EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 23 - A hely­zet fo­ko­zó­dik: a fél or­szág in­ter­ne­te­zik

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A hely­zet fo­ko­zó­dik: a fél or­szág in­ter­ne­te­zik

A Nem­ze­ti Hír­köz­lé­si Ha­tó­ság becs­lé­sei alap­ján a szé­les sá­vú in­ter­net-elő­fi­ze­té­sek szá­ma 2008 vé­gén meg­ha­lad­ta a 2,2 mil­li­ót. A leg­fris­sebb, szin­tén 2008 vé­gé­re vo­nat­ko­zó in­ter­net­hasz­ná­la­ti ku­ta­tá­sok sze­rint több mint 3,62 mil­li­ó­an kap­cso­lód­nak leg­alább ha­vi rend­sze­res­ség­gel a vi­lág­há­ló­ra – ez a 15 és 69 év kö­zöt­ti la­kos­ság 49 szá­za­lé­kát je­len­ti. A leg­alább he­ten­te in­ter­ne­te­zők ará­nya 45 szá­za­lék.

Az in­ter­ne­tet a Ma­gyar­or­szá­gon élők­nek csu­pán 57 szá­za­lé­ka pró­bál­ta már ki, a la­kos­ság két­ötö­dé­nek te­hát sem­mi­lyen sze­mé­lyes ta­pasz­ta­la­ta nincs a vi­lág­há­ló­ról, így a rajta lé­vő szol­gál­ta­tá­sok­ról, le­he­tő­sé­gek­ről sem tud szin­te sem­mit.

Ha­vi rend­sze­res­ség­gel 3,62 mil­lió em­ber in­ter­ne­te­zik. Bár ez éves szin­ten elég ma­gas, 8 szá­za­lék­nyi nö­ve­ke­dés, még min­dig messze va­gyunk az Eu­ró­pai Unió 61 szá­za­lé­kos át­la­gá­tól.

Fő­ként a vá­ros­ban élő

fi­a­tal fér­fi­ak mé­di­u­ma

Az in­ter­net még min­dig fő­ként fi­a­ta­lok és vá­ro­si­ak ál­tal hasz­nált mé­di­um. Eh­hez azért hoz­zá kell ten­nünk, hogy a köz­sé­gek­nél fél év alatt kö­zel 10 szá­za­lék­pon­tos nö­ve­ke­dést mért az NRC pi­ac­ku­ta­tó cég – ez csök­ken­tet­te a leg­ki­sebb te­le­pü­lé­se­ken élők le­sza­ka­dá­sát.

A fér­fi­ak­nak pon­to­san a fe­le, míg a nők­nek 41 szá­za­lé­ka in­ter­ne­te­zik rend­sze­re­sen. Ér­de­kes adat, hogy az ott­ho­ni hoz­zá­fé­rés­sel ren­del­ke­zők 3 szá­za­lé­ka egy­ál­ta­lán nem hasz­nál­ja az in­ter­ne­tet.

Egy­re nép­sze­rűbb

a mo­bil­in­ter­net

Egy­re töb­ben vá­lasztanak mobil­há­ló­zaton ke­resz­tü­li in­ter­net-hoz­zá­fé­rést: az ott­ho­ni hoz­zá­fé­rés­sel ren­del­ke­zők kö­ré­ben már el­éri a 3 szá­za­lé­kot azok ará­nya, akik el­sőd­le­ge­sen mo­bil­in­ter­ne­ten ke­resz­tül kap­cso­lód­nak ott­ho­nuk­ban a vi­lág­há­ló­ra. (A mo­bil­in­ter­ne­tet ki­egé­szí­tő tech­no­ló­gi­a­ként hasz­ná­lók ará­nya en­nél ter­mé­sze­te­sen ma­ga­sabb.)

Le­ve­le­zünk, in­for­má­ló­dunk,

te­le­fo­ná­lunk

A ha­gyo­má­nyos in­ter­ne­tes te­vé­keny­sé­gek – e-mai­le­zés, bön­gé­szés, in­for­má­ló­dás, on-line ma­ga­zi­nok ol­va­sá­sa – mel­lett az in­ter­ne­te­zők mind na­gyobb há­nya­da hasz­nál­ja az in­ter­net kü­lön­bö­ző, hasz­nos vagy ép­pen szó­ra­koz­ta­tó funk­ci­ó­it.

A leg­alább he­ten­te in­ter­ne­te­ző 14–69 éve­sek 62 szá­za­lé­ka hasz­nál­ta már a vi­lág­há­lót ál­lás­ke­re­sés­re, és ugyan­ennyi­en van­nak, akik leg­alább egy­szer ren­del­tek már va­la­mi­lyen ter­mé­ket, szol­gál­ta­tást a vi­lág­há­lón. Pénz­ügye­it min­den har­ma­dik in­ter­ne­te­ző szok­ta on-line mó­don in­téz­ni.

A je­len­leg 70 szá­za­lék ál­tal hasz­nált cha­tet idő­vel fel­vált­hat­ja az on-line te­le­fo­ná­lás – az in­ter­ne­te­zők­nek már 45 szá­za­lé­ka szo­kott hang­át­vi­tel­lel kom­mu­ni­kál­ni az in­ter­ne­ten.

Blo­got a net­pol­gá­rok 46 szá­za­lék szo­kott ol­vas­ni, sa­ját we­bes nap­ló­ja vi­szont csak 9 szá­za­lé­kuk­nak van.

Vi­de­ó­meg­osz­tó ol­da­la­kat az in­ter­ne­te­zők két­har­ma­da lá­to­gat leg­alább al­kal­man­ként – 20 szá­za­lék pe­dig már leg­alább egy­szer fel is töl­tött va­la­mi­lyen vi­de­ót az in­ter­net­re. Je­len­tős az in­ter­ne­ten rá­di­ót hall­ga­tó, té­vé­adást né­zők ará­nya is: rá­di­ót 55 szá­za­lék hall­gat a ne­ten, a té­vé­zést pe­dig 31 szá­za­lék pró­bál­ta már ki a vi­lág­há­lón ke­resz­tül.

Se­gít­ség a vá­sár­lás előtt

és a vá­sár­lás­kor

Az in­ter­ne­te­zők több mint ki­lenc­ti­ze­de hasz­nál­ja a ne­tet vá­sár­lás előt­ti in­for­má­ció­gyűj­tés­re – ko­mo­lyabb vá­sár­lá­si dön­tés meg­ho­za­ta­la előtt tá­jé­ko­zó­dik a gyár­tók, for­gal­ma­zók web­ol­da­lá­ról, a kü­lön­bö­ző ár-össze­ha­son­lí­tó hon­la­pok­ról vagy ép­pen vá­sár­lói fó­ru­mok­ról, ahol a ter­mé­kek, szol­gál­ta­tá­sok fo­gyasz­tói meg­oszt­hat­ják egy­más­sal po­zi­tív, il­let­ve ne­ga­tív ta­pasz­ta­la­ta­i­kat.

  1. szá­za­lék azok ará­nya, akik ki­pró­bál­ták már az on-line vá­sár­lást. Több-ke­ve­sebb rend­sze­res­ség­gel 38 szá­za­lé­kuk ren­del ter­mé­ke­ket, szol­gál­ta­tá­so­kat az in­ter­net­ről, vagy­is a vá­sár­lás­hoz az in­ter­ne­tet is ak­tí­van hasz­ná­lók szá­ma ma már Ma­gyar­or­szá­gon is meg­ha­lad­ja az 1,38 mil­li­ót.

Az on-line vá­sár­lás, ren­de­lés azon­ban ter­mé­sze­te­sen nem jár min­dig együtt on-line fi­ze­tés­sel: a leg­fris­sebb ada­tok sze­rint a leg­alább he­ten­te in­ter­ne­te­zők mindössze 17 szá­za­lé­ka szok­ta a we­ben vá­sá­rolt áruk el­len­ér­té­két ki­egyen­lí­te­ni bank­kár­tya­szá­ma meg­adá­sá­val, az in­ter­ne­ten ke­resz­tül.

Összeállította: Ba­logh Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pün­kös­di gon­do­la­tok az ige fé­nyé­ben
A Lé­lek ki­ára­dá­sa ma
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Az el­ve­szett meg­ta­lál­ta­tott
Egyházunk egy-két hete
Szélesre tárt ajtó
Nem csupán egyházjogi aktus
A Lé­lek át­jár és el­in­dít
EvÉlettel Balatonszárszón
Keresztutak
Ke­resz­tény ta­nú­ság­té­tel
Ki­lép­tek a temp­lom fa­lai kö­zül
Ne­héz­sé­gek és re­mény­sé­gek
Pro­tes­tán­sok imád­sá­ga Eu­ró­pá­ért
Testvéri ta­lál­ko­zó a Ma­zsi­hisz­nél
Bib­lia­re­ví­zi­ós mű­hely­mun­ka
„Em­be­rek­ké let­tünk ál­ta­la”
Tisztségre avatottan
e-világ
A 90 éves Bratislava és az 1000 esztendős Pozsony
A hely­zet fo­ko­zó­dik: a fél or­szág in­ter­ne­te­zik
Keresztény szemmel
Is­ten nél­kül nem megy
Tánc Kál­vin temp­lo­má­ban
Gon­do­la­tok a „Kül­de­tés” kap­csán
Min­den­na­pok vá­lasz­tá­sa
A hét témája
„Itt va­gyok…”
A de­mok­rá­cia rész­vé­tel­lel mű­kö­dik
Egy napkezdő bibliatanulmány
A közelmúlt krónikája
Va­si vissza­te­kin­tés
Gye­kicz­ky Já­nos
Im­már két év­ti­ze­des ha­gyo­mány
Húsz év után
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Bach-hét-nyitány huszadszor
Kötetté érett a nóg­rá­di evan­gé­li­kus egy­ház­me­gye tör­té­ne­te
Jegy­zet­la­pok
Al­más kré­mes
A nők ma – Szent Er­zsé­bet nyo­má­ban
A vasárnap igéje
Le­gyen a ti­tok min­den­kié!
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
A gyer­me­kek­től is le­het ta­nul­ni!
Cantate
Szent vagy örök­ké, Atya Úr­is­ten, a ma­gas mennyek­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 23 A hely­zet fo­ko­zó­dik: a fél or­szág in­ter­ne­te­zik

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster