EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe

Konferencia az ökumenikus környezetvédelmi összefogásért

Szolgálattevök a fasori templom oltáránál - Aradi György, Páll László (református lelkész), Magassyné Urbán Margit és dr. Széchey Béla József
Ökumenikus egységkeresés a környezetvédelemben – ennek a mondatnak a jegyében szervezett kétnapos konferenciát a Missziói és Környezetügyi Központ és a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend Fenntarthatóság a Bibliában címmel május 30–31-én a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség templomában és a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezetének tanácstermében. A konferencia fővédnöki tisztségére Gáncs Pétert, a Déli Egyházkerület püspökét kérték fel.

Az Evangélikus Egyetemi Lelkészség, a Keresztyén Ökumenikus Baráti Társaság, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), valamint a Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete társszervezésében megrendezett konferencia ökumenikus liturgiájú istentisztelettel vette kezdetét a fasori templomban.

A konferenciát dr. Széchey Béla József, a Missziói és Környezetügyi Központ elnöke, a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend apátja nyitotta meg, majd a találkozó fővédnöke, Gáncs Péter püspök mondott köszöntőt.

Az első előadást dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tartotta Őszintén az ökumené jövőjéről címmel. Részletesen szólt a keresztény egységkeresésnek azokról a fajsúlyos területeiről, amelyeken mielőbbi egyetértésre volna szükség; ilyen például a keresztség kölcsönös elfogadásának és az úrvacsora egységének a kérdése. Bóna Zoltán hangsúlyozta a lelkészképző intézmények közötti intenzívebb kapcsolatok kiépítésének jelentőségét is, mert véleménye szerint a társadalom felé mutatott egységes bizonyságtétel hitelessége és a kérügma közös hirdetése érdekében ez különösen fontos lenne. Ennek a folyamatnak egyik kiemelkedő részcéljaként nevezte meg a teremtés vasárnapjának bevezetését, amely szeptember harmadik vagy negyedik vasárnapja lehetne.

„A társadalom fejlődik, és ez a fejlődés fenntartható, csak az a kérdés, milyen áron” – mondta Bátovszky János, a Mátyás Király Általános Iskola igazgatója, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium biológia–kémia szakos tanára, aki A fenntarthatóság realitása című előadásában vetített képek és statisztikai adatok segítségével vezette be hallgatóságát a környezetvédelem, az egészségvédelem és a mentálhigiénés védelem néhány megdöbbentő részletébe. Földünk ma komplex védelemre szorul, és sürgősen kell cselekednünk, a fenntartható fejlődés mellett ugyanis a rombolás is „fenntartottá” vált mind a természeti környezetben, mind pedig az emberi lélek és tudat mentális szférájában.

A szén-dioxid-kibocsátás, a globális felmelegedés, a természeti környezet pusztítása, a hagyományos energiaforrások végessége, az ózonréteg vékonyodása, a vízszennyezés, a veszélyes hulladék felhalmozása, valamint a mentális környezetszennyezés olyan aggasztó jelenségek, amelyek miatt bolygónk megmentése tekintetében a huszonnegyedik órában vagyunk.

A pénteki szekció harmadik előadója Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész volt, aki A nagyszebeni ifjúsági és konferenciai nyilatkozatok című referátumában a nagyszebeni harmadik ökumenikus nagygyűlésen elfogadott, a teremtett világról szóló ifjúsági nyilatkozatok tartalmát elemezte, és a teremtés ünnepének ökumenikus teológiai összefüggéseit világította meg a konferencia résztvevői számára.

Az esti pódiumbeszélgetésen Gáncs Péter püspök moderálásával Font Erzsébet településszervezési szakértő, Körmendy János területi főépítész, dr. Kosztka Miklós egyetemi tanár és dr. Sümegh László tanár, a Szent Margit Gimnázium volt igazgatója folytatott eszmecserét a konferencián felvetődő fő kérdésekről. A beszélgetés alatt a háttérben kivetítve voltak láthatók annak a fotópályázatnak a képei, amelyet a Déli Egyházkerület írt ki a teremtés védelme témakörben.

A szombati program Gáncs Péter püspök előadásszerű áhítatával kezdődött, amely A Biblia helyes használatáról címet viselte. Amint a címből is következik, a Szentírásnak van helytelen használata is; ezzel kapcsolatban a Déli Egyházkerület lelkészi vezetője három olyan alapvető kritériumot nevezett meg, amelynek betartása jó eséllyel garantálhatja, hogy a bibliaolvasás során a helyes használat keretein belül maradunk. Ezek a következők: a textusok krisztocentrikus olvasása, az összefüggésekben való olvasás és a közösségben való olvasás. Ez a három szempont biztosíthatja, hogy a Biblia üzenete valódi, építő lelki táplálékká váljon a számunkra.

A 2001-es Ökumenikus Charta (Charta Oecumenica) általános és környezeti üzenetét Altziebler Károly rákoskeresztúri presbiter foglalta össze, majd Magassyné Urbán Margit evangélikus lelkész beszélt a charta javaslatainak továbbfejlesztési esélyeiről 2007-es továbbfejlesztési lehetőségeink és az ECEN lehetőségei címmel. A konferencia záró előadását az ökumenikus javaslatok további részletezésének kérdéseiről – különös tekintettel a környezetvédelemre – Széchey Béla József és Sümegh László tartotta meg.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Evangélikus Diák Élet
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezékiel könyve – a szenvedély
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kövekből kenyér
Tarzuszi Pál nyomdokában
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd…”
„Elcsendesedés Háza”
Pedagógus-csendesnap az Északi Egyházkerületben
Évfolyam-találkozó – születésnapon
Nyugdíjas lelkészeket köszöntött
Te magad vagy a küldetés!
Keresztutak
Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe
Szemléletformálásra törekszenek
A szív csodákra képes
Nyilas Misi Horvátországban
Evangélikusok visegrádi együttműködése
Reflexiók a harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zárónyilatkozatára és ajánlásaira
A testvériség asztalánál
Evangélikusok
Megférsz vagy…
Istenélmények áradata
Szeniczey Géza, az asztonómus felügyelő
e-világ
Plone GYIK 1.
Keresztény szemmel
Segélykiáltás elhagyottakért
Születésnapi készülődés
Protyestyál
evél&levél
Házasság – Isten áldásával!
Konfirmáltak elérhetősége
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
V. református zenei fesztivál
7 ima – 7 hitvallás
Soul- & gospelfesztivál 2008
Nagykövet a zongoránál
Hitpróbák gyümölcse
Bibliatéka, avagy a Biblia évszázadai – évszázadok Bibliái címmel
Túrós linzerkocka
A vasárnap igéje
Kollektív bűn – egyéni megtérés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Bűnösöknek Megváltója
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 23 Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster