EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - Te magad vagy a küldetés!

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Te magad vagy a küldetés!

Bátorítás egy késő tavaszi konferencián

Asszonyhétvégét rendezett május 22–25. között a Női Missziói Szolgálat Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Az idén már tizedik alkalommal megszervezett konferenciára ismét szép számmal gyűltek össze a nőtestvérek. Sokuknak nem kis távolságot kellett leküzdenie: Békéscsabától Tatabányáig, Arnóttól Győrig hazánk szinte minden régióját képviselte valaki.

A hétvége összefoglaló témáját már korábban megismerhették újságunk figyelmes olvasói: „Szótlan rábeszélés – az élet igehirdetése”. Péter bátorító soraira utal a cím; az apostol levelében arról ír, hogy a feleségeknek engedelmes magaviseletükkel, „szavak nélkül” is módjuk lehet megnyerni férjüket az evangélium ügyének (1Pt 3,1).

Az asszonyhétvége előadásai arra keresték a választ, hogy a 21. században vajon változott-e a nők küldetése. Radosné Lengyel Anna rádióriporter, szerkesztő, a Déli Egyházkerület felügyelője leplezetlenül tárta a hallgatóság elé a mai magyar társadalom képét, ahol – ahogyan fogalmazott – „a mindennapok gondjai ölik meg az emberek lelkét”.

Bizony nehéz feladata a ma egyházának, hogy a reménységről tudjon bizonyságot tenni a reménytelenség közepette. Isten népe azonban gyakorta volt kilátástalan helyzetben a történelem folyamán. S milyen gyakran épp asszonyokra bízta, hogy szótlanul – vagy éppen nyílt bizonyságtétellel – hitet tegyenek a gondviselő Úrba vetett reménységükről!

A Szentírásban való elmélyülést Csonka Zsuzsanna ambrózfalvai lelkésznő segítette rendkívül átgondolt, színvonalas bibliatanulmányaival. Közreműködésével sikerült újra rácsodálkozni egy-egy ószövetségi nőalak – aki tetteivel népét bátorította – példamutató szolgálatára. Gergely Emese pedig saját élete példáján keresztül szemléltette, hogy az Úristen ma sem hagyja magára a reménység nélkül élő, bátortalanul őt kereső embert.

A Tatabányán élő Emese a népszerű író, Paulo Coelho könyvének olvasásakor kapott késztetést arra, hogy végigjárja a napjainkban már-már divatba jött zarándokutat, a Szent Jakab útját. Amikor elindult, még belső nyugtalansága hajtotta. Amikor megérkezett a végcélhoz, Santiago de Compostellába, már a békesség töltötte be a szívét. Közben találkozott a gyermekkorában már ismert, ám felnőttként elfeledett, de most Szabadítójaként felismert Krisztussal. Mindez másfél esztendeje történt. Emese azóta a tatabányai gyülekezet tagja, részt vett az első gyülekezetimunkatárs-képző tanfolyamon, és élete első áhítatát tarthatta az asszonyok között, Révfülöpön. Krisztus szeretetének első tüze ég benne, amely – lelkesítő igei szolgálata nyomán – a hallgatóság szívében is lángokat gyújtott.

Kreatív módon, a résztvevőket játékra invitálva mutatta be Heinemann Ildikó kórházlelkész, hogy még a mai társadalomban is számtalan hamis előítélettel kell szembesülniük az asszonyoknak. A pasztorálpszichológia szakot is végzett lelkésznő ügyesen vezette rá a hallgatóság tagjait, hogy női voltukban Istentől kapott lehetőséget és feladatot lássanak.

Többször hangzott el a hétvégén a laikusok által is jól ismert teológiai kifejezés: imago Dei. A fogalom arra utal, hogy a teremtésben valamennyien – nőként, férfiként – Isten képmására lettünk alkotva. Ez adja a méltóságunkat, és ez adja a küldetésünket is. Ez utóbbi gondolat már Hecker Frigyes nyugalmazott metodista szuperintendens szájából hangzott el. Ő adta meg a választ az asszonyokat napok óta feszítő kérdésre, hogy végül is mi a keresztény ember küldetése. „Te magad vagy a küldetés!” – hangzott Hecker Frigyes egyszerű és mélyen igaz kijelentése. Isten képmásának ez a szolgálata: felhívni a figyelmet az Alkotóra, belesimulni a terveibe. A körülmények nem számítanak. Az ember még a nyomornegyedben vagy akár bénultan egy betegágyon is Isten képmása marad. Maga a léte a küldetés. „A partitúrát végig kell énekelni” – folytatta Hecker Frigyes, utalva arra, hogy szolgálatát néhány évvel ezelőtt még feleségével együtt végezte. Hitvese halála után meg kellett értenie, hogy ha „egy szólamban is”, de játszania kell az Isten által rendelt „zeneművet”. Hiszen a küldetés az utolsó lélegzetvételig szól!

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Evangélikus Diák Élet
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezékiel könyve – a szenvedély
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kövekből kenyér
Tarzuszi Pál nyomdokában
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd…”
„Elcsendesedés Háza”
Pedagógus-csendesnap az Északi Egyházkerületben
Évfolyam-találkozó – születésnapon
Nyugdíjas lelkészeket köszöntött
Te magad vagy a küldetés!
Keresztutak
Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe
Szemléletformálásra törekszenek
A szív csodákra képes
Nyilas Misi Horvátországban
Evangélikusok visegrádi együttműködése
Reflexiók a harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zárónyilatkozatára és ajánlásaira
A testvériség asztalánál
Evangélikusok
Megférsz vagy…
Istenélmények áradata
Szeniczey Géza, az asztonómus felügyelő
e-világ
Plone GYIK 1.
Keresztény szemmel
Segélykiáltás elhagyottakért
Születésnapi készülődés
Protyestyál
evél&levél
Házasság – Isten áldásával!
Konfirmáltak elérhetősége
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
V. református zenei fesztivál
7 ima – 7 hitvallás
Soul- & gospelfesztivál 2008
Nagykövet a zongoránál
Hitpróbák gyümölcse
Bibliatéka, avagy a Biblia évszázadai – évszázadok Bibliái címmel
Túrós linzerkocka
A vasárnap igéje
Kollektív bűn – egyéni megtérés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Bűnösöknek Megváltója
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 23 Te magad vagy a küldetés!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster