EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - V. református zenei fesztivál

Kultúrkörök

Június 6–8.

Hozzászólás a cikkhez

V. református zenei fesztivál

Beszélgetés Böszörményi Gergellyel

A Bartók rádió június 11-én, szerdán 18 órai kezdettel sugározza A 19. budapesti Bach-hét programjairól címü müsorát. Az adásban dr. Kamp Salamon müvészeti vezetövel Ménes Aranka beszélget. Botta Dénes felvétele a június 2-ai nyitókoncerten készült.
A református zenei fesztivál 2008-ban minijubileumhoz érkezik: ötödször rendezik meg Budapesten, a ferencvárosi Bakáts tér – Ráday utca – Kálvin tér szakaszon. Van-e bármiféle változás a kezdetekhez képest? – kérdeztük a rendezvénysorozatot életre hívó Böszörményi Gergelytől, a Periferic Records Kiadó igazgatójától.

– Nagyon sok minden változott. Abban a tekintetben, hogy a református egyház soha olyan erősen nem mutatkozott meg, mint ahogyan ezen a fesztiválon meg fog mutatkozni. Értem ezen azt, ami tulajdonképpen már öt évvel ezelőtt is szándékomban volt. Az első keretfeszegetés arról szólt, hogy az Úristen dicsőségére elhangzó református énekeket kihoztuk a templomból, és egy világi helyre vittük, a Zeneakadémiára. Rá két évre a fesztivállal kimentünk az utcára. Az utcai fesztiválok célja általában az, hogy egyfajta felfordulást csináljanak, tehát hogy mindenki odafigyeljen, mert nem megszokott helyen vannak; másrészt pedig az, hogy az egyházi intézmények valóban megmutatkozzanak.

Most jutottunk el oda – és úgy látszik, arra valóban szükség volt, hogy én öt éven keresztül keressem a gyülekezeteket, a zsinati, oktatási és szociális, vagyis a társadalom számára fontos intézményeket –, hogy ezek most meg is jelennek. Például a missziós munkaágak közül négy is jelen lesz: a börtönmisszió, a vakmisszió, a telefonos lelkisegély-szolgálat és a menekültmisszió. Ők eljönnek a Bakáts térre, és megmutatják, hogy mivel foglalkoznak. Például azon gondolkoztam, hogy mi, látó emberek, még ha szemüveg van is rajtunk, néha mennyire nem látunk semmit rajta keresztül, nem értjük a vak embereket. Ezért egy kicsit sajnáljuk őket, kicsit esendőnek tartjuk, pedig egyszerűen csak meg kellene próbálnunk, milyen az, amikor nem látunk. Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy jöjjenek el a missziók, és mutassuk meg, mit csinálnak. Egy kerekes székkel hogyan lehet ma végigmenni az utcán? Jóformán sehogy. Tehát a társadalom számára elengedhetetlen az egyház munkálkodása. Valószínűleg össze is omlana ez a társadalom az egyházi intézmények nélkül.

– Ez pedig minden felekezetre áll, nem csak a református egyházra.

– Természetesen, és állandó harc folyik állam és egyház között, ahelyett hogy valami béke felé simulnának ki a dolgok, és ez igaz a kultúrára is. Mert az egyházi kultúráról nem is akarnak tudomást venni, mintha nem is lenne. Mintha Kodály nem írt volna hét genfizsoltár-feldolgozást. Éppen az elmúlt évben hangzottak el… Állandóan pályázunk, de valamiért ezekre a rendezvényekre semmi pénz nincs. Mintha nem is léteznénk.

Másik ilyen példám az iskolák. Nekem rögeszmém, hogy az oktatási intézmények jelenjenek meg a fesztiválon. A gyerekek nagyon helyesek, amikor valamit bemutatnak. Rengeteg művészeti ág van, amellyel a református intézmények foglalkoznak. Van itt citerazenekar, néptánc, rockzene, van itt kórus, versmondás. Minden van. Most vidékről jön három iskola: Csajágról, illetve Miskolcról a Lévay József Református Gimnázium, Kunszentmiklósról a református általános iskola és gimnázium; rajtuk kívül a Julianna Református Általános Iskola és a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium Újpestről. Az is újdonság, hogy a zsinat ifjúsági irodája is ott lesz. Az egyházról sokan azt gondolják, hogy öreg nénik és bácsik gyülekezete. Kétségtelen, hogy a templomokban még mindig az idősebb generáció van nagyobb számban jelen, sajnos.

Hogy a tudósokat is említsük, három meghívott előadó vesz majd részt a kerekasztal-beszélgetésen: Matolcsy György, Kulin Ferenc és Bogár László. Tehát nemcsak hitről beszélünk, hanem az országunk helyzetéről is.

– Miért kell mindezt egy zenei fesztivál keretében?

– Aki már szervezett zenei fesztivált, az tudja, hogy az az utcán más. Lehet csak zenével foglalkozni, de amikor egy olyan mögöttes intézmény is megmutatkozik, mint a református egyház, és egy olyan cég is kapcsolódik hozzá, mint a miénk, a Periferic Records Kiadó, akkor lehet tudni, hogy mondanivalónk van. S hogy visszatérjünk a beszélgetésekhez: ebben az országban élünk, ezer sebből vérzünk, mi történik? Erről mindenkinek van valamilyen véleménye.

– Tehát a keretfeszítés egyben nyitás is.

– A katolikusok mindig azt mondják a reformátusokra, hogy ti olyan nyitottak vagytok, és olyan haladó szelleműek már-már… Én meg azt mondom, hogy bizonyos esetekben mi nehezebben megyünk az utcára. Hát ezt akartam én most. Menjünk ki az utcára, és mutatkozzunk meg. Itt vagyunk! Nem fekete csuhás, fekete könyves emberek jönnek-mennek az utcán, és próbálják betéríteni akár erőszakkal az arra járót. Aki odamegy, azt fogja látni, hogy ezek kultúremberek, ugyanolyan zenét hallgatnak adott esetben, mint ők is.

De az is fontos kérdés, hogy a saját egyházi közegeinket hogyan tudjuk megváltoztatni, fejleszteni, összehozni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ide csak reformátusok jöhetnének. Hogy csak egyet emeljek ki, az idei példa nagyon jól szemlélteti az ökumenét: a református zenei fesztiválon az első fellépő a Bakáts téri katolikus templomban az újpesti baptista harangegyüttes.

– Ha a többi fellépő nevét is fel szeretnénk sorolni, az szétfeszítené a beszélgetésünk kereteit…

– A harmincezres példányszámban megjelenő legszínvonalasabb műsorajánló, a Fidelio különszámot szentel az eseménynek. Ez a figyelem korábban nem volt jellemző; ma azonban már eljutottunk odáig, hogy a média azt mondja, ezt támogatni kell, erről beszélni kell. Ez a fesztivál a magyar kultúra és a zenei örökség része. Lehet elhallgatni, lehet nem támogatni, de nem lehet úgy tenni, mintha nem lenne. Ott vannak a kórusaink, együtteseink, amelyek díjakat hoznak haza a nagyvilágból. Tehát létező kulturális és egyházi értékekről van szó. Erről szól a fesztivál, ezeknek a bemutatásáról.

Veres Emese-Gyöngyvér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Evangélikus Diák Élet
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezékiel könyve – a szenvedély
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kövekből kenyér
Tarzuszi Pál nyomdokában
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd…”
„Elcsendesedés Háza”
Pedagógus-csendesnap az Északi Egyházkerületben
Évfolyam-találkozó – születésnapon
Nyugdíjas lelkészeket köszöntött
Te magad vagy a küldetés!
Keresztutak
Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe
Szemléletformálásra törekszenek
A szív csodákra képes
Nyilas Misi Horvátországban
Evangélikusok visegrádi együttműködése
Reflexiók a harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zárónyilatkozatára és ajánlásaira
A testvériség asztalánál
Evangélikusok
Megférsz vagy…
Istenélmények áradata
Szeniczey Géza, az asztonómus felügyelő
e-világ
Plone GYIK 1.
Keresztény szemmel
Segélykiáltás elhagyottakért
Születésnapi készülődés
Protyestyál
evél&levél
Házasság – Isten áldásával!
Konfirmáltak elérhetősége
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
V. református zenei fesztivál
7 ima – 7 hitvallás
Soul- & gospelfesztivál 2008
Nagykövet a zongoránál
Hitpróbák gyümölcse
Bibliatéka, avagy a Biblia évszázadai – évszázadok Bibliái címmel
Túrós linzerkocka
A vasárnap igéje
Kollektív bűn – egyéni megtérés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Bűnösöknek Megváltója
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 23 V. református zenei fesztivál

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster