EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 50 - Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tő­i­nek kon­fe­ren­ci­á­ja

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tő­i­nek kon­fe­ren­ci­á­ja

A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Ok­ta­tá­si és Is­ko­lai Osz­tá­lya a ha­gyo­má­nyok­nak meg­fe­le­lő­en a 2009/2010-es tan­év őszén is meg­ren­dez­te az ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tő­i­nek kon­fe­ren­ci­á­ját. A rév­fü­lö­pi Or­dass La­jos Evan­gé­li­kus Ok­ta­tá­si Köz­pont­ban az új egy­há­zi esz­ten­dő leg­ele­jén – no­vem­ber 30-án – kez­dő­dött két­na­pos ta­nács­ko­zás köz­pon­ti té­má­ja A konf­lik­tus­ke­ze­lés le­he­tő­sé­gei az evan­gé­li­kus is­ko­lák­ban volt.

Nyi­tó­áhí­ta­tá­ban Gáncs Pé­ter püs­pök az Is­ten­nel együtt tör­té­nő konf­lik­tus­ke­ze­lés­ről pré­di­kált. Az el­ső nap dél­előt­ti prog­ram­ját – az ok­ta­tá­si és iskolai osz­tály ve­ze­tő­jé­nek, az or­szá­gos iro­da igaz­ga­tó­já­nak és igaz­ga­tó­he­lyet­te­sé­nek se­gít­sé­gé­vel – az ok­ta­tás­ügyet érin­tő ak­tu­a­li­tá­sok meg­be­szé­lé­se ad­ta. Szó esett a jö­vő évi vár­ha­tó fi­nan­szí­ro­zá­si prob­lé­mák­ról épp­úgy, mint a pá­lyá­za­tok le­he­tő­sé­ge­i­ről és egyéb köz­ok­ta­tá­si vál­to­zá­sok­ról.

A dél­után két fó­rum­be­szél­ge­tés­sel foly­ta­tó­dott. Az egyik az is­ko­la­lel­ké­szek és in­téz­mény­ve­ze­tők kö­zött folyt: az el­vá­rá­so­kat üt­köz­tet­ve ki­mon­da­tott, hogy az is­ko­la­lel­ké­szek­től in­téz­mé­nye­ink lel­ki ve­ze­té­sét vár­ják. Kö­zös cé­lunk, hogy az is­ko­la­lel­kész­ség von­zó élet­pá­lya le­gyen az evan­gé­li­kus lel­ké­szek­nek. Eh­hez Gáncs Pé­ter és Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­an­na, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem Gya­kor­la­ti In­té­ze­té­nek ve­ze­tő­je is tá­mo­ga­tá­sát ad­ta.

A má­sik fó­rum­be­szél­ge­tést, ahol meg­je­len­tek a tan­tárgy­gon­do­zók is, az Evan­gé­li­kus Pe­da­gó­gi­ai Köz­pont le­he­tő­sé­ge­i­ről tar­tot­ták. A vi­tá­kat is ki­vál­tó be­szél­ge­tés­ben a köz­pont jö­vő­jé­ről, a to­vább­kép­zé­sek tá­mo­ga­tá­sá­ban vál­lalt sze­re­pé­ről és a szak­mai mű­he­lyek ki­ala­kí­tá­sá­nak le­he­tő­sé­ge­i­ről kezd­ték meg a kö­zös gon­dol­ko­dást a részt­ve­vők.

A szak­mai té­mák mel­lett két kü­lön­le­ges ese­mény­nek is hely­szí­né­ül szol­gált a kon­fe­ren­cia. Az egyik a Pé­ter­fy Sán­dor-díj át­adá­sa volt, amely egy­há­zunk leg­ma­ga­sabb pe­da­gó­gi­ai ki­tün­te­té­se. Idén ezt a dí­jat mun­ká­ja el­is­me­ré­se­ként Hesz Er­zsé­bet, az ok­ta­tá­si és is­ko­lai osz­tály óvo­dai szak­re­fe­ren­se és La­ka­tos­né Hach­bold Éva, a Solt­vad­ker­ti Evan­gé­li­kus Óvo­da ve­ze­tő­je meg­oszt­va kap­ta.

A má­sik kü­lön­le­ges ese­mény a „Min­den­na­pi ke­nye­rün­ket add meg ne­künk ma” cím­mel ki­írt, a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség ez évi jel­mon­da­tá­hoz kap­cso­ló­dó rajz­ki­ál­lí­tás meg­nyi­tó­ja volt. A ki­ál­lí­tás „kon­fe­ren­cia­dí­já­ról” sza­vaz­tak a részt­ve­vők. A ki­ál­lí­tás a Bony­há­di Pe­tő­fi Sán­dor Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um már­ci­u­si, Szel­le­mi zsen­dü­lés cí­met vi­se­lő prog­ram­so­ro­za­tá­nak ke­re­tén be­lül te­kint­he­tő meg új­ból, ahol szak­mai zsű­ri is ér­té­ke­li majd a pá­lya­mun­ká­kat.

Az es­ti áhí­ta­ton is­ko­la­lel­ké­sze­ink szol­gál­tak Zsó­ri-Ments Or­so­lya kő­sze­gi is­ko­la­lel­kész ve­ze­té­sé­vel.

A má­so­dik na­pot in­dí­tó áhí­ta­tá­ban Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök a konf­lik­tus­ke­ze­lés jé­zu­si meg­ol­dá­sa­i­ról szólt, majd Kor­zensz­ky Ri­chárd, a ti­ha­nyi apát­ság per­je­le tar­tott igen él­ve­ze­tes elő­adást az is­ko­lák és a konf­lik­tus­ke­ze­lés le­he­tő­sé­ge­i­ről. Ez­után fó­rum­be­szél­ge­tés ke­re­té­ben ér­té­kel­ték a részt­ve­vők a két nap ese­mé­nye­it.

A kon­fe­ren­cia úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­let­tel zá­rult, me­lyen Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­an­na püs­pök­he­lyet­tes szol­gált.

A két nap le­he­tő­sé­get adott ar­ra, hogy in­téz­mé­nye­ink ve­ze­tői, a fenn­tar­tó egy­há­zat kép­vi­se­lő ve­ze­tők, is­ko­la­lel­ké­sze­ink és kol­lé­gá­ink be­szél­get­hes­se­nek óvo­dá­ink, is­ko­lá­ink je­le­né­ről és jö­vő­jé­ről.

OI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
„In­dulj és menj…”
Ad­ven­ti ima a gyü­le­ke­zet­ben
Ad­vent
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ezen a föl­dön min­den mu­lan­dó
Egyházunk egy-két hete
225 éves a pi­li­si hajlék
Megújult Tes­se­dik temp­lo­ma
Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tő­i­nek kon­fe­ren­ci­á­ja
Ten­ge­ren­túl­ról
Könyvbemutató Kelenföldön
Aján­lás
Nyug­dí­jas papok ad­ven­ti ta­lál­ko­zó­ja
Pestszentlőrinci érdeklődők
Gyer­tya, kug­lóf, ká­vé – avagy ven­dég­vá­rás Aszó­don
Keresztutak
Szo­bor­rá lett püs­pök
Hit­tel, ke­rék­pár­ral, sze­re­tet­tel
Sze­gény­ség, gaz­dag­ság és öko­ló­gi­ai krí­zis
Evangélikusok
Tü­bin­gen­ben dok­to­rált
Dr. Pod­ma­nicz­ky Pál em­lé­ke­ze­te
Zsu­zsi ma­ma ki­lenc­ven­éves
e-világ
Csak a je­len
Keresztény szemmel
Ka­rá­cso­nyi ol­tó­anyag
Jár­vány ide­jén
Brüssze­li ad­ven­ti re­mé­nyek
A hét témája
Köz­meg­egye­zés nél­kül
Egy la­i­kus stra­té­gia
evél&levél
Solt­vad­ker­ti idő­szá­mí­tás
Ad­vent ha­tá­rok nél­kül
Közlemények, nyilatkozatok
Tisz­telt Ol­va­só­ink és Elő­fi­ze­tő­ink!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
La­ti­no­vits em­lé­ke­ze­te
Négy­száz­hat­van ka­rak­ter
Hepp Fe­renc – a ma­gyar ko­sár­lab­dá­zás aty­ja
A vasárnap igéje
„Tu­dom, ki­ben hi­szek!”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Áhí­tat­for­mák
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 50 Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek ve­ze­tő­i­nek kon­fe­ren­ci­á­ja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster