EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 12 - Be­ik­tat­ták Ko­lozs­vá­rott a 31. er­dé­lyi uni­tá­ri­us püs­pö­köt

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Be­ik­tat­ták Ko­lozs­vá­rott a 31. er­dé­lyi uni­tá­ri­us püs­pö­köt

Ün­ne­pi zsi­nat ke­re­té­ben ik­tat­ták hi­va­ta­lá­ba Bá­lint Ben­czé­di Fe­ren­cet, az Er­dé­lyi Uni­tá­ri­us Egy­ház har­minc­egye­dik püs­pö­két már­ci­us 6-án a ko­lozs­vá­ri bel­vá­ro­si uni­tá­ri­us temp­lom­ban. Az egy­ház múlt év de­cem­be­ré­ben a Se­ges­vár mel­let­ti Fe­hér­egy­há­zán, a Pe­tő­fi-em­lék­hely kö­ze­lé­ben épült Mil­len­ni­u­mi temp­lom­ban vá­lasz­tot­ta meg az új tiszt­ség­vi­se­lő­ket.

Az ün­nep­sé­gen er­dé­lyi és ma­gyar­or­szá­gi egy­há­zi mél­tó­sá­gok, ön­kor­mány­za­ti kép­vi­se­lők, an­gol és ame­ri­kai uni­ver­za­lis­ta egy­há­zak el­nö­kei vet­tek részt, je­len volt to­váb­bá Fü­zes Osz­kár, a Ma­gyar Köz­tár­sa­ság ro­má­ni­ai nagy­kö­ve­te, a ma­gyar Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um ré­szé­ről dr. Csep­re­gi And­rás tit­kár­ság­ve­ze­tő, va­la­mint a ro­mán kul­tusz­mi­nisz­té­ri­um ál­lam­tit­ká­ra is.

Nagy Lász­ló fő­jegy­ző áhí­ta­ta után Csá­ka Jó­zsef fő­gond­nok nyi­tot­ta meg a zsi­nat rend­kí­vü­li ülé­sét. Bá­lint Ben­czé­di Fe­renc be­ik­ta­tá­si szer­tar­tá­sát dr. Sza­bó Ár­pád nyu­gal­ma­zott püs­pök, Nagy Lász­ló fő­jegy­ző, Rüsz F. Ti­bor, Nagy End­re, Lő­rin­czi La­jos, Si­mó Sán­dor és Pap Má­ria es­pe­re­sek ve­zet­ték le. Ezt kö­vet­te a fris­sen be­ik­ta­tott püs­pök szol­gá­la­ta.

Be­szé­dé­ben Bá­lint Ben­czé­di Fe­renc ar­ra pró­bált vá­laszt ad­ni, hogy mi az egy­ház kül­de­té­se és fel­ada­ta. Meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy az egy­ház­nak fel kell mu­tat­nia egy po­zi­tív jö­vő­ké­pet, és en­nek el­éré­sé­hez szük­ség van a ci­vil tár­sa­da­lom sze­rep­vál­la­lá­sá­ra az egy­há­zon be­lül is.

Az is­ten­tisz­te­let után el­ső­ként Sza­bó Ár­pád nyu­gal­ma­zott püs­pök szólt utód­já­hoz. Hang­sú­lyoz­ta, hogy tör­té­nel­mi pil­la­na­tot élünk át, mert meg­tört egy ha­gyo­mány; ez­út­tal „az előd nem a sír­ból in­te­get az utód­nak, ha­nem meg­fog­ja a ke­zét, és együtt áll­nak be a sor­ba”. Ráz­mány Csa­ba püs­pök a Ma­gyar­or­szá­gi Uni­tá­ri­us Egy­ház ne­vé­ben mon­dot­ta, hogy az­zal a sze­re­tet­tel ér­ke­zett a ren­dez­vény­re, amellyel a kis­test­vér néz fel a nagy­ra. Wil­li­am Sink­ford, az Ame­ri­kai Uni­tá­ri­us Uni­ver­za­lis­ta Egy­ház el­nö­ke az el­múlt év­szá­za­dok egy­re szo­ro­sabb­ra fű­ző­dő test­vér­kap­cso­la­tá­ról be­szélt, Ador­já­ni De­zső Zol­tán evan­gé­li­kus püs­pök jó­szom­szé­di és jó­ba­rá­ti kap­cso­lat­hoz ha­son­lí­tot­ta az egy­há­zak kö­zöt­ti vi­szonyt, amely­re to­vább­ra is Is­ten ál­dá­sát kér­te.

Az egy­há­zi elöl­já­rók be­szé­dét Fü­zes Osz­kár biz­ta­tó sza­vai kö­vet­ték. A nagy­kö­vet tá­mo­ga­tá­sá­ról biz­to­sí­tot­ta az uni­tá­ri­us egy­há­zat mind­ab­ban, amit tesz a ma­gyar­ság ér­de­ké­ben. Csep­re­gi And­rás azt kí­ván­ta az új püs­pök­nek, hogy a krisz­tu­si bé­kes­ség és egye­nes­ség je­gyé­ben ve­zes­se egy­há­zát.

A be­ik­ta­tá­si ün­nep­ség Bá­lint Ben­czé­di Fe­renc ma­gyar, ro­mán és an­gol nyel­vű kö­szö­nő sza­va­i­val zá­rult.

Az Er­dé­lyi Uni­tá­ri­us Egy­ház har­minc­egye­dik püs­pö­ke 1952-ben szü­le­tett Se­ges­vá­ron, édes­ap­ja szin­tén lel­kész volt. A teo­ló­gia el­vég­zé­se után, 1975-től Ma­ros­vá­sár­he­lyen dol­go­zott se­géd­lel­kész­ként. 1977-től a Kis-Kü­kül­lő men­ti Dés­fal­ván szol­gált, és a ha­rang­lá­bi, va­la­mint a vá­mos­ud­var­he­lyi gyü­le­ke­zet­ben te­vé­keny­ke­dett be­szol­gá­ló lel­kész­ként. 1979-től a fő­ta­nács, majd az egy­há­zi kép­vi­se­lő ta­nács tag­ja, az utób­bi négy év­ben a ko­lozs-tor­dai egy­ház­kör jegy­ző­je. 1994-től a ko­lozs­vár-bel­vá­ro­si egy­ház­köz­ség lel­ké­sze.

– ve­me­se –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tör­vény és evan­gé­li­um
„Is­ten be­szé­de­i­nek kez­dő ele­me­i­re ta­nít­son va­la­ki ti­te­ket”
Az el­ső lé­pés
Fény vagy te is!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Március 15. Bé­kásme­gye­ren
Aszó­di Pe­tő­fi-nap
Krisz­tus ne­vé­ben szól­ni és cse­le­ked­ni
Gye­rek­mun­ká­ról a ping­pongasz­tal kö­rül
Keresztutak
Se­gély­szer­ve­ző kül­misszi­ók­ban
Be­ik­tat­ták Ko­lozs­vá­rott a 31. er­dé­lyi uni­tá­ri­us püs­pö­köt
Af­ga­nisz­tán – ma­gyar szem­mel
Evangélikusok
Bél Má­tyás, a pél­da
e-világ
Pár­be­széd szív­től szí­vig
Vissza­vit­te a ta­lált száz­húsz­ez­ret
Ta­vasz van! Gyö­nyö­rű!
Egy­há­zunk is csat­la­ko­zik a Föld órá­ja kez­de­mé­nye­zés­hez
Keresztény szemmel
Vi­lág­vé­gi ví­zi­ók
Pers­pek­tí­vák: nép­egy­ház vagy misszi­ói egy­ház?
A hét témája
„A ne­héz élet­ben so­kan for­dul­nak Is­ten fe­lé!”
evél&levél
Hoz­zá­szó­lás a Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra? cí­mű írás­hoz
A közelmúlt krónikája
Em­lé­ke­zés a száz éve szü­le­tett Fó­nyad Pál lel­kész­re
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Carl Orff vét­ke
Evangélium Színház
Már­ci­us 29-ig lá­to­gat­ha­tó a bu­da­vá­ri bib­li­a­ki­ál­lí­tás
Csó­ka­kő vá­ra
Sík Sán­dor vir­tu­á­lis em­lék­szo­ba
Sík Sándor: Te Deum
Carl Orff ma­gyar­or­szá­gi nagy­kö­ve­te
Ér­té­kes idő
Haza ma­dár­táv­lat­ból
A vasárnap igéje
Ér­tel­mes hit – sza­bad vegy­ér­ték­kel
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Böj­ti bu­kás
ÉnekKincsTár
Jé­zus, bol­dog­sá­gom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 12 Be­ik­tat­ták Ko­lozs­vá­rott a 31. er­dé­lyi uni­tá­ri­us püs­pö­köt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster