EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 24 - Lelki erő­gyűj­tés Pá­pán

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Lelki erő­gyűj­tés Pá­pán

Im­már má­so­dik al­ka­lom­mal ren­dez­ték meg – az el­múlt va­sár­nap, Szent­há­rom­ság ün­ne­pén – Pá­pán a Veszp­rém me­gyei evan­gé­li­ku­sok ta­lál­ko­zó­ját. Az idei al­ka­lom mot­tó­ját egy is­mert éne­künk el­ső sza­vai ad­ták: Öröm van ná­lad – Bá­to­rí­tás és vi­gasz­ta­lás. A té­ma­vá­lasz­tás­sal kap­cso­lat­ban Pol­gár­di Sán­dor es­pe­res, pá­pai lel­kész la­punk­nak el­mond­ta, hogy Veszp­rém me­gyé­ben az evan­gé­li­ku­sok több­sé­ge szór­vány­ban, fal­vak­ban él. A glo­ba­li­zá­ció és a gaz­da­sá­gi vál­ság ha­tá­sa őket sem ke­rü­li el, sőt bi­zo­nyos szem­pont­ból még job­ban érin­ti. Eb­ben a vi­lág­ban, ilyen kö­rül­mé­nyek kö­zött hang­zott el a ta­lál­ko­zó üze­ne­te, amely a hit ál­tal ka­pott re­mény­sé­get és vi­gasz­ta­lást kí­ván­ta erő­sí­te­ni.

A mint­egy hét­száz részt­ve­vő idén is a vá­ro­si sport­csar­nok­ban gyűlt össze, ahol a prog­ram is­ten­tisz­te­let­tel kez­dő­dött. Ezen Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök hir­de­tett igét a va­sár­nap ószö­vet­sé­gi ol­vas­má­nya, 5Móz 6,4–7.14–15 alap­ján. „Szent­há­rom­ság va­sár­nap­ján hit­val­lás ez az ige az egy, szent Is­ten­ről” – han­goz­tat­ta a Nyu­ga­ti (Du­nán­tú­li) Egy­ház­ke­rü­let lel­ké­szi ve­ze­tő­je. Az al­ka­lom li­tur­gi­kus éne­ke­it a té­ti fú­vós­ze­ne­kar kí­sér­te.

Az is­ten­tisz­te­let után dr. Ko­vács Zol­tán, Pápa pol­gár­mes­tere kö­szön­töt­te a részt­ve­vő­ket, majd Prőh­le Ger­gely, egy­há­zunk or­szá­gos fel­ügye­lő­je szólt az egy­be­gyűl­tek­hez. Meg­nyi­tó­be­szé­dé­ben el­mond­ta, hogy a két év­vel ez­előt­ti ta­lál­ko­zó óta sok min­den meg­vál­to­zott or­szá­gunk­ban. Ha nép­moz­gal­mi ada­ta­ink­ra te­kin­tünk, meg­ál­la­pít­hat­juk, hogy egy­há­zunk sem a gya­ra­po­dó kö­zös­ség ké­pét mu­tat­ja. Ám te­gyük fél­re két­sé­ge­in­ket, és hi­tün­ket he­lyez­zük elő­tér­be. – kér­te az or­szá­gos fel­ügye­lő.

A mar­cal­tői Kmety György Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la di­ák­ja­i­nak és pe­da­gó­gu­sa­i­nak szol­gá­la­tát kö­ve­tő­en Me­ko­ta Er­vin építész, a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia Tit­kár­sá­gá­nak ve­ze­tő fő­ta­ná­cso­sa, öko­ló­gi­ai szak­em­ber tar­tott elő­adást A te­rem­tés foly­ta­tó­la­gos­sá­ga a temp­lom­épí­tés­ben cím­mel.

A ta­ká­csi Ken­der­szer nép­tánc­cso­port és nép­dal­kör be­mu­tat­ko­zá­sa után a prog­ram fó­rum­be­szél­ge­tés­sel foly­ta­tó­dott, ame­lyen Itt­zés Já­nos püs­pök, Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő, Ká­kay Ist­ván De­zső or­szá­gos iro­da­igaz­ga­tó, T. Pin­tér Ká­roly, Evan­gé­li­kus Élet fő­szer­kesz­tő­je, va­la­mint Hol­ger Man­ke né­met teo­ló­gus és Sza­bó György egy­ház­ke­rü­le­ti fel­ügye­lő vett rész. Pol­gár­di Sán­dor es­pe­res egy­há­zunk hely­ze­té­ről, a ké­szü­lő stra­té­gi­á­ról, he­ti­la­punk szol­gá­la­tá­ról, a ba­jor–ma­gyar kap­cso­la­tok je­len­tő­sé­gé­ről fag­gat­ta a részt­ve­vő­ket.

A csik­ván­di Fe­hér Akác ének­kar mű­so­rát követően Le­hel Lász­ló evan­gé­li­kus lel­kész, a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet igaz­ga­tó­ja szá­molt be a szer­ve­zet sok­ré­tű te­vé­keny­sé­gé­ről.

Dél­után a té­si Szél­lel­bé­lelt női ének­együt­tes, va­la­mint a pá­pai Gyu­rátz Fe­renc Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­la mu­tat­ko­zott be az ebéd után is ki­tar­tók előtt. Az idei ta­lál­ko­zó a ma­lom­so­ki gyü­le­ke­zet kó­ru­sá­nak mű­so­rá­val zá­rult.

Ha­tá­ron tú­li gyü­le­ke­ze­tek­ből is ér­kez­tek ven­dé­gek a rendezvényre: a lo­vász­pa­to­nai egy­ház­köz­sé­get test­vér­kap­cso­lat fű­zi a szlo­vé­ni­ai Do­mon­kos­fa és Pár­tos­fal­va gyü­le­ke­ze­te­i­hez, a test­vé­rek idei vi­szont­lá­to­ga­tá­sát pe­dig ép­pen er­re a va­sár­nap­ra idő­zí­tet­ték. Így mint­egy öt­ven fő­vel a ha­tá­ron tú­li ma­gyar lu­the­rá­nus gyü­le­ke­zet is kép­vi­sel­tet­te ma­gát a Veszp­rém me­gyei evan­gé­li­ku­sok ta­lál­ko­zó­já­n.

Me­nyes Gyu­la


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Las­síts le!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Fe­ke­te kö­röm
Egyházunk egy-két hete
Lelki erő­gyűj­tés Pá­pán
Az evan­gé­li­kus ok­ta­tás­ügy ün­nep­nap­ja
Rákosszentmihály evangélikusainak ünnepén
Nyug­dí­jas­lel­kész-ta­lál­ko­zó
Pe­da­gó­gus­nap az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let­ben
Ra­bok ke­nye­rét et­tük
Há­la­adás ti­zen­öt évért
Szeretettanuló nap Nyír­egy­há­zán
Meg­érett a KI­VI
Nem­zet­kö­zi kon­fe­ren­cia a tapasz­ta­lat­cse­re és a kö­zös gondol­ko­dás jegyé­ben
Egy­ház­szociológi­ai felmé­rés ké­szül
Egy rend­ha­gyó kon­fir­má­ció oldalvizén
Egy ha­jó­ban az egy­ház­me­gye lel­ké­szei
Keresztutak
A tisz­tább Ba­ko­nyért
Re­for­má­tus ze­nei fesz­ti­vál hatodszor a „Kul­tuc­cá­ban”
Álom Ma­gyar­föl­dön
Ál­dá­sos mun­ka
Evangélikusok
Har­minc év táv­la­tá­ból
Lel­kész­ből lett bú­za­ne­me­sí­tő
Re­ne­szánsz em­ber ván­dor­bot­tal
e-világ
Áll­junk meg egy szó­ra!
Keresztény szemmel
A Lé­lek né­pe
Nyel­vé­ben él…
A hét témája
Tri­a­no­ni em­lék
Trianon dunaújvárosi emlékezete
89. gyász­nap
Egy tisz­te­let­be­li ma­gyar
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A vá­ros­li­ge­ti Vaj­da­hu­nyad­vár
A vasárnap igéje
Éle­tet adó fel­is­me­rés
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ki­nek mit hoz a szün­idő?
Cantate
Jön bí­bor­fé­nyű pir­ka­dat
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 24 Lelki erő­gyűj­tés Pá­pán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster