EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 06 - A 21. század palatáblája

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A 21. század palatáblája

Mintegy ötvenmillió forintot nyert egyházunk mint iskolafenntartó a Társadalmi infrastruktúra operatív program keretében az informatikai infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázaton. Az összegből négy középiskolánk szerzett be, illetve állított üzembe tanulói és tanári laptopokat. A projekt zárórendezvényét január utolsó napján tartották Kőszegen, az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakképző Iskolában.

A hivatalosan A Magyarországi Evangélikus Egyház feladatellátási helyeinek bekapcsolása a tanulói laptop programba (azonosító: TIOP 1.1.1.-09/1-2010-0080) címet viselő pályázat alapvető célja az élethosszig tartó tanulás úgynevezett kulcskompetenciáinak fejlesztéséhez szükséges, egyenlő hozzáférést biztosító informatikai infrastruktúra megteremtése, közoktatási intézmények számítógép-állományának korszerűsítése volt – a pedagógiai feladatok igényeinek megfelelően. Az elnyert összeg 50 790 366 forint.

A pályázat kiemelt célja volt az információs és kommunikációs technológiával (IKT) támogatott oktatási környezet kialakítása, segítve ezzel az informatikai eszközök használatának tanórai és tanórán kívüli elterjesztését a kompetenciaalapú oktatásban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tanteremben minden tanuló előtt ott a hordozható számítógép. Ezáltal új pedagógiai eljárások nyerhetnek teret, vagy lehetőség nyílik a meglévők módosítására.

A projekt keretében a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott négy közoktatási intézményben (Berzsenyi Dániel Evangélikus [Líceum] Gimnázium, Kollégium és Szakképző Iskola, Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola, Sopron; Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium, Kőszeg; illetve Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Nyíregyháza) kerülhetett sor – összesen – 381 darab tanulói laptop, 16 tanári laptop, 381, az eszközök töltésére alkalmas tároló, továbbá 16 Wi-Fi access point, 4 router és az órai munkát lehetővé tévő oktatási szoftver beszerzésére.

A kőszegi záró rendezvény a vendéglátó intézmény igazgatójának, Király Csabának a köszöntőjével kezdődött, majd a projekt menedzsere, Tölli Balázs, a soproni líceum igazgatója ismertette a projekt tartalmát, illetve osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Mint mondta, csak a forma más, a cél ugyanaz, mint ami a palatábla és -vessző idején is volt: eszközt adni a diákok és a pedagógusok kezébe, segítvén őket a tudás megszerzésében, illetve átadásában. Ráadásul ezt a technikát a diákság a mindennapokban egyébként is használja – mutatott rá –, mindemellett így lehetőség van arra, hogy a virtuális világban való eligazodás megtanulása tanórai keretek közé kerüljön. A digitális eszközök, technikák használatának ismerete a későbbiekben – a felsőoktatásban s aztán majd a mindennapi munkában – elengedhetetlen lesz a ma diákjai számára.

A pedagógusok feladata mindazonáltal az új kor új adottságai között sem változik: tovább lehet és tovább is kell vinni a nemes közoktatási tradíciókat az új eszközök használatával – állapította meg Tölli Balázs igazgató.

A kőszegi iskola jóvoltából a projektzáró résztvevői a gyakorlatban is megismerhették a tanulói laptop tanórai használatában rejlő lehetőségeket. A 12/A osztály matematikaóráján a diákok így dolgozták fel – Horváth Szilárdné tanárnő irányításával – az anyagot a valószínűség-számítás, illetve a kombinatorika területén, rövid prezentációt is bemutatva a digitális táblán. Arató Istvánnak, az iskola volt pedagógusának az életrajzában szereplő évszámok móduszát, mediánját és átlagát számolták. A kérdések a tanárnő laptopjáról érkeztek a tanulók előtt lévő gépekre, azokon ők egy interaktív felületre írták be a szerintük helyes eredményt, ez pedig megjelent a tanári gépen, így azonnal lehetőség volt a visszajelzésre, valamennyi tanuló gyors, egyidejű ellenőrzését téve lehetővé.

Király Csaba igazgató elmondta, hogy Kőszegen hat tantermet szereltek fel a beszerzett 172 géppel – a laptopokat a matematika, a szövegértés fejlesztése és a nyelvoktatás területén használják. Az eszközök nem kerülnek a diákok kezelésébe: mindig az adott tanteremben, az ott elhelyezett (töltést is biztosító) tárolókban maradnak.

Mint a részt vevő pedagógusok tréfásan megjegyezték, ez a záró rendezvény igazából nyitó is lehetett volna, mert az eszközök, a programok mindennapi használata, a tananyagok, feladatok összehangolása most kezdődhet, így egy izgalmas és minden bizonnyal sikeres új fejezet indul a tanárok és a diákok életében.

Kocsis István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Februári gondolatok…
A naptevékenység maximuma felé
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Imádság és lelkialkat
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Luther-konferencia – könyvbemutatóval és épületszenteléssel
EvÉlet-est ősbemutatókkal
Szemek – ötvenedszer
Keresztutak
Hogy az ökumené ne maradjon „írott malaszt”
Szent Johanna a Kálvin téren
Evangélikusok
Közösség, oktatás, infrastruktúra
Keresztény szemmel
Noémi templomban
A hét témája
Száztíz éve született Ordass Lajos evangélikus püspök
A papi zárka a Csillag börtönben
Szabadság, de mire, kötöttség, de kihez?
„Teológus minden ember” – Luther teológiafelfogása
Továbbadjuk-e az imádság stafétabotját?
evél&levél
2017-re készülünk
A médiatörvény vitájának margójára
Közlemények, nyilatkozatok
Segítsetek megérteni és örökül hagyni!
A közelmúlt krónikája
Formálódik a szolidaritási törvény
Bocsáss +
Bemutatkozik a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Asszonyok az imazsámolyon
Nagy baj van…
A 21. század palatáblája
Hagyományos értékek, modern oktatás
A vasárnap igéje
Kompromittálók
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Tőlünk nektek
Első szerelem
Cantate
Jézus, éltem hű vezére
Ha tényleg ismerem őt, beszélgetek vele
Égtájoló
Egy európai polgár aggodalmai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 06 A 21. század palatáblája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster