EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 24 - Ki­nek mit hoz a szün­idő?

Szószóró

Hozzászólás a cikkhez

Ki­nek mit hoz a szün­idő?

Mi­kor meg­kez­dő­dik a szün­idő, úgy ér­zed, szin­te le­begsz a le­ve­gő­ben. Könnyű­nek és fel­sza­ba­dult­nak ér­zed ma­gad. Nincs több gyo­mor­görcs, fej­fá­jás, nincs több ál­mat­lan éj­sza­ka. Fel­sza­ba­dulsz a fo­lya­ma­tos el­vá­rá­sok, az órá­ról órá­ra va­ló meg­fe­le­lés kény­sze­ré­nek ter­he alól. Ki­sza­ba­dulsz az is­ko­la és az osz­tá­lyod rend­sze­ré­ből, ki­lépsz ab­ból a sze­rep­ből, ame­lyet az osz­tály­ban el­ját­szol, vagy el kell ját­sza­nod. Na­gyot só­hajt­hatsz, vég­re sza­bad vagy! De mit kez­desz a sza­bad időd­del? Ho­gyan le­het hasz­nos a nya­rad?

Könnyű le­het an­nak, aki­nek már szí­nes a nap­tára, mert tá­bor­ból tá­bor­ba vagy is­me­rős­től is­me­rő­sig utaz­hat ha­zánk­ban vagy kül­föl­dön, egye­dül, ba­rát­tal vagy épp a csa­lád­dal. A ren­ge­teg új él­mény „fel­tan­ko­lá­sa” fel­töl­ti, szin­te új­já­szü­li az em­bert: meg­is­me­red ön­ma­gad kü­lön­bö­ző, új élet­hely­ze­tek­ben. Is­me­ret­sé­ge­ket, ba­rát­sá­go­kat köt­hetsz, be­szél­get­hetsz (ta­lán ide­gen nyel­ven is), ki­pró­bál­hatsz olyas­mit, amit ko­ráb­ban még so­ha (bar­lan­gá­szás, kagy­ló­gyűj­tés, bú­vár­ko­dás és így to­vább). A nap­ja­id így iga­zán él­mény­dú­san és gyor­san tel­nek majd. A vi­lág meg­nyí­lik előt­ted.

De ne­héz le­het an­nak, aki­nek le­szű­kül vagy be­zá­rul a vi­lág a szün­idő kez­de­té­vel. Aki töb­bet van ott­hon a szü­net­ben, mint bár­hol más­hol, rá­adá­sul egye­dül. Ma­gá­nyos­nak ér­zi ma­gát, aki­nek nincs a kö­zel­ben ba­rát­ja, mert messze ke­rül az osz­tály­tár­sak­tól. Ta­lán szo­mo­rú­sá­got is érez­het.

Azt gon­do­lom, egy per­cig sincs ok ilyen­kor sem a csüg­ge­dés­re! Ve­gyél elő egy pa­pír­la­pot, és írd fel a ter­ve­i­det a kö­zel- és a tá­vo­lab­bi jö­vő­re. Így lesz egy kis gyűj­te­mé­nyed ar­ra az eset­re, ha úgy ér­zed, iga­zán nem tu­dod, mit is kezdj ma­gad­dal a lát­szó­lag ten­ger­nyi sza­bad ­időd­ben. Lesz né­hány tám­pon­tod, amely­be be­le tudsz ka­pasz­kod­ni, amely ki­moz­dít.

Egy pár tipp: gon­dold vé­gig, mit sze­ret­nél ott­hon, a szo­bád­ban vagy a la­kás­ban vál­toz­tat­ni, át­ren­dez­ni, le­fes­te­ni-ki­fes­te­ni. Mi szo­rul ja­ví­tás­ra, át­ül­te­tés­re? Vagy me­lyik könyv az, ame­lyet na­gyon sze­ret­nél el­ol­vas­ni. Ha ker­tes ház­ban laksz, azt is át­gon­dol­ha­tod, hogy mi­lyen hasz­nos mun­ká­nak tudsz ne­ki­lát­ni oda­kint. Az­tán gon­dold vé­gig, ho­gyan tud­nál fel­ké­szül­ni a jö­vő tan­év­re! Mit tudsz eset­leg elő­re be­sze­rez­ni, el­ol­vas­ni? Azt is át­te­kint­he­ted, mi­re nem ju­tott időd az is­ko­la­idő alatt.

Ha úgy ér­zed, sze­ret­nél ki­moz­dul­ni, ke­ress fel egy kö­ze­li uszo­dát, vagy ha mó­dod­ban áll, ter­mé­sze­tes ta­vat. Ha tudsz: bi­cik­lizz, fuss, mo­zogj. Ha úgy ér­zed, hogy ke­vés időd ju­tott a ze­ne­hall­ga­tás­ra, ak­kor kérj köl­csön új CD-ket, és pi­henj, kap­cso­lódj ki a ze­ne­hall­ga­tás köz­ben. Sőt ke­ress kon­cert­le­he­tő­sé­ge­ket a kör­nye­ze­ted­ben. Olyan fil­me­ket nézz, ame­lyek ér­té­ke­sek – a cél­ta­lan, órá­kon át tar­tó té­vé­zést ke­rüld. De je­lent­kez­hetsz nyelv­tan­fo­lyam­ra is, ha még­is ta­nul­ni, fel­ké­szül­ni vágysz!

Na­gyon va­ló­szí­nű, hogy la­kó­he­lye­den vagy a kö­ze­lé­ben van evan­gé­li­kus lel­kész, akit fel­ke­res­hetsz, aki­vel be­szél­get­hetsz. Ta­lán nem ké­ső az sem, hogy te is el­me­hess tá­bo­roz­ni a gyü­le­ke­zet (vagy épp az egy­ház­me­gye) if­jú­sá­gá­val. Ta­lán még az sem, hogy se­gít­sél a gyü­le­ke­zet gyer­mek­tá­bo­rá­ban – per­sze ha szí­ve­sen vagy ki­sebb gye­re­kek kö­zött. Sze­rin­tem a se­gít­ség min­dig jól jön egy tá­bor­ban, és le­het, hogy pont rád vár egy tá­bo­ros csa­pat!

Lát­ha­tod, nyá­ron nem áll le az élet szá­mod­ra sem. Sőt! Ta­lán las­san te­le is lesz a pa­pír­la­pod, ta­lán már tu­dod is, mit sze­ret­nél el­ső­ként.

De bár­hogy ala­kul­jon is a nya­rad, kí­vá­nom, hogy meg­ta­nuld job­ban meg­is­mer­ni ön­ma­gad az is­ko­lá­tól tá­vo­li lét­ben, és hogy a le­he­tő leg­töb­bet meg­is­mer­hesd eb­ből a sok­szí­nű, gyö­nyö­rű, Is­ten te­rem­tet­te vi­lág­ból, amely egy­re job­ban kezd meg­nyíl­ni előt­ted. Töl­tődj, és hidd: min­den nap aján­dék, amely meg­le­pe­tést tar­to­gat ne­ked!

Ba­log Esz­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Las­síts le!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Fe­ke­te kö­röm
Egyházunk egy-két hete
Lelki erő­gyűj­tés Pá­pán
Az evan­gé­li­kus ok­ta­tás­ügy ün­nep­nap­ja
Rákosszentmihály evangélikusainak ünnepén
Nyug­dí­jas­lel­kész-ta­lál­ko­zó
Pe­da­gó­gus­nap az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let­ben
Ra­bok ke­nye­rét et­tük
Há­la­adás ti­zen­öt évért
Szeretettanuló nap Nyír­egy­há­zán
Meg­érett a KI­VI
Nem­zet­kö­zi kon­fe­ren­cia a tapasz­ta­lat­cse­re és a kö­zös gondol­ko­dás jegyé­ben
Egy­ház­szociológi­ai felmé­rés ké­szül
Egy rend­ha­gyó kon­fir­má­ció oldalvizén
Egy ha­jó­ban az egy­ház­me­gye lel­ké­szei
Keresztutak
A tisz­tább Ba­ko­nyért
Re­for­má­tus ze­nei fesz­ti­vál hatodszor a „Kul­tuc­cá­ban”
Álom Ma­gyar­föl­dön
Ál­dá­sos mun­ka
Evangélikusok
Har­minc év táv­la­tá­ból
Lel­kész­ből lett bú­za­ne­me­sí­tő
Re­ne­szánsz em­ber ván­dor­bot­tal
e-világ
Áll­junk meg egy szó­ra!
Keresztény szemmel
A Lé­lek né­pe
Nyel­vé­ben él…
A hét témája
Tri­a­no­ni em­lék
Trianon dunaújvárosi emlékezete
89. gyász­nap
Egy tisz­te­let­be­li ma­gyar
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A vá­ros­li­ge­ti Vaj­da­hu­nyad­vár
A vasárnap igéje
Éle­tet adó fel­is­me­rés
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Ki­nek mit hoz a szün­idő?
Cantate
Jön bí­bor­fé­nyű pir­ka­dat
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 24 Ki­nek mit hoz a szün­idő?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster