EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - Plone GYIK 1.

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Plone GYIK 1.

Aki gyakran látogat különböző honlapokat az interneten, biztosan ismeri a GYIK betűszót; gyakran ismételt kérdéseket jelent. A honlapok szerkesztői e címszó alatt közlik a válaszokat a felhasználók által sokszor feltett kérdésekre. A nemrég bevezetett Plone alapú honlapszerkesztő rendszerrel kapcsolatban számos kérdés érkezett az elmúlt hetekben, most – mintegy GYIK-et szerkesztve – a legtöbbször beérkezettekre szeretnék válaszolni.

Ki kaphat plone-os felületet az evangélikus szerveren? Bár egyházunk szervezetei évek óta használhatják a zope-os rendszert, és minden szervezet hozzájuthat hagyományos tárhelyhez is, talán még nem természetes: mindenki kaphat! Minden gyülekezet, szervezet jogosult ingyen, korlátlan tárhellyel plone-os felület igénylésére.

Ki készíti el a fejlécet? Míg a zope-os rendszerben csak a korlátlan termékhozzáféréssel rendelkezők választhattak saját fejlécet, a plone-on minden honlap egyedi fejlécet kap. Ezt grafikus készíti a tárhely gazdája által rendelkezésre bocsátott képekből, grafikai elemekből.

Milyen elemeket adhatunk plone-os honlapunkhoz? Készíthetünk cikket, akár többoldalast, feltölthetjük fotóinkat, galériákba rendezhetjük őket, írhatunk blogot, beküldhetünk eseményt és hírt, készíthetünk üzenőfalat, feltölthetünk fájlokat, ezeket akár a webes felületen is megjeleníthetjük, filmjeinket megoszthatjuk az interneten.

Lehet-e kapcsolatot teremteni a webes felületen keresztül? Lehet! Minden felület jobb felső sarkában látható a „Kapcsolat” link. Erre kattintva érhető el az az űrlap, amelynek segítségével üzenhetünk a honlap szerkesztőjének.

Meghatározható-e egyénileg, hogy mi és melyik hasábban jelenjen meg? A honlap szerkesztője beállíthatja az úgynevezett portleteket. Így ő döntheti el, hogy a híreket, eseményeket megjelenítő dobozok, a kereső űrlap, a naptár vagy a belépési űrlap a honlap melyik oldalán és milyen helyen jelenjen meg. Ugyanígy lehetőség van a legújabb elemek vagy RSS hírcsatorna megjelenítésére, illetve integrálására.

Milyen elemeket csatolhatunk egy-egy cikkhez? Minden cikkhez korlátlan számban kapcsolható kép, fájl és link. Figyelni kell azonban arra, hogy a túl sok melléklet elvonhatja a figyelmet a lényegről: a tartalomról.

Beállítható, hogy hol jelenjen meg a képanyag a cikkben? Az előre meghatározott keretek között igen. Amikor elkészült a cikk, akkor a szerkesztőnek a felette megjelenő menüsorban kell a „Sablonok” menüre kattintania. Itt jelenleg tizenegy különböző megjelenési mód közül lehet választani. Nincs más teendő, mint a legszimpatikusabb sablon melletti köröcskébe kattintani, és máris a kért formában jelenik meg a cikk.

Meghatározható, hogy ki láthasson egy-egy tartalmat? Igen. Az elkészült tartalmi elemnél a szerkesztés menüben találunk egy „Megosztás” feliratú linket. Erre kattintva a szerkesztő megszabhatja, hogy milyen hozzáférést engedélyez az általa előre meghatározott felhasználói csoportoknak. Van arra lehetőség, hogy például csak a „presbiterek” felhasználói csoport láthasson egy-egy döntés előkészítésére szolgáló anyagot.

Kategorizálhatók-e a tartalmak túl a menüstruktúrán? Amikor elkészítünk például egy cikket, akkor a szerkesztési felületen újabb menüsor jelenik meg. Ezek között található a „Kategóriák” menü. Itt vagy választunk egy már korábban rögzített kategóriát, vagy újabbat adunk hozzá. Ez hasonlít arra, mint amikor egy-egy blogban címkéket mellékelünk a bejegyzésekhez. A definiált kategória megjelenik a látogatók által használt felületen a „Kulcsszavak” között. Ha egy gyülekezet lelkésze hetente feltölti az igehirdetéseit, akkor akár kategóriaként beírhatja, hogy Máté evangéliuma vagy Jelenések könyve. Ez megjelenik a kulcsszavak között, és ha a látogató rákattint közülük valamelyikre, akkor egy oldalon kilistázza a honlap az adott könyv alapján készült igehirdetéseket.

Gyakran ismételt kérdéseink közül most a legfontosabbakat vettem sorra. Két hét múlva folytatjuk néhány további, szintén fontos kérdéssel – és természetesen a válaszokkal.

– Erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Evangélikus Diák Élet
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ezékiel könyve – a szenvedély
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kövekből kenyér
Tarzuszi Pál nyomdokában
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd…”
„Elcsendesedés Háza”
Pedagógus-csendesnap az Északi Egyházkerületben
Évfolyam-találkozó – születésnapon
Nyugdíjas lelkészeket köszöntött
Te magad vagy a küldetés!
Keresztutak
Egységkeresés a környezetvédelemben és a teremtés ünnepe
Szemléletformálásra törekszenek
A szív csodákra képes
Nyilas Misi Horvátországban
Evangélikusok visegrádi együttműködése
Reflexiók a harmadik európai ökumenikus nagygyűlés zárónyilatkozatára és ajánlásaira
A testvériség asztalánál
Evangélikusok
Megférsz vagy…
Istenélmények áradata
Szeniczey Géza, az asztonómus felügyelő
e-világ
Plone GYIK 1.
Keresztény szemmel
Segélykiáltás elhagyottakért
Születésnapi készülődés
Protyestyál
evél&levél
Házasság – Isten áldásával!
Konfirmáltak elérhetősége
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
V. református zenei fesztivál
7 ima – 7 hitvallás
Soul- & gospelfesztivál 2008
Nagykövet a zongoránál
Hitpróbák gyümölcse
Bibliatéka, avagy a Biblia évszázadai – évszázadok Bibliái címmel
Túrós linzerkocka
A vasárnap igéje
Kollektív bűn – egyéni megtérés
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Bűnösöknek Megváltója
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 23 Plone GYIK 1.

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster