EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - Megférsz vagy…

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Megférsz vagy…

Viharokat kavart Szeverényi János országos missziói lelkész vezércikke, amely két hete jelent meg lapunkban Megtérsz vagy meghalsz provokatív címmel. Különösen is a lelkészek internetes levelezőlistáján, a Fraterneten váltott ki az írás indulatoktól sem mentes teológiai vitát egyházunk missziói szolgálatáról.

A témában többszörösen is érintett vagyok, hiszen 1997-től egy cikluson át, azaz hat évig lehettem egyházunk első főállású missziói lelkésze a rendszerváltás után. Lassan öt éve, hogy átadtam a stafétabotot Jánosnak. Jelenleg a püspöki tanácson belüli munkamegosztás jegyében hozzám tartoznak a különböző missziói területek. Nem felülről, hanem belülről szeretnék hozzászólni a cikk nyomán kiéleződő komoly teológiai kérdésekhez.

Szeverényi János – nomen est omen – Keresztelő János profetikus hangját idézi: „Megtérsz vagy meghalsz”… De az evangéliumok bizonyságtétele szerint Keresztelő János csalódására – „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?” (Mt 11,3) – nem a fejszés ítélet-végrehajtó érkezett meg Jézusban, hanem az a Messiás, aki azért jött, hogy életünk legyen, sőt bővelkedjünk. Tény, hogy ő is megtérésre hív, de nem pusztulással fenyeget, hanem a mennyek országának a közelségét hirdeti meg. Nem halálfélelemmel akar térdre kényszeríteni, hanem az örök élet evangéliumával, bűnbocsátó, gyógyító szeretetével vonz magához.

A 95 tétel nyomán ma is valljuk, hogy „a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen”, de a cikkíró azon állítása, hogy „mindennek a célja az egyházban a megtérés…”, aligha áll meg az evangélikus teológia mérlegén. Mint ahogy erősen ítéletes az a summás megállapítás is, hogy a liberalizmus, kultúrprotestantizmus, liturgiai buzgóság mind annak a jele egyházunkban, hogy „az élő Krisztus nincs jelen a szívünkben”.

Ugyancsak teológiai kétségeket és kérdéseket ébresztenek az olvasóban a következő sorok: „A titkos recept ismeretéhez, megértéséhez és megvalósításához szükség van beavatásra: az Atya, a Fiú és a Szentlélek Isten lényébe, valóságába való bemerülésre.”

Mindezek tisztázása érdekében szükség lenne olyan higgadt teológiai dialógusra, amely sajnos szinte ismeretlen egyházunkban. Nehezen értjük meg egymást, alig találjuk a közös nyelvet. Sokkal inkább fertőz a politika hisztérikus világából átvett személyeskedő, csak szekértáborokban, kasztokban gondolkodni képes, a másikat stigmatizáló, szeretetlen intolerancia, amely bomlasztja amúgy is törékeny közösségeinket.

Bárcsak felismernénk végre, hogy az igazi cél nem a másik legyőzése, meggyőzése, hanem sokkal inkább a megértése. Hátha rajta keresztül is a Mester akar valamire megtanítani bennünket… Hátha olyan kincset kapok a másiktól, amely belőlem hiányzik… Hátha kölcsönösen ki tudjuk egészíteni, gazdagíthatjuk egymást…

Nem véletlen, hogy éppen a szeretethimnusz figyelmeztet arra, hogy töredékes – Károlinál: rész szerinti – az ismeretünk, töredékes a prófétálásunk… A Lélek csodája, ajándéka, ha a részek egymásra találnak, kiegészítik, gazdagítják egymást. Milyen sokat sejtet a 122. zarándokzsoltár gyönyörű képe a szent városról, amely azért szép, mert részei „jól illenek egymáshoz”!

Egymásra utalt rész voltunk alázatos felismerésével szabad csak egyházunk missziói erőfeszítéseit – néha erőlködéseit – értékelnünk. Ha valaki, akkor egy néhai országos missziói lelkész jól tudja, hogy nem a tömeg, nem a nagy számok a fontosak. De szabad örülni, ha százak mozdulnak meg a hívó szóra.

Ha valaki attól tart, hogy a „diakóniai” jelzőhöz hasonlóan a „missziói” kifejezést is elkoptatjuk, nevezhetjük akár kerületi találkozónak, hálaadásnak is az eddigi missziói napokat. Lehet vitatni, hogy ezek mennyire hatékonyak a külvilág felé, de tény, hogy ilyenkor legalább kilépünk a megszokott egyházi épületek és keretek kényelmes fedezékéből, esélyt adva a Léleknek, hogy fújjon, akit és amit, akkor és amikor, ahol és ahová csak akar…

Ne feledjük, nemcsak a tanév, de egy gyülekezeti munkaév végéhez is közeledünk. Ősszel a Növekedés jegyében és reménységében hirdettük meg a több évtizedes hiányt pótló országos munkaprogramot. Vajon mennyiben éltünk a komoly segítséget felkínáló munkaterv lehetőségeivel? Mennyiben tudtunk elfogadni értékeket egymástól, egy „más”-tól? Mennyiben tudjuk befogadni, elhordozni, kiegészíteni egymást? Van-e némi jele az egészséges növekedésnek ezen a gyülekezeteink és egyházunk jövője szempontjából sorsdöntő területen? Jó lenne nem megkerülni az őszinte, személyes válaszadást…

Megférünk-e szolga- és utastársként egymás mellett egyházunk viharvert hajójában? Vagy csak felesleges terhet látunk a másikban, akivel az a legnagyobb bajunk, hogy különbözik tőlünk? Netán kiszállásra készülünk mentőövet, mentőcsónakot, vízbe rejtett cölöpöket keresve?

„Megférsz vagy…” – nincs valódi alternatíva! Nem véletlen, hogy az Egyházak Világtanácsának a nemrég magyar nyelven is megjelent tanulmányi füzete már a címében összekapcsolja a misszió és a kiengesztelődés szolgálatát. (Részvétel Isten missziójában a kiengesztelődésért – Forrásanyag konfliktushelyzetekben lévő egyházak számára. Luther Kiadó, Budapest, 2008)

„Uram, kihez mennénk?” – kérdezzük Simon Péterrel, az egykori üres hálójú halásszal együtt (Jn 6,68a). Hisszük, hogy a Mester – minden erőtlenségünk és szeretetlenségünk ellenére – még nem hagyott minket magunkra. Ezért érdemes újra meg újra foltozni, javítani, gyógyítgatni tépett vitorlát, szakadt hálót és foszladozó emberi kapcsolatokat is – a jobb megértés, együtt hajózás, a feltámadó Szél reményében.

Gáncs Péter püspök Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Evangélikus Diák Élet
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezékiel könyve – a szenvedély
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kövekből kenyér
Tarzuszi Pál nyomdokában
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd…”
„Elcsendesedés Háza”
Pedagógus-csendesnap az Északi Egyházkerületben
Évfolyam-találkozó – születésnapon
Nyugdíjas lelkészeket köszöntött
Te magad vagy a küldetés!
Keresztutak
Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe
Szemléletformálásra törekszenek
A szív csodákra képes
Nyilas Misi Horvátországban
Evangélikusok visegrádi együttműködése
Reflexiók a harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zárónyilatkozatára és ajánlásaira
A testvériség asztalánál
Evangélikusok
Megférsz vagy…
Istenélmények áradata
Szeniczey Géza, az asztonómus felügyelő
e-világ
Plone GYIK 1.
Keresztény szemmel
Segélykiáltás elhagyottakért
Születésnapi készülődés
Protyestyál
evél&levél
Házasság – Isten áldásával!
Konfirmáltak elérhetősége
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
V. református zenei fesztivál
7 ima – 7 hitvallás
Soul- & gospelfesztivál 2008
Nagykövet a zongoránál
Hitpróbák gyümölcse
Bibliatéka, avagy a Biblia évszázadai – évszázadok Bibliái címmel
Túrós linzerkocka
A vasárnap igéje
Kollektív bűn – egyéni megtérés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Bűnösöknek Megváltója
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 23 Megférsz vagy…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster