EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 12 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Va­sár­nap

Uram, te vagy a mi atyánk, ős­idők­től fog­va meg­vál­tónk­nak ne­ve­zünk. Ézs 63,16b (Tit 3,4–5; Mk 10,35–45; Zsid 5,7–9; Zsolt 43) Az ószö­vet­sé­gi nép az egyip­to­mi fog­ság­ból va­ló sza­ba­du­lá­sig Is­tent csak az „atyák Is­te­ne­ként”, Áb­ra­hám, Izsák és Já­kób Is­te­ne­ként em­le­get­te. A sza­ba­dí­tás cso­dá­já­ban vi­szont Is­ten úgy mu­tat­ko­zott meg, mint az egész nép meg­vál­tó­ja. A ba­bi­lo­ni fog­ság­ból va­ló sza­ba­du­lás re­mény­sé­gét hir­de­tő pró­fé­ta er­re em­lé­kez­tet: ha Is­ten egy idő­re ki is szol­gál­tat­ta hűt­len­né vált né­pét az el­len­ség­nek, ő még­is­csak aty­juk és meg­vál­tó­juk. És ez vé­gül be fog bi­zo­nyo­sod­ni, s a nép Is­tent most is sza­ba­dí­tó­ja­ként és meg­vál­tó­ja­ként is­mer­he­ti meg. Is­ten ben­nün­ket mint új­szö­vet­sé­gi né­pét is ki­tesz sok szen­ve­dés­nek, és vé­gül a ha­lál­nak is. De ha ki­tar­tunk a hit­ben, ak­kor éle­tünk íté­le­tes idő­sza­ka­i­ban és vég­ső órán­kon is meg­ta­pasz­tal­juk majd meg­vál­tó sze­re­te­té­nek ha­tal­mát, hi­szen ő nem­csak bí­ránk, de Jé­zus Krisz­tus­ban sze­re­tő Atyánk is.

Hét­fő

Nézz nyi­tott szem­mel szol­gád kö­nyör­gé­sé­re és né­ped­nek, Iz­rá­el­nek a kö­nyör­gé­sé­re; hall­gasd meg őket, va­la­hány­szor hoz­zád ki­ál­ta­nak! 1Kir 8,52 (1Jn 5,14; Zsid /6,20/7.1–3/16–17/24–27; Jn 16,5–15) Az egyip­to­mi fog­ság előt­ti kor­ban csak az Is­ten­hez hű atyák kö­nyö­rög­tek szün­te­le­nül Is­ten­hez. A nép – bár tu­dott er­ről – nem kö­vet­te pél­dá­ju­kat. Csak a fog­ság nyo­mo­rú­sá­gai kö­zött ta­nul­tak meg nép­ként Is­te­nük­höz ki­ál­ta­ni. Az ős­ke­resz­té­nyek is – min­den ül­dö­zés el­le­né­re – na­pon­ta össze­gyűl­tek, és kö­zös­ség­ként imád­koz­tak. Per­sze vol­tak egyé­ni imád­sá­ga­ik is, de azt ott­hon, a bel­ső szo­ba csend­jé­ben mond­ták el. De Is­ten mai né­pe, az egy­ház, tud-e még kö­zös­ség­ként imád­koz­ni? Pe­dig Is­ten nem­csak egyé­ni kö­nyör­gé­se­ink­re akar vá­la­szol­ni, ha­nem né­pe, az egy­ház imád­sá­gát is meg akar­ja hall­gat­ni.

Kedd

Em­ber­fia, min­den sza­va­mat, ame­lyet el­mon­dok ne­ked, fo­gadd szí­ved­be és hall­gasd fi­gyel­me­sen! Ez 3,10 (Lk 11,31; Jób 19,21–27; Jn 16,16–24) Sok vi­ta folyt már ar­ról, hogy Is­ten igé­je a szív­hez vagy az ér­te­lem­hez szól-e. Pe­dig ez nem vagy-vagy kér­dés, ha­nem sor­rend kér­dé­se. Is­ten azt mond­ja pró­fé­tá­já­nak, hogy elő­ször a szí­vét nyis­sa meg igé­je előtt, és az ige a szí­vén át fog az ér­tel­mé­ig ha­tol­ni, hogy üze­ne­tét meg­ért­se. Mert az ér­te­lem csak azt fo­gad­ja el, amit előt­te a szív már be­fo­ga­dott. A szív ál­tal be nem fo­ga­dott igé­nek az ér­te­lem csak kri­ti­ku­sa tud len­ni.

Szer­da

El­rej­tő­zött az em­ber és a fe­le­sé­ge az Úr­is­ten elől. 1Móz 3,8 (Zsid 4,13; Zsid 9,11–15; Jn 16,25–33) A szé­gyen és a fé­le­lem az em­ber el­ső re­ak­ci­ó­ja a bűn­eset után. Nem a ru­hák hi­á­nya, ha­nem a bűn az, ami mi­att Is­ten előtt le­mez­te­le­nít­ve ér­zi ma­gát. Ép­pen ezért Is­ten volt az, aki Krisz­tus­ban ki­üre­sí­tet­te és – a ke­resz­ten szó sze­rint is – le­mez­te­le­ní­tet­te ma­gát az em­ber előtt, hogy bű­ne­ink­kel töb­bé ne buj­kál­junk és me­ne­kül­jünk elő­le, ha­nem hoz­zá me­ne­kül­jünk. Mert a Krisz­tus ke­reszt­je alatt Is­ten ol­tal­má­ba vesz min­den bű­nöst, aki hi­té­vel meg­ra­gad­ja a ke­reszt­fa ki­nyi­lat­koz­ta­tá­sát: „Mert úgy sze­ret­te Is­ten a vi­lá­got, hogy egy­szü­lött Fi­át ad­ta, hogy aki hisz őben­ne, el ne vesszen…” (Jn 3,16)

Csü­tör­tök

Én már azt gon­dol­tam ijed­tem­ben, hogy el­ta­szí­tot­tál ma­gad­tól. De te meg­hall­gat­tad kö­nyör­gő sza­va­mat, ami­kor hoz­zád ki­ál­tot­tam se­gít­sé­gért. Zsolt 31,23 (Mk 10,52; 1Kor 2,1–5; Jn 17,1–5) Is­ten min­den imád­sá­got meg­hall­gat, de a meg­hall­ga­tás nem rög­tön lesz nyil­ván­va­ló. Ám ha ki­tar­tó hit­tel imád­ko­zunk, nem lesz ré­szünk csa­ló­dás­ban: a ma­ga ide­jén meg­ta­pasz­tal­juk Is­ten se­gít­sé­gét.

Pén­tek

Éne­ke­lek az Úr­nak, mert jót tett ve­lem. Zsolt 13,6b (2Kor 2,14; Zsid 10,1.11–18; Jn 17,6–16) Ha át­él­tük, hogy Is­ten jót tett ve­lünk, há­lán­kat a leg­egy­sze­rűb­ben szí­vünk éne­ké­vel fe­jez­het­jük ki. Ez min­dig ked­ves Is­ten előtt. A zsol­tá­ros is ezt te­szi, de nem tit­kon, ha­nem nyíl­tan, má­sok­nak is hir­det­ve Is­ten jó­sá­gát.

Szom­bat

Az Úr meg­hal­lot­ta sza­vun­kat, és meg­lát­ta nyo­mo­rú­sá­gun­kat, gyöt­rel­mün­ket és sa­nya­rú sor­sun­kat. 5Móz 26,7 (Jn 6,18–20; Jel 14,1–3/4–5/; Jn 17,17–26) Az egyip­to­mi fog­ság­ból va­ló sza­ba­du­lá­sért Is­ten né­pé­nek mint kö­zös­ség­nek is oka volt há­la­adás­ra. Az úr­va­cso­ra li­tur­gi­á­ját be­ve­ze­tő nagy há­la­adó imád­ság­ban (Pra­e­fa­tio) az egy­ház – mint Is­ten meg­vál­tott gyer­me­ke­i­nek kö­zös­sé­ge – ad há­lát Is­ten­nek, hogy meg­kö­nyö­rült a bűn kö­vet­kez­mé­nye­ként szám­ta­lan ide­ig­va­ló és örök­ké­va­ló nyo­mo­rú­ság­gal súj­tott em­be­ri ne­men, és Jé­zus Krisz­tus ha­lá­la ál­tal le­vet­te az át­kot mind­azok­ról, akik hisz­nek ben­ne, hall­gat­nak rá, és hű­sé­ge­sen kö­ve­tik őt.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hét­köz­na­pi teo­ló­gia
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ti­ér­te­tek tör­tént…
Di­lem­ma
Egyházunk egy-két hete
Ál­do­zat volt-e Krisz­tus ha­lá­la?
Jo­gos ta­lál­ko­zó
Tör­vény­mó­do­sí­tás a lel­kész kis­ma­má­kért
Nyári diákegyetem – tavaszi könyvbemutató
Konferencia-vissz­hang
Mit ten­ne Jé­zus?…
Ki­út­ke­re­sés bel­ső konf­lik­tu­sa­ink­ból
„Ide új­ra a sze­re­tet jön”
In­ter­jú Lá­nyi Er­zsé­bet­tel, a di­ák­szín­ját­szó-ta­lál­ko­zó fő­szer­ve­ző­jé­vel
Tűz­eset a szar­va­si Ben­ka Gyu­la Evan­gé­li­kus Ál­ta­lá­nos Is­ko­lá­ban
Csön­gé­ről ha­ran­goz­nak
Keresztutak
Hit, há­ló­za­tok és az an­gya­li kö­rök
In­teg­ri­tás és hit
Evangélikusok
In me­mo­riam dr. Boyt­ha György
Be­mu­tat­ko­zik a Pest­szent­lő­rin­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
Za­vecz­ki Jó­zsef
e-világ
Pro Ur­be Győr díj a Pé­ter­fy­nek
A hat­ne­mű tár­sa­da­lom szü­löt­tei: har­cos nők és szép­sé­ges fér­fi­ak
Ava­tar Er­dély­ben
Keresztény szemmel
„Mi­ért fo­gyunk?”
Ta­nú­ság­té­tel Jé­zus Krisz­tus ha­lá­la ügyé­ben
Fi­a­ta­lok tar­tós (?) együtt­élé­se
Tíz tév­esz­me, amely szét­zi­lál­ja a há­zas­sá­got
A meg­úju­ló sze­re­lem ne­vé­ben
Ci­vil szfé­ra – pres­bi­te­rek, fel­ügye­lők szol­gá­la­tá­nak je­len­tő­sé­ge
A hét témája
Nai­ro­bi hí­rek
Levél a pártfogóknak
„Afri­can ti­me” és ut­ca­gye­rek­prog­ram
Pó­ló­ak­ció – két­száz fo­rin­tért pólót egy af­ri­kai gye­rek­nek!
evél&levél
Evan­gelisch és evan­gé­li­kus
És a szü­lők?
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Tel­jes­ség­re vá­gyó vac­ko­ló­dás
Tör­té­net – me­ta­fo­ra – pár­be­széd
A ta­pol­cai vár­rom
A vasárnap igéje
Is­ten ra­dír­ja – avagy a Meg­bo­csá­tá­sok köny­ve
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 12 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster