EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 12 - Aszó­di Pe­tő­fi-nap

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Aszó­di Pe­tő­fi-nap

Jog­gal mond­ha­tó, hogy az aszó­di evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um­ban a már­ci­us az egyik leg­sok­szí­nűbb és leg­te­vé­ke­nyebb hó­nap, amely im­már ha­gyo­má­nyo­san négy nagy ren­dez­vény­re épül: a hó­nap ele­jén kez­dő­dik a ka­ri­ta­tív hét, ezt a szín­ját­szó-ta­lál­ko­zó és a Pe­tő­fi-nap zár­ja, majd a di­ák­gá­la kö­vet­ke­zik.

Az Evan­gé­li­kus Egy­ház Aszó­di Pe­tő­fi Gim­ná­zi­u­ma, Szak­kép­ző Is­ko­lá­ja és Kol­lé­gi­u­ma tu­da­to­san tö­rek­szik ar­ra, hogy di­ák­ja­i­ban meg­ala­poz­za a ka­ri­ta­tív szel­le­met, a szo­ci­á­lis ér­zé­keny­sé­get. Más­részt – mint a for­ra­dal­már köl­tő ne­vét vi­se­lő in­téz­mény – az­zal is tisz­te­leg Pe­tő­fi Sán­dor szel­le­mi örök­sé­ge előtt, hogy ápol­ja az ő és a sza­bad­ság­harc em­lé­két, il­let­ve a költő kul­tu­szát. A di­ák­ság fi­gyel­mét azon­ban nem­csak a sza­bad­ság­harc Pe­tő­fi­je fe­lé for­dít­ják, ha­nem a köl­tő­re és a szí­nész­re is.

-2005. ka­rá­cso­nyán az aszó­di evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um ta­nu­lói és ta­ná­rai is meg­ren­dül­ten ér­te­sül­tek a Dél­ke­let-Ázsia tér­sé­gét súj­tó szö­kő­ár­ról. Ak­kor úgy érez­tük, ten­nünk kell va­la­mit. Az ado­mány­gyűj­tő hét­ből má­ra ha­gyo­mány lett. Az el­telt évek­ben már nem­csak Srí Lan­ká­nak gyűj­töt­tünk, ahol ház épült ado­má­nyunk­ból, de a Ma­gyar­or­szá­gi Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet­nek is se­gít­het­tünk egy af­ga­nisz­tá­ni Pe­tő­fi-is­ko­la lét­re­ho­zá­sá­ban. Majd kö­vet­ke­zett a szé­kely­föl­di ár­víz­ká­ro­sul­tak meg­se­gí­té­se, ta­valy pe­dig a va­kok in­té­ze­tét tá­mo­gat­tuk. A di­á­kok egy­he­tes mun­ká­já­ból – a pa­pír­gyűj­tés­től az is­ko­la­bü­fén át a bol­ha­pi­a­cig – több mint há­rom­száz­ezer fo­rin­tot ajánl­hat­tunk fel a rá­szo­ru­lók­nak.

Az idei tan­év­ben a Dé­vai Szent Fe­renc Ala­pít­vány­nak gyűj­töt­tünk össze két­száz­ki­lenc­ven­hat­ezer fo­rin­tot. Az ado­mány­gyűj­tés so­rán meg­is­mer­het­tük Böj­te Csa­bá­nak és fe­ren­ces ren­di test­vé­re­i­nek a gye­re­ke­kért vég­zett mun­ká­ját, amely nagy tisz­te­letet éb­resz­tett mind­annyi­unk­ban. Csa­ba test­vér most Auszt­rá­li­á­ban tar­tóz­ko­dik, így ha­za­tér­te után jön el sze­mé­lye­sen gim­ná­zi­u­munk­ba, hogy át­ve­gye a szá­muk­ra gyűj­tött össze­get.

A ka­ri­ta­tív hét idén is a Pe­tő­fi-nap­pal zá­rult, mely­re már­ci­us 13-án, pén­te­ken ke­rült sor egy sa­já­tos kul­tu­rá­lis is­ko­la­nap ke­re­té­ben. Ilyen­kor rend­sze­rint ün­ne­pi meg­em­lé­ke­zés­sel kez­dünk, majd év­fo­lya­mon­ként gaz­dag prog­ra­mok vár­ják di­ák­ja­in­kat. Az 5–6. év­fo­lyam já­té­kos, Pe­tő­fi­hez és a sza­bad­ság­harc­hoz kö­tő­dő ve­tél­ke­dőn vesz részt, me­lyet az egyik 12.-es osz­tály szer­vez szá­muk­ra. Míg a 7. osz­tá­lyok az aszó­di Pe­tő­fi-em­lék­he­lyek­kel is­mer­ked­nek, ad­dig a 8. év­fo­lyam a Pe­tő­fi Iro­dal­mi Mú­ze­um­ba, Bu­da­pest­re uta­zik. A 9. és 10. év­fo­lyam Aszód hely­tör­té­ne­té­vel is­mer­ke­dik te­het­sé­ges, tör­té­nész be­ál­lí­tott­sá­gú di­ák­ja­ink elő­adá­sa­i­nak és egy aszó­di sé­tá­nak a se­gít­sé­gé­vel. A 11. és 12. év­fo­lyam szá­má­ra is­mert Pe­tő­fi-ku­ta­tók tar­ta­nak elő­adást. A prog­ra­mo­kat ez­út­tal dia­po­rá­ma-be­mu­ta­tó, il­let­ve H. Sza­bó Sán­dor lé­gi fo­tós ki­ál­lí­tá­sa szí­ne­sí­tet­te.

A Pe­tő­fi-nap va­ló­já­ban – a ha­gyo­má­nyok­nak meg­fe­le­lő­en – már elő­ző es­te kez­de­tét vet­te, ami­kor is gim­ná­zi­u­munk szín­ját­szói be­mu­tat­ták ez év­ben szín­pad­ra ál­lí­tott da­rab­ju­kat, Gár­do­nyi Gé­za A bor cí­mű fa­lu­si szín­já­té­kát.

E be­mu­ta­tó­val (képünkön) vet­te kez­de­tét az evan­gé­li­kus gim­ná­zi­u­mok 6. szín­ját­szó-ta­lál­ko­zó­ja, me­lyen Sop­ron két kö­zép­fo­kú evan­gé­li­kus ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyé­nek – a Ber­zse­nyi-lí­ce­um­nak és az Eöt­vös-gim­ná­zi­um­nak – kö­zös csa­pa­ta is részt vett. Ők Ray­mond Qu­e­neau Stí­lus­gya­kor­la­tok cí­mű mun­ká­ját vit­ték szín­pad­ra igen iz­gal­mas for­má­ban.

A ta­lál­ko­zó má­sik ven­dé­ge a Nyír­egy­há­zi Evan­gé­li­kus Kos­suth La­jos Gim­ná­zi­um szín­ját­szó köre volt Ta­más Me­lin­da ta­nár­nő ve­ze­té­sé­vel. Tő­lük egy­részt Pi­linsz­ky-da­ra­bot lát­hat­tunk, más­részt az ő ze­nés pan­to­mim­já­té­kuk adott mél­tó zá­rást a szín­da­rab-be­mu­ta­tók­nak.

Idén is ven­dé­ge­ink vol­tak az oros­há­zi szín­ját­szók. Cso­port­ve­ze­tő­jük, Ba­ra­nya­i­né Im­re Ju­li­an­na saj­nos nem tu­dott ve­lük jön­ni, de is­mét igen szín­vo­na­las elő­adást lát­hat­tunk tő­lük Bá­rá­nyok és far­ka­sok cím­mel. A ta­lál­ko­zó dísz­ven­dé­gei a Ti­sove­ci Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­nak, szlo­vák test­vér­gim­ná­zi­u­munk­nak a szín­ját­szói vol­tak, akik egy an­gol nyel­vű ze­nés da­rab­bal szó­ra­koz­tat­ták a né­ző­ket.

Azok a di­ák­ja­ink, akik a Pe­tő­fi-nap ke­re­té­ben nem tud­ták te­het­sé­gü­ket meg­mu­tat­ni, a már­ci­us 20-ai di­ák­gá­lán kap­nak le­he­tő­sé­get er­re, ahol éne­kel­het­nek, tán­col­hat­nak, meg­mu­tat­hat­ják, mi­ben a leg­job­bak. Is­ko­lánk­ban e di­ák­gá­lá­val zá­rul már­ci­us ese­mény­dús hó­nap­ja.

Ka­li­na Ka­ta­lin, az aszó­di evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um ma­gyar­ta­ná­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tör­vény és evan­gé­li­um
„Is­ten be­szé­de­i­nek kez­dő ele­me­i­re ta­nít­son va­la­ki ti­te­ket”
Az el­ső lé­pés
Fény vagy te is!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Március 15. Bé­kásme­gye­ren
Aszó­di Pe­tő­fi-nap
Krisz­tus ne­vé­ben szól­ni és cse­le­ked­ni
Gye­rek­mun­ká­ról a ping­pongasz­tal kö­rül
Keresztutak
Se­gély­szer­ve­ző kül­misszi­ók­ban
Be­ik­tat­ták Ko­lozs­vá­rott a 31. er­dé­lyi uni­tá­ri­us püs­pö­köt
Af­ga­nisz­tán – ma­gyar szem­mel
Evangélikusok
Bél Má­tyás, a pél­da
e-világ
Pár­be­széd szív­től szí­vig
Vissza­vit­te a ta­lált száz­húsz­ez­ret
Ta­vasz van! Gyö­nyö­rű!
Egy­há­zunk is csat­la­ko­zik a Föld órá­ja kez­de­mé­nye­zés­hez
Keresztény szemmel
Vi­lág­vé­gi ví­zi­ók
Pers­pek­tí­vák: nép­egy­ház vagy misszi­ói egy­ház?
A hét témája
„A ne­héz élet­ben so­kan for­dul­nak Is­ten fe­lé!”
evél&levél
Hoz­zá­szó­lás a Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra? cí­mű írás­hoz
A közelmúlt krónikája
Em­lé­ke­zés a száz éve szü­le­tett Fó­nyad Pál lel­kész­re
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Carl Orff vét­ke
Evangélium Színház
Már­ci­us 29-ig lá­to­gat­ha­tó a bu­da­vá­ri bib­li­a­ki­ál­lí­tás
Csó­ka­kő vá­ra
Sík Sán­dor vir­tu­á­lis em­lék­szo­ba
Sík Sándor: Te Deum
Carl Orff ma­gyar­or­szá­gi nagy­kö­ve­te
Ér­té­kes idő
Haza ma­dár­táv­lat­ból
A vasárnap igéje
Ér­tel­mes hit – sza­bad vegy­ér­ték­kel
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Böj­ti bu­kás
ÉnekKincsTár
Jé­zus, bol­dog­sá­gom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 12 Aszó­di Pe­tő­fi-nap

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster