EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 50 - „Tu­dom, ki­ben hi­szek!”

A vasárnap igéje

AD­VENT HAR­MA­DIK VA­SÁR­NAP­JA – 2TIM 1,8–14

Hozzászólás a cikkhez

„Tu­dom, ki­ben hi­szek!”

A ki­nyi­lat­koz­ta­tás ma az egy­há­zi szó­hasz­ná­lat­ban is egy­re in­kább ke­rült és ke­rü­len­dő ki­fe­je­zés, mi­vel a mai nyelv­hasz­ná­lat sze­rint ki­nyi­lat­koz­tat­ni a zsar­no­kok szok­tak. Azok, akik az igaz­ság egye­dü­li le­té­te­mé­nye­sé­nek gon­dol­ják ma­gu­kat. Pe­dig a ki­nyi­lat­koz­ta­tás nem­csak ősi, de bib­li­kus ki­fe­je­zés. Kulcs­sza­va a ke­resz­tény teo­ló­gi­á­nak.

A ki­nyi­lat­koz­ta­tás el­len­té­te a spe­ku­lá­ció. Nem vé­let­len, hogy Lu­ther a ki­nyi­lat­koz­ta­tás ér­tel­me­zé­sét mond­ja va­ló­di teo­ló­gi­á­nak a fi­lo­zó­fi­á­ra épü­lő spe­ku­la­tív teo­ló­gi­á­val szem­ben. A ki­nyi­lat­koz­ta­tás szá­munk­ra egyet­len hoz­zá­fér­he­tő for­rá­sa­ként pe­dig a Szent­írást (So­la scrip­tu­ra!) je­lö­li meg. Az már ké­sőb­bi tor­zu­lás, ami­kor a re­for­má­ció egy­há­za­i­ban a ki­nyi­lat­koz­ta­tás for­rá­sát, az írott igét azo­no­sí­ta­ni kez­dik a ki­nyi­lat­koz­ta­tás – vagy ami­vel ma­nap­ság egy­há­zunk­ban is egy­re sű­rűb­ben he­lyet­te­sí­tik: a ki­je­len­tés – tar­tal­má­val.

Pál apos­tol Ti­mó­te­us­nak írt in­tel­me­i­ből vi­lá­go­san ki­tű­nik, hogy a ki­nyi­lat­koz­ta­tás tar­tal­ma az a ti­tok, amely a vi­lág te­rem­té­se óta rejt­ve volt, és amely Jé­zus Krisz­tus meg­je­le­né­sé­vel lett nyil­ván­va­ló­vá. És ez nem más, mint az „el­múl­ha­tat­lan élet”. Úgy is mond­hat­juk, hogy ez a ti­tok, mint a bim­bó­ba zárt vi­rág, Jé­zus Krisz­tus e vi­lág­ra szü­le­té­sé­vel kez­dett ki­bom­la­ni, és ha­lá­la, majd fel­tá­ma­dá­sa ál­tal nyílt ki tel­jes pom­pá­já­ban.

Ez a ti­tok az, amely­nek is­me­re­te meg­tö­ri a ha­lál ere­jét, amely ab­ban van, hogy az em­ber a ha­lált – öt ér­zék­szer­vé­re és az ál­ta­luk nyert ta­pasz­ta­la­to­kat ér­té­ke­lő ér­tel­mé­re ha­gyat­koz­va – az élet vé­gé­nek, el­mú­lá­sá­nak, meg­sem­mi­sü­lés­nek tart­ja. Pe­dig az élet – amely nem egyen­lő a test bio­ló­gi­ai funk­ci­ó­i­val – el­múl­ha­tat­lan. A ti­tok tar­tal­ma az, hogy a ha­lál csak a bio­ló­gi­ai szer­ve­zet fel­bom­lá­sát je­len­ti, de nem az élet vé­gét.

Mi­vel Krisz­tus tes­té­nek meg­ölé­se el­le­né­re is élt, ezért tud­ta ha­lott tes­tét hús­vét haj­na­lán egy min­den is­me­re­tün­ket meg­ha­la­dó, a fi­zi­kai, ké­mi­ai, bio­ló­gi­ai és egyéb ter­mé­sze­ti tör­vé­nyek­nek töb­bé alá nem ve­tett élet­re föl­tá­masz­ta­ni. Mert a ti­tok leg­bel­ső mag­ja az, hogy Krisz­tus ma­ga nem más, mint élet. Ezért mond­hat­ja jog­gal hall­ga­tó­i­nak a ke­nyér­sza­po­rí­tás cso­dá­ja után: „Ne ve­szen­dő ele­de­lért fá­ra­doz­za­tok, ha­nem az örök élet­re meg­ma­ra­dó ele­de­lért, ame­lyet az Em­ber­fia ad majd nek­tek.” (Jn 6,27) És: „Bi­zony, bi­zony, mon­dom nék­tek: ha nem eszi­tek az Em­ber­fia tes­tét, és nem isszá­tok a vé­rét, nin­csen élet ti­ben­ne­tek.” (Jn 6,53)

Ez tel­je­sen füg­get­len a mi cse­le­ke­de­te­ink­től – mond­ja Pál. Azért van így, mert Is­ten „sa­ját vég­zé­se és ke­gyel­me sze­rint”, még az idők kez­de­te előtt így ren­del­te, és en­nek a ti­tok­nak nem­csak a meg­is­me­ré­sé­re hí­vott el ben­nün­ket, ha­nem ré­sze­sí­te­ni is akar ben­ne. Ré­sze­sí­te­ni akar ben­nün­ket Krisz­tus­ban, más szó­val ré­sze­sí­te­ni akar az élet­ben. Ab­ban a va­ló­di élet­ben, amely – pon­to­sab­ban aki – el­múl­ha­tat­lan.

En­nek a ti­tok­nak a meg­is­me­ré­se Pál szá­má­ra min­den­nél drá­gább. „El­len­ben azt, ami ne­kem nye­re­ség volt, kár­nak ítél­tem a Krisz­tu­sért. Sőt most is kár­nak íté­lek min­dent Krisz­tus Jé­zus, az én Uram is­me­re­té­nek pá­rat­lan nagy­sá­gá­ért. Őér­te kár­ba vesz­ni hagy­tam, és sze­mét­nek íté­lek min­dent, hogy Krisz­tust meg­nyer­jem” – ír­ja a Fi­lip­pi­ben élő gyü­le­ke­zet­nek (Fil 3,7–8). Egye­ne­sen kö­vet­ke­zik eb­ből az, amit a Ko­los­sé­ban élő hí­vők­nek ír: „Sze­ret­ném, ha tud­ná­tok, mennyit küz­dök … mind­azo­kért, akik en­gem nem is­mer­nek sze­mé­lye­sen, hogy szí­vük fel­bá­to­rod­jék, össze­forr­va sze­re­tet­ben, és el­jus­sa­nak a tel­jes bi­zo­nyos­ság­hoz ve­ze­tő is­me­ret egész gaz­dag­sá­gá­ra: az Is­ten tit­ká­nak, Krisz­tus­nak is­me­re­té­re.” (Kol 2,1–2)

Nem cso­da, ha Pál en­nek a ti­tok­nak az is­me­re­té­ért, a Krisz­tus­ban va­ló ré­sze­se­dé­sért a leg­sú­lyo­sabb ül­dö­zést és szen­ve­dést, sőt ha kell, a ha­lált is kész öröm­mel vál­lal­ni. Hi­szen a Krisz­tus­ban va­ló ré­sze­se­dés egyen­lő az élet­tel, a Krisz­tus­ban va­ló ré­sze­se­dés el­vesz­té­se egyen­lő az élet el­vesz­té­sé­vel. Eh­hez a vesz­te­ség­hez mér­ve a test pusz­tu­lá­sa, a bio­ló­gi­ai ha­lál je­len­ték­te­len ap­ró­ság. Pál ezért a bio­ló­gi­ai ha­lált nem is ne­ve­zi vesz­te­ség­nek, sőt ha Krisz­tu­sért, a Krisz­tus­sal va­ló kö­zös­ség meg­őr­zé­sé­ért tör­té­nik, ak­kor egye­ne­sen nye­re­ség­nek tart­ja. Nem tú­loz, ami­kor így vall: „Mert ne­kem az élet Krisz­tus, és a meg­ha­lás nye­re­ség!” (Fil 1,21)

Pál er­ről az evan­gé­li­um­ról ír­ja Róm 1,16-ban, hogy nem szé­gyel­li, „hi­szen Is­ten ere­je az, min­den hí­vő­nek üd­vös­sé­gé­re”. És ezért buz­dít­ja a Krisz­tu­sért vi­selt fog­ság­ból, a bör­tön­cel­lá­ból írt le­ve­lé­ben Ti­mó­te­ust is: „Ne szé­gyelld hát a mi Urunk­ról szó­ló bi­zony­ság­té­telt, se en­gem, az ő fog­lyát, ha­nem szen­vedj ve­lem együtt az evan­gé­li­u­mért, Is­ten ere­je ál­tal.”

Pál nem meg­szál­lott ra­jon­gó, ha­nem pon­to­san tud­ja, mit be­szél, ami­kor a foly­ta­tás­ban ezt ír­ja: „En­nek az evan­gé­li­um­nak a szol­gá­la­tá­ra ren­del­tet­tem én hír­nö­kül, apos­to­lul és ta­ní­tó­ul. Ezért is szen­ve­dem eze­ket, de nem szé­gyel­lem, mert tu­dom, ki­ben hi­szek, és meg va­gyok győ­ződ­ve, hogy ne­ki van ha­tal­ma ar­ra, hogy a rám bí­zott kin­cset meg­őriz­ze ar­ra a nap­ra.” Pál ezt nem ra­jon­gás­nak, ha­nem „az egész­sé­ges be­széd pél­dá­já­nak” tart­ja.

Azért egész­sé­ges ez a be­széd, mert élet fa­kad be­lő­le. Az et­től el­té­rő be­széd­ből vi­szont nem élet fa­kad, ha­nem ha­lál. Nem bio­ló­gi­ai, ha­nem örök ha­lál. A Krisz­tus­ban, az egyet­len igaz élet­ben va­ló ré­sze­se­dés el­ma­ra­dá­sa, il­let­ve el­vesz­té­se mi­att.

Pál is tud­ja, hogy ezt az „egész­sé­ges be­szé­det” csak a Szent­lé­lek ál­tal le­het el­vi­sel­ni, fel­fog­ni és be­fo­gad­ni. Ezért ír­ja Ti­mó­te­us­nak és ma mind­annyi­unk­nak: „A rád bí­zott drá­ga kin­cset őrizd meg a ben­nünk la­ko­zó Szent­lé­lek ál­tal.” Mert nem raj­tunk mú­lik, nem is a cse­le­ke­de­te­in­ken, ha­nem Is­ten vég­zé­sén, amely­nek zá­lo­ga és pe­csét­je a Szent­lé­lek, hogy Krisz­tus­ban mind­annyi­unk­nak el­múl­ha­tat­lan éle­tünk van. Nem lesz, ha­nem van. Már most! Ezért tes­ti ha­lá­lunk órá­já­ig va­ló­já­ban csak egyet­len­egy do­log­ra kell ügyel­nünk: tud­juk, ki­ben hi­szünk, és Krisz­tust, a Krisz­tus­sal va­ló kö­zös­sé­get el ne ve­szít­sük! Ezért kell „áron is meg­ven­nünk” min­den al­kal­mat, hogy a Krisz­tus­sal va­ló kö­zös­sé­gün­ket az ige és a szent­sé­gek ál­tal meg­újít­suk, ápol­juk és ele­ve­nen tart­suk.

Vég­he­lyi An­tal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„In­dulj és menj…”
Ad­ven­ti ima a gyü­le­ke­zet­ben
Ad­vent
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ezen a föl­dön min­den mu­lan­dó
Egyházunk egy-két hete
225 éves a pi­li­si hajlék
Megújult Tes­se­dik temp­lo­ma
Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tő­i­nek kon­fe­ren­ci­á­ja
Ten­ge­ren­túl­ról
Könyvbemutató Kelenföldön
Aján­lás
Nyug­dí­jas papok ad­ven­ti ta­lál­ko­zó­ja
Pestszentlőrinci érdeklődők
Gyer­tya, kug­lóf, ká­vé – avagy ven­dég­vá­rás Aszó­don
Keresztutak
Szo­bor­rá lett püs­pök
Hit­tel, ke­rék­pár­ral, sze­re­tet­tel
Sze­gény­ség, gaz­dag­ság és öko­ló­gi­ai krí­zis
Evangélikusok
Tü­bin­gen­ben dok­to­rált
Dr. Pod­ma­nicz­ky Pál em­lé­ke­ze­te
Zsu­zsi ma­ma ki­lenc­ven­éves
e-világ
Csak a je­len
Keresztény szemmel
Ka­rá­cso­nyi ol­tó­anyag
Jár­vány ide­jén
Brüssze­li ad­ven­ti re­mé­nyek
A hét témája
Köz­meg­egye­zés nél­kül
Egy la­i­kus stra­té­gia
evél&levél
Solt­vad­ker­ti idő­szá­mí­tás
Ad­vent ha­tá­rok nél­kül
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink és Elő­fi­ze­tő­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
La­ti­no­vits em­lé­ke­ze­te
Négy­száz­hat­van ka­rak­ter
Hepp Fe­renc – a ma­gyar ko­sár­lab­dá­zás aty­ja
A vasárnap igéje
„Tu­dom, ki­ben hi­szek!”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Áhí­tat­for­mák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 50 „Tu­dom, ki­ben hi­szek!”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster