EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - A szív csodákra képes

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A szív csodákra képes

Új székházat avatott az ökumenikus segélyszervezet Beregszászon

A segélyszervezet igazgatója és jószolgálati nagykövete átadja rendeltetésének az új épületet
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) nevét jól ismerik a kárpátaljaiak is. És nem csupán a médiából. Merthogy az 1998-ban bekövetkezett árvízi katasztrófa idején az elsők között siettek a bajbajutottak segítségére. Ezt tették a következő árvíz idején is. Már az első alkalommal látták, tudták: gyorsabban és hatékonyabban tudnak segíteni, ha ott helyben alakítanak ki egy központot, ezért is hozták létre a segélyszervezet beregszászi irodáját. Hogy erre valóban szükség volt, az a hamarosan megismétlődő árvíz idején bebizonyosodott: a MÖSZ Gerevich János vezette beregszászi szervezete már a katasztrófa első perceiben a helyszínen volt, hogy segítséget nyújtson a bajbajutottaknak.

A Beregszászon ma Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ néven ismert szervezet azóta – úgymond a békeidőkben – igen sok fontos projektet vezényelt le. Vállalták többek között a szociálisan hátrányos helyzetűek támogatását, felzárkóztatását, képzését, továbbképzését, emellett igen fontosnak tekintik a munkatársképzést is. Teszik mindezt ma is nagy-nagy odaadással, a másikra való odafigyeléssel.

Hatalmas az a munka, amelyet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, illetve az Advance végez. A programok lebonyolításához helyiségekre is szükség van. Ezért vásárolták meg Beregszászon azt a Hmelnickij úti épületet, amelynek felújítása után immáron korszerű, jól felszerelt oktatótermek várják a sorsukon változtatni szándékozókat, illetve azokat a leendő munkatársakat, akik itt készülhetnek fel az élet nagy kihívásaira.

Az új iroda május 23-án tartott avatóünnepségén részt vett Lehel László evangélikus lelkész, a MÖSZ igazgatója és dr. Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete is.

A vendégeket és résztvevőket Gerevich János üdvözölte. Az Advance-központ igazgatója hangsúlyozta: ebben a most felújított, száznyolc éves polgári lakásban továbbra is a polgárosodásért és a fejlődésért dolgoznak majd. Egyben ismertette azokat a projekteket, amelyeken dolgoznak, hogy kitűzött céljaikat elérjék.

A szív csodákra képes – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Lévai Anikó, aki az egymás iránti figyelem, a szeretet, a segítőkészség, az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Ez megmaradásunk záloga.

A szeretet, illetve a tudás fontosságát emelte ki beszédében Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke. Nagyra értékelte az Advance eddigi munkáját, melynek egyik és talán legfontosabb célja, hogy a legelesettebbekkel is megláttassa a kiutat, reményt és hitet tápláljon bennük.

Méltányolta a központ munkáját Gajdos István, Beregszász polgármestere is, oklevéllel mondva köszönetet Lehel Lászlónak és Gerevich Jánosnak, illetve az általuk vezetett szervezetek munkatársainak. Lehel László biztosította a beregszászi irodában dolgozókat arról, hogy a továbbiakban is hatékony segítséget nyújtanak majd munkájukhoz.

Az avatási ünnepség után az Advance által szervezett számítógép-kezelői, házvezetőnői és szociális munkásokat képző tanfolyamokat sikeresen elvégzőknek nyújtották át az erről szóló okleveleket, majd a résztvevők a házvezetőnő-képző végzősei által gazdagon és mutatósan terített asztal mellett folytathatták a beszélgetést, immáron kötetlen keretek között.

Lehel Lászlót arra kértük, hogy értékelje a beregszászi iroda munkáját, illetve beszéljen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet feladatvállalásairól.

– A kérdés második felének a megválaszolásával kezdem. Célkitűzésünk kettős: humanitárius segítséget nyújtunk katasztrófa idején elsősorban Magyarországon, a környező és bizonyos esetekben a kelet-európai országokban. De segítettünk már Ázsiában is, például a cunami sújtotta Srí Lankán. Emellett a fejlesztési munkát támogatjuk. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távra tervezünk, mert amikor szociális munkásokat képezünk, rajtuk keresztül meg akarjuk sokszorozni az erőnket. A képzési központok mindenképpen a jövő építését szolgálják, hiszen így helyi munkatársakat tudunk „bevetni” bármikor katasztrófa idején, illetve általuk tudjuk elérni a legrászorultabb rétegeket azzal a céllal, hogy jövőképet mutassunk nekik, és segítsük őket a jövő építésében. E célból Magyarországon is – részben az önkormányzatokkal karöltve – tizennyolc szociális intézményt tartunk fent és működtetünk, továbbá negyvennégy különböző szociális szolgáltatást végzünk.

Ami a kárpátaljai munkát illeti, szerintem ez nagyon jó példa arra, hogy ezen a vidéken is elindult az igazi felkészülés az élet minden kihívására. Elindult valami, ami – sajnos – egy katasztrófával vette kezdetét. De már akkor láttuk: nem tudunk mindenütt idejében ott lenni, ezért helyi szervezeteket kell kiépítenünk, hogy valóban hatékonyak legyünk. Elképzelésünkhöz Gerevich Jánosban és munkatársaiban nagyszerű segítőkre találtunk, erőfeszítéseik eredményességét az itteniek is tapasztalhatják. Sajátosan kárpátaljai igények szerint szervezik a tevékenységüket. Nagy öröm számunkra, hogy ennek a munkának a fontosságát felismerték a helyi vezetők is, s a mai megnyitóünnepségen is azt tapasztaltuk: mind a járás, mind a város vezetése támogatja a szervezetet.

A beregszászi iroda mára szinte teljesen önállóan működik. Természetesen mi továbbra is segítjük a munkájukat, igyekszünk azokat az európai uniós erőforrásokat ide csoportosítani, amelyek Ukrajna számára rendelkezésre állnak, s amelyek ennek a térségnek a fejlődését szolgálják.

Az avatóünnepség előtt a magyarországi vendégek – Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László igazgató és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Gerevich János kíséretében – a Csetfalvai Általános Iskolába látogattak, ahol sportfelszereléseket adtak át az intézmény diákjainak. A vendégeket Blanár László igazgató üdvözölte. Miután röviden vázolta az iskolában folyó oktatási és fejlesztési munkákat, a gyerekek mondtak köszönetet szívhez szóló műsorukkal a már nem első alkalommal megtapasztalt támogatásért.

Kovács Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Evangélikus Diák Élet
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezékiel könyve – a szenvedély
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kövekből kenyér
Tarzuszi Pál nyomdokában
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd…”
„Elcsendesedés Háza”
Pedagógus-csendesnap az Északi Egyházkerületben
Évfolyam-találkozó – születésnapon
Nyugdíjas lelkészeket köszöntött
Te magad vagy a küldetés!
Keresztutak
Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe
Szemléletformálásra törekszenek
A szív csodákra képes
Nyilas Misi Horvátországban
Evangélikusok visegrádi együttműködése
Reflexiók a harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zárónyilatkozatára és ajánlásaira
A testvériség asztalánál
Evangélikusok
Megférsz vagy…
Istenélmények áradata
Szeniczey Géza, az asztonómus felügyelő
e-világ
Plone GYIK 1.
Keresztény szemmel
Segélykiáltás elhagyottakért
Születésnapi készülődés
Protyestyál
evél&levél
Házasság – Isten áldásával!
Konfirmáltak elérhetősége
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
V. református zenei fesztivál
7 ima – 7 hitvallás
Soul- & gospelfesztivál 2008
Nagykövet a zongoránál
Hitpróbák gyümölcse
Bibliatéka, avagy a Biblia évszázadai – évszázadok Bibliái címmel
Túrós linzerkocka
A vasárnap igéje
Kollektív bűn – egyéni megtérés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Bűnösöknek Megváltója
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 23 A szív csodákra képes

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster