EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 23 - Szent vagy örök­ké, Atya Úr­is­ten, a ma­gas mennyek­ben

Cantate

Hit­val­lás és di­cső­í­tés

Hozzászólás a cikkhez

Szent vagy örök­ké, Atya Úr­is­ten, a ma­gas mennyek­ben

Ezen a hé­ten is­mét si­ke­rült úgy szer­kesz­te­ni ro­va­tun­kat, hogy az ün­nep és a vá­lasz­tott ének te­ma­ti­ká­ja egy­be­es­sék. Az is­me­ret­len szer­ző mű­ve va­ló­szí­nű­leg a 16. szá­zad­ban ke­let­ke­zett. Az is­ten­tisz­te­let köz­pon­ti éne­ke­ként (gra­du­ál­ének­ként) éne­kel­het­jük Szent­há­rom­ság va­sár­nap­ján, de más ün­ne­pe­ken is.

A Szent­há­rom­ság egy örök Is­ten di­csé­re­tét, a do­xo­ló­gi­át (gö­rög szó: di­cső­ség­mon­dás) a 4. szá­zad hit­vi­tái óta a ke­resz­té­nyek hit­val­lás­ként éne­kel­ték. Leg­több ré­gi ma­gyar és szá­mos, ma is éne­kelt gyü­le­ke­ze­ti éne­künk – leg­in­kább a him­nusz ere­de­tű­ek – utol­só vers­sza­ká­ban ta­lál­koz­ha­tunk ve­le. Idéz­het­jük pél­dá­ul egyik 16. szá­za­di, pré­di­ká­ció utá­ni éne­kün­ket (Menny­nek és föld­nek ne­mes te­rem­tő­je): „Di­cső­ség ne­ked, ke­gyes Atya Is­ten, / És ural­ko­dó, ál­dott Fiú Is­ten, / A vi­gasz­ta­ló Szent­lé­lek Is­ten­nel, / Örök­ké amen.”

A Szent­há­rom­ság ma­gasz­ta­lá­sát is­ten­tisz­te­le­ti li­tur­gi­ánk­ban – a leg­gyak­rab­ban hasz­nált éne­kes­ver­ses rend­ben is – a be­ve­ze­tő zsol­tár (int­ro­i­tus) után éne­kel­jük. A jól is­mert el­ső­ből idéz­het­jük: „Ó, Atya, Fiú, Szent­lé­lek! / Té­ged áld­jon szív és lé­lek, / Té­ged, di­cső Szent­há­rom­ság, / Di­csér­jen az egész vi­lág!” (EÉ 279,4)

A Szent vagy örök­ké, Atya Úr­is­ten, a ma­gas mennyek­ben (GyLK 817) tu­laj­don­kép­pen négy vers­sza­kos­ra ki­bő­ví­tett do­xo­ló­gia. Az el­ső vers­szak a te­rem­tő és meg­tar­tó Atya Is­ten di­csé­re­te, a má­so­dik a meg­vál­tó Jé­zus Krisz­tu­sé, a har­ma­dik pe­dig az Atyá­val és Fi­ú­val egy­lé­nye­gű, ta­ní­tó és vi­gasz­ta­ló Szent­lé­le­ké. Az Atya-Fiú-Szent­lé­lek egy­sé­gét erő­sí­ti, fog­ja össze a vers­sza­kok ele­jén ál­ló szó­is­mét­lés: „Szent”, amely egy­ben a Sanc­tu­sok­ra is em­lé­kez­tet.

A vers­sza­kok szim­met­ri­ku­san két rész­re bom­la­nak, amely az Is­ten és az em­ber kö­zöt­ti köl­csö­nös kap­cso­la­tot jel­zi: a „mi” ne­vé­ben mon­dott hit­val­ló di­cső­í­tés után a gyü­le­ke­zet meg­ne­ve­zi, el­fo­gad­ja Is­ten aján­dé­ka­it. Atya­is­ten: „Ki te­rem­tet­tél és meg­tar­tot­tál e nyo­mo­rult test­ben.” Jé­zus Krisz­tus: „Ki­vel meg­vál­tál, hogy tes­tünk mi­att lel­künk el ne vesszen.” Szent­lé­lek: „Aki vi­gasz­tal, és ta­nít min­ket az örök élet­re.” Met­ri­ka­i­lag is két hosszú, ti­zen­hat szó­ta­gos vers­sor­ra bom­la­nak az egyes vers­sza­kok. A ne­gye­dik stró­fa össze­fog­la­ló­an hir­de­ti a Szent­há­rom­ság, egy Is­ten­ség örök vol­tát.

Az ének elő­ször 1602-ben je­lent meg nyom­ta­tás­ban, kot­ta nél­kül, Új­fal­vi Im­re deb­re­ce­ni éne­kes­köny­vé­ben. Nép­sze­rű­sé­gét jel­zi, hogy a 18. szá­zad vé­gé­ig szá­mos pro­tes­táns kéz­ira­tos és nyom­ta­tott éne­kes­könyv­ben meg­ta­lál­ha­tó, így pél­dá­ul az Új zen­ge­de­ző mennyei kar­ban is. A dal­la­mot elő­ször az 1744-es ko­lozs­vá­ri éne­kes­könyv­ben je­gyez­ték le, eset­le­ges­nek tű­nő rit­mus­sal; az 1774-es deb­re­ce­ni éne­kes­könyv ver­zi­ó­ja vi­szont ma­gán vi­se­li a met­ri­kus éne­kek jel­leg­ze­tes­sé­ge­it. Schu­lek Ti­bor és Su­lyok Im­re a Ré­gi ma­gyar is­te­nes éne­kek cí­mű gyűj­te­mény­ben (RMIÉ 58), Cso­masz Tóth Kál­mán pe­dig a re­for­má­tus éne­kes­könyv­ben (RÉ 241) pá­ros üte­mű, de kü­lön­bö­ző rit­mu­sú vál­to­za­tot kö­zöl.

A GyLK hár­mas lük­te­tés­be ren­de­zi a dal­la­mot, ha­son­ló­an a Ne hagyj el­es­nem, fel­sé­ges Is­ten kez­de­tű ének­hez (EÉ 79): ez a kot­ta­kép a szer­kesz­tők re­mény­sé­ge sze­rint job­ban elő­se­gí­ti a szö­veg­sze­rű ének­lést. A két hosszú sor há­rom-há­rom ki­sebb egy­ség­re osz­lik, 5, 5, 6 szó­tag­szám­mal. Az eol dal­lam a ská­la hang­ja­in lé­pe­get­ve emel­ke­dik a kvin­tig, majd fo­ko­za­to­san, az al­só vál­tó­han­got érint­ve ér vissza az alap­hang­ra: mind­ez hoz­zá­já­rul a stró­fa ki­egyen­sú­lyo­zott­sá­gá­hoz, jól éne­kel­he­tő­sé­gé­hez.

Ér­de­mes meg­ta­nul­nunk, mert ez­zel az ér­té­kes ré­gi ma­gyar éne­kek re­per­to­ár­ját bő­vít­het­jük!

H. Hu­bert Gab­ri­el­la


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pün­kös­di gon­do­la­tok az ige fé­nyé­ben
A Lé­lek ki­ára­dá­sa ma
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Az el­ve­szett meg­ta­lál­ta­tott
Egyházunk egy-két hete
Szélesre tárt ajtó
Nem csupán egyházjogi aktus
A Lé­lek át­jár és el­in­dít
EvÉlettel Balatonszárszón
Keresztutak
Ke­resz­tény ta­nú­ság­té­tel
Ki­lép­tek a temp­lom fa­lai kö­zül
Ne­héz­sé­gek és re­mény­sé­gek
Pro­tes­tán­sok imád­sá­ga Eu­ró­pá­ért
Testvéri ta­lál­ko­zó a Ma­zsi­hisz­nél
Bib­lia­re­ví­zi­ós mű­hely­mun­ka
„Em­be­rek­ké let­tünk ál­ta­la”
Tisztségre avatottan
e-világ
A 90 éves Bratislava és az 1000 esztendős Pozsony
A hely­zet fo­ko­zó­dik: a fél or­szág in­ter­ne­te­zik
Keresztény szemmel
Is­ten nél­kül nem megy
Tánc Kál­vin temp­lo­má­ban
Gon­do­la­tok a „Kül­de­tés” kap­csán
Min­den­na­pok vá­lasz­tá­sa
A hét témája
„Itt va­gyok…”
A de­mok­rá­cia rész­vé­tel­lel mű­kö­dik
Egy napkezdő bibliatanulmány
A közelmúlt krónikája
Va­si vissza­te­kin­tés
Gye­kicz­ky Já­nos
Im­már két év­ti­ze­des ha­gyo­mány
Húsz év után
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bach-hét-nyitány huszadszor
Kötetté érett a nóg­rá­di evan­gé­li­kus egy­ház­me­gye tör­té­ne­te
Jegy­zet­la­pok
Al­más kré­mes
A nők ma – Szent Er­zsé­bet nyo­má­ban
A vasárnap igéje
Le­gyen a ti­tok min­den­kié!
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
A gyer­me­kek­től is le­het ta­nul­ni!
Cantate
Szent vagy örök­ké, Atya Úr­is­ten, a ma­gas mennyek­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 23 Szent vagy örök­ké, Atya Úr­is­ten, a ma­gas mennyek­ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster