EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 12 - Egy­há­zunk is csat­la­ko­zik a Föld órá­ja kez­de­mé­nye­zés­hez

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Egy­há­zunk is csat­la­ko­zik a Föld órá­ja kez­de­mé­nye­zés­hez

Már­ci­us 28-án es­te fél ki­lenc­kor a WWF – a Természetvédelmi világ­nap – klí­ma­vál­to­zás el­le­ni ak­ci­ó­ján, a Föld órá­ján Bu­da­pes­ten kí­vül több me­gye­szék­hely, így Győr, Eger, Ta­ta­bá­nya és Szé­kes­fe­hér­vár fé­nyei is el­al­sza­nak. A vi­lág­mé­re­tű ak­ci­ó­hoz idén csat­la­ko­zott a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház is, re­giszt­rál­tunk a www.earth­ho­ur.org web­ol­da­lon. Sze­ret­nénk, ha ezen a na­pon gyü­le­ke­ze­ti tag­ja­ink is le­kap­csol­nák ott­ho­nuk­ban egy órá­ra a vi­lá­gí­tást, ez­zel is fel­hív­va a fi­gyel­met ar­ra, hogy a ke­resz­tény em­be­rek mennyi­re fon­tos­nak tart­ják a kör­nye­zet­vé­del­met és a te­rem­tés vé­del­mét.

– Egy lám­pa le­kap­cso­lá­sá­nak mo­men­tu­ma ap­ró cse­le­ke­det – de épp ezért fon­tos. A te­rem­tés­tu­da­tos élet­mód fe­lé ve­ze­tő utat ap­ró lé­pé­sek­kel le­het el­kez­de­ni, s egy ilyen al­ka­lom, mint a Föld órá­ja, amely­nek so­rán a sok ap­ró cse­le­ke­det­nek lát­vá­nyos ered­mé­nye van, jó mo­ti­vá­ci­ó­val szol­gál­hat to­váb­bi öt­le­tek meg­va­ló­sí­tá­sá­hoz is – hang­sú­lyoz­ta Ko­dá­csy-Si­mon Esz­ter, egy­há­zunk te­rem­tés­vé­del­mi mun­ka­cso­port­já­nak ko­or­di­ná­to­ra. – A Föld órá­já­ban va­ló rész­vé­tel nem csu­pán a Föld ener­gia­for­rá­sai szá­má­ra je­lent­het pil­la­nat­nyi lé­leg­zet­vé­telt, de sa­ját ma­gunk is meg­pi­hen­he­tünk egy nyu­godt, csen­des es­te so­rán.

Az idei Föld órá­ja ak­ci­ó­ra vi­lág­szer­te ed­dig kö­zel ezer vá­ros csat­la­ko­zott. El­sö­té­tül Pá­rizs, a fény vá­ro­sa, Syd­ney, Rio de Ja­nei­ro, Lon­don, Pe­king, Ró­ma, Moszk­va, Los An­ge­les, Hong­kong, Du­bai, Bu­e­nos Ai­res, To­ron­to, Me­xi­kó­vá­ros, Isz­tam­bul, Las Veg­as, Brüsszel, Fok­vá­ros és Hel­sin­ki is.

– A Föld órá­já­nak üze­ne­te a vi­lág min­den tá­já­ról össze­hoz­za az em­be­re­ket. Auck­land­től Ha­waii-ig, Fok­vá­ros­tól Szent­pé­ter­vá­rig min­den­ki egy­ként a vi­lá­gí­tás le­kap­cso­lá­sá­val sza­vaz a klí­ma­vál­to­zás el­len – ma­gya­ráz­ta An­dy Rid­ley, a Föld órá­ja igaz­ga­tó­ja.

Ma­gyar­or­szá­gon töb­bek kö­zött el­sö­té­tül a sió­fo­ki víz­to­rony, a zsám­bé­ki rom­temp­lom, Csö­mör, Nagy­kál­ló, Sán­dor­fal­va, Vil­lány, Her­ceg­ha­lom, Pi­lis, de a Fő­vá­ro­si Ál­lat- és Nö­vény­kert is, sőt re­giszt­rált a Ma­gyar Csil­la­gá­sza­ti Szö­vet­ség, és le­kap­csol­ja a ki­vi­lá­gí­tást a Le Me­ri­di­en Bu­da­pest Ho­tel is.

– Re­mél­jük, hogy egy­re több ma­gán­sze­mély is re­giszt­rál a Föld órá­ja ak­ci­ó­ra. Min­den em­ber, szer­ve­zet és te­le­pü­lés rész­vé­te­le szá­mít, hi­szen csak kö­zö­sen, össze­fo­gás­sal tud­juk meg­mu­tat­ni, hogy igen­is te­he­tünk az ég­haj­lat­vál­to­zás csök­ken­té­se ér­de­ké­ben – mond­ta Csá­ki Ro­land, a WWF Ma­gyar­or­szág kom­mu­ni­ká­ci­ós igaz­ga­tó­ja.

– 2009 kü­lö­nö­sen fon­tos év a klí­ma­vál­to­zás szem­pont­já­ból, hi­szen a ki­o­tói egyez­mény most ke­rül ha­tá­lyon kí­vül­re. A vi­lág ve­ze­tői idén de­cem­ber­ben ül­nek össze az ENSZ ég­haj­lat-vál­to­zá­si kon­fe­ren­ci­á­ján, Kop­pen­há­gá­ban, hogy új meg­ál­la­po­dást hoz­za­nak lét­re. A Föld órá­ja ak­ci­ó­val min­den­ki­nek meg­van a le­he­tő­sé­ge ar­ra, hogy együtt fel­hív­juk a fi­gyel­met a klí­ma­vál­to­zás fon­tos­sá­gá­ra, és be­fo­lyá­sol­has­suk a dön­tés­ho­zó­kat – tet­te hoz­zá Csá­ki Ro­land.

Ma­gán­sze­mé­lyek is re­giszt­rál­hat­nak a www.earth­ho­ur.org web­ol­da­lon a Föld órá­já­ra. Sok hí­res­ség és köz­sze­rep­lő is vál­lal­ta az ak­ci­ó­ban va­ló rész­vé­telt, töb­bek kö­zött a No­bel-bé­ke­dí­jas Des­mond Tu­tu ér­sek és az Os­car-dí­jas szí­nész­nő, Ca­te Blan­c­het is. A Ba­rack Oba­ma vá­lasz­tá­si kam­pá­nyá­hoz pla­ká­to­kat ké­szí­tő She­pard Fa­i­rey gra­fi­kus pe­dig mű­vé­szi mun­ká­já­val já­rult hoz­zá a Föld órá­ja ak­ci­ó­hoz.

Ararat munkacsoport


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tör­vény és evan­gé­li­um
„Is­ten be­szé­de­i­nek kez­dő ele­me­i­re ta­nít­son va­la­ki ti­te­ket”
Az el­ső lé­pés
Fény vagy te is!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Március 15. Bé­kásme­gye­ren
Aszó­di Pe­tő­fi-nap
Krisz­tus ne­vé­ben szól­ni és cse­le­ked­ni
Gye­rek­mun­ká­ról a ping­pongasz­tal kö­rül
Keresztutak
Se­gély­szer­ve­ző kül­misszi­ók­ban
Be­ik­tat­ták Ko­lozs­vá­rott a 31. er­dé­lyi uni­tá­ri­us püs­pö­köt
Af­ga­nisz­tán – ma­gyar szem­mel
Evangélikusok
Bél Má­tyás, a pél­da
e-világ
Pár­be­széd szív­től szí­vig
Vissza­vit­te a ta­lált száz­húsz­ez­ret
Ta­vasz van! Gyö­nyö­rű!
Egy­há­zunk is csat­la­ko­zik a Föld órá­ja kez­de­mé­nye­zés­hez
Keresztény szemmel
Vi­lág­vé­gi ví­zi­ók
Pers­pek­tí­vák: nép­egy­ház vagy misszi­ói egy­ház?
A hét témája
„A ne­héz élet­ben so­kan for­dul­nak Is­ten fe­lé!”
evél&levél
Hoz­zá­szó­lás a Mi va­ló – már­ci­us idu­sá­ra? cí­mű írás­hoz
A közelmúlt krónikája
Em­lé­ke­zés a száz éve szü­le­tett Fó­nyad Pál lel­kész­re
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Carl Orff vét­ke
Evangélium Színház
Már­ci­us 29-ig lá­to­gat­ha­tó a bu­da­vá­ri bib­li­a­ki­ál­lí­tás
Csó­ka­kő vá­ra
Sík Sán­dor vir­tu­á­lis em­lék­szo­ba
Sík Sándor: Te Deum
Carl Orff ma­gyar­or­szá­gi nagy­kö­ve­te
Ér­té­kes idő
Haza ma­dár­táv­lat­ból
A vasárnap igéje
Ér­tel­mes hit – sza­bad vegy­ér­ték­kel
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Böj­ti bu­kás
ÉnekKincsTár
Jé­zus, bol­dog­sá­gom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 12 Egy­há­zunk is csat­la­ko­zik a Föld órá­ja kez­de­mé­nye­zés­hez

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster