EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 12 - Ava­tar Er­dély­ben

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ava­tar Er­dély­ben

Az Ava­tar, James Ca­me­ron 2009 de­cem­be­ré­ben bemutatott film­je va­ló­szí­nű­leg még so­ká­ig büsz­kén vi­sel­he­ti a leg­drá­gább és leg­lát­vá­nyo­sabb film ti­tu­lust. A há­rom­di­men­zi­ós lát­vány so­ka­kat le­nyű­göz, a tör­té­net pe­dig sú­lyos tár­sa­da­lom­kri­ti­kát fo­gal­maz meg: az em­be­rek meg­tá­mad­ják a Pan­do­rán élő benn­szü­löt­te­ket, azért, hogy a föld­jük­ben ta­lál­ha­tó ér­té­kes kö­ve­ket meg­sze­rez­zék, és eb­ből ha­tal­mas va­gyon­ra te­gye­nek szert.

Az Ava­tar pa­ra­bo­la­sze­rű tör­té­ne­té­vel pár­hu­zam­ba ál­lít­ha­tunk akár a tör­té­ne­lem­ből is­mert, év­szá­za­dok­kal ez­előt­ti ese­mé­nye­ket, akár a je­len­ben zaj­ló tör­té­ne­te­ket az em­be­ri kap­zsi­ság­ról, há­bo­rúk­ról és a kör­nye­zet pusz­tí­tá­sá­ról. Írá­sunk­ban egy je­len­ben zaj­ló tör­té­net­ről szó­lunk.

Né­hány he­te az Ava­tar Er­dély­ben cí­mű, öt­per­ces vi­deó je­lent meg az in­ter­ne­ten, amely az Ava­tar film össze­fog­la­ló­ját a ve­res­pa­ta­ki arany­bá­nya ügyé­re ak­tu­a­li­zál­ja. Ve­res­pa­ta­kon a Ro­sia Mon­ta­na Gold Cor­pora­ti­on ne­vű ka­na­dai–ro­mán ve­gyes vál­la­lat ci­a­ni­dos tech­no­ló­gi­á­val ara­nyat akar ki­ter­mel­ni. Több mint tíz éve pró­bál­ják meg­sze­rez­ni az en­ge­dé­lye­ket a ro­mán ál­lam­tól, tíz éve fo­lyik a küz­de­lem a he­lyi la­kos­ság és a vál­la­lat kö­zött. Eu­ró­pa leg­na­gyobb kül­szí­ni arany­bá­nyá­ját akar­ják lét­re­hoz­ni, ki­de­rült ugyan­is, hogy a föld­ben 330 ton­na arany és 1600 ton­na ezüst van.

A vál­la­lat ci­án­tech­no­ló­gi­át al­kal­maz­na. Az el­já­rás ve­szé­lyes­sé­gét tíz év­vel ez­előtt Ma­gyar­or­szá­gon is meg­ta­pasz­tal­tuk, ami­kor a ti­szai ci­án­ka­taszt­ró­fa be­kö­vet­ke­zett. Ak­kor átsza­kadt egy nagy­bá­nyai bá­nya­vál­la­lat ci­án­tá­ro­zó­ja, és az élet­ve­szé­lyes szennye­ző anya­gok a Ti­szá­ba ke­rül­tek. Több száz ton­na hal és a fo­lyó tel­jes élő­vi­lá­ga pusz­tult el ak­kor. A nem anya­gi kár mel­lett az anya­gi kár is több mil­li­árd fo­rint­ra rú­gott. Kár­té­rí­tést azon­ban sem a ma­gyar ál­lam, sem a ká­ro­sul­tak nem kap­tak mind a mai na­pig. Saj­nos gya­ko­ri ta­pasz­ta­lat a gaz­da­sá­gi élet­ben, hogy a hasz­no­kat pri­va­ti­zál­ják, a ne­ga­tív (kör­nye­ze­ti vagy egyéb) ha­tá­so­kat vagy ká­ro­kat pe­dig a tár­sa­da­lom­ra, az em­be­rek­re há­rít­ják.

Ta­valy de­cem­ber­ben a ma­gyar par­la­ment meg­sza­vaz­ta a ci­án­ti­lal­mat Ma­gyar­or­szá­gon. Ro­má­ni­á­ban és az Eu­ró­pai Uni­ó­ban azon­ban egy­elő­re sem­mi­lyen tör­vény nem tilt­ja a ci­a­ni­dos bá­nyá­sza­ti tech­no­ló­gi­át. Így a kör­nye­ző or­szá­gok­ban mű­kö­dő arany­bá­nyák to­vább­ra is idő­zí­tett bom­ba­ként ke­tyeg­nek, és ve­szély­for­rást je­len­te­nek ha­zánk szá­má­ra is.

A ve­res­pa­ta­ki bá­nya­ter­vet több száz tu­dós, a ro­mán or­to­dox egy­ház, a ro­má­ni­ai ma­gyar tör­té­nel­mi egy­há­zak, a So­ros Ala­pít­vány, va­la­mint sok ro­má­ni­ai és kül­föl­di zöldszer­ve­zet el­len­zi.

Új El­do­rá­dó cím­mel 2004-ben Ko­csis Ti­bor ki­vá­ló do­ku­men­tum­fil­met ké­szí­tett a ve­res­pa­ta­ki küz­del­mek­ről. A tör­té­net, saj­nos, mint tud­juk, nem ért vé­get 2004-ben. Mi­vel az arany ára fo­lya­ma­to­san nö­vek­szik, úgy tű­nik, a bá­nya­vál­la­lat­nak meg­éri pe­res­ked­ni és az akár év­ti­ze­de­kig tar­tó en­ge­dé­lyez­te­té­si el­já­rás költ­sé­ge­it is ki­fi­zet­ni. A föld­ben rej­lő arany túl nagy ha­szon­nal ke­cseg­tet szá­muk­ra. 300 ton­na arany cím­mel már ké­szü­lő­ben van az Új El­do­rá­dó foly­ta­tá­sa is, az újabb küz­del­mek­ről a bá­nya­vál­la­lat és a „benn­szü­löt­tek” kö­zött. Ügyes rek­lám­fo­gá­sok­kal a ka­na­da­i­ak­nak si­ke­rült el­ér­ni­ük, hogy a he­lyi la­kos­ság egy ré­sze is tá­mo­gas­sa a bá­nya meg­nyi­tá­sát.

Hogy mi lesz a küz­de­lem vég­ső ki­me­ne­tele, az egy­elő­re még kér­dé­ses. Va­jon győz-e em­be­ri kap­zsi­ság, és négy óri­á­si bá­nya­gö­dör nyí­lik meg az élet­ve­szé­lyes ci­a­ni­dos el­já­rás­sal Ve­res­pa­tak­nál, vagy győz az ér­ték­men­tés és a jó­zan ész? Ez utób­bi­hoz ko­moly össze­fo­gás­ra van szük­ség ál­la­mok, ci­vil szer­ve­ze­tek és egy­há­zak kö­zött.

James Ca­me­ron Ava­tar­já­ban túl sok pusz­tí­tás tör­tént azo­kért a bi­zo­nyos föld­ben rej­lő kö­ve­kért. Re­mél­jük, hogy az er­dé­lyi Ava­tar-tör­té­net ke­ve­sebb pusz­tí­tás­sal és rom­bo­lás­sal vég­ző­dik. Te­rem­tett vi­lá­gunk és a ben­ne élő em­be­rek sor­sa a tét.

Göm­böcz El­vi­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hét­köz­na­pi teo­ló­gia
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ti­ér­te­tek tör­tént…
Di­lem­ma
Egyházunk egy-két hete
Ál­do­zat volt-e Krisz­tus ha­lá­la?
Jo­gos ta­lál­ko­zó
Tör­vény­mó­do­sí­tás a lel­kész kis­ma­má­kért
Nyári diákegyetem – tavaszi könyvbemutató
Konferencia-vissz­hang
Mit ten­ne Jé­zus?…
Ki­út­ke­re­sés bel­ső konf­lik­tu­sa­ink­ból
„Ide új­ra a sze­re­tet jön”
In­ter­jú Lá­nyi Er­zsé­bet­tel, a di­ák­szín­ját­szó-ta­lál­ko­zó fő­szer­ve­ző­jé­vel
Tűz­eset a szar­va­si Ben­ka Gyu­la Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­lá­ban
Csön­gé­ről ha­ran­goz­nak
Keresztutak
Hit, há­ló­za­tok és az an­gya­li kö­rök
In­teg­ri­tás és hit
Evangélikusok
In me­mo­riam dr. Boyt­ha György
Be­mu­tat­ko­zik a Pest­szent­lő­rin­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
Za­vecz­ki Jó­zsef
e-világ
Pro Ur­be Győr díj a Pé­ter­fy­nek
A hat­ne­mű tár­sa­da­lom szü­löt­tei: har­cos nők és szép­sé­ges fér­fi­ak
Ava­tar Er­dély­ben
Keresztény szemmel
„Mi­ért fo­gyunk?”
Ta­nú­ság­té­tel Jé­zus Krisz­tus ha­lá­la ügyé­ben
Fi­a­ta­lok tar­tós (?) együtt­élé­se
Tíz tév­esz­me, amely szét­zi­lál­ja a há­zas­sá­got
A meg­úju­ló sze­re­lem ne­vé­ben
Ci­vil szfé­ra – pres­bi­te­rek, fel­ügye­lők szol­gá­la­tá­nak je­len­tő­sé­ge
A hét témája
Nai­ro­bi hí­rek
Levél a pártfogóknak
„Afri­can ti­me” és ut­ca­gye­rek­prog­ram
Pó­ló­ak­ció – két­száz fo­rin­tért pólót egy af­ri­kai gye­rek­nek!
evél&levél
Evan­gelisch és evan­gé­li­kus
És a szü­lők?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Tel­jes­ség­re vá­gyó vac­ko­ló­dás
Tör­té­net – me­ta­fo­ra – pár­be­széd
A ta­pol­cai vár­rom
A vasárnap igéje
Is­ten ra­dír­ja – avagy a Meg­bo­csá­tá­sok köny­ve
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 12 Ava­tar Er­dély­ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster