangélikusok
A félig megtett utak kudarca
Evangélikus lelkész lett a hét embere
Állandóan megújulni
Zenepedagógusi díj az evangélikus festőművésznek
Maradandó alkotásokért
„A Biblia fájdalmasan őszinte…”
„Mindenkinek kell szánnia időt önmaga jobb megismerésére”
e-világ
A szép, a jó és a giccs
Keresztény szemmel
Hét húsvéti út
A király
Húsvét 2008
Hamis tanítók tévelygései, avagy mit ne olvassunk
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach közelében
Szőtt szépség és szeretet
Zulauf Henrik élete és munkássága
Teremtéshit a 21. században
A tálcán kínált 20. század
Valóban föltámadt
Szabadságot a gyermekeknek!
Húsvéti üzenetek
„Nem lesz idén hímes tojás”
A vasárnap igéje
Húsvéti nyelvlecke
A teremtett egyház
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A Szélrózsa lelkes titkára
ÉnekKincsTár
Krisztus feltámadt – Jézus, Megváltónk sírba szállt
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 12 „Nem lesz idén hímes tojás”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster