EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 06 - A papi zárka a Csillag börtönben

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A papi zárka a Csillag börtönben

Részlet Terray László Ordass Lajosról írt életrajzi kötetéből

A gyűjtőfogház zsúfolásig tele volt. Lelkésszé avatásának 24. évfordulóján vitték oda, az ítélet kihirdetése után négy nappal. A folyosón függő falitábla azt mutatta, hogy azon az osztályon 98 fogoly számára volt hely. De az eredeti szám át volt húzva, s mellé krétával új szám került: 346. A zárkák padlóján éppen csak hogy volt hely négy szalmazsák számára, s ezen öt-hat vagy több rabnak kellett osztoznia. Néhány nap múltával elvették tőle a Bibliáját, „biztonsági okokból”, s nem is kapta többé vissza.

Másfél hónap után a szegedi Csillag börtönbe szállították. A politikai foglyokat itt külön osztályban helyezték el, s ezen szigorúbb volt a szabályzat, mint a börtön többi részében. Három hétig „megfigyelés alatt” magánzárkában volt, s úgy került egy nagyobb zárkába, amelyet aztán 15 római katolikus paptársával osztott meg a Szegeden töltött 15 hónap alatt.

Első dolga volt, hogy mindjárt megérkezésekor arra kérte fogolytársait, ne engedjék, hogy az egyházaik közötti ellentétek tönkretegyék köztük a fogolytársi viszonyt. Jézus Krisztus és az ő evangéliuma összeköti őket mint keresztény testvéreket, az ő szolgálatában állnak, s éppen a hozzá való hűség juttatta őket erre a közös sorsra. Ez a „bemutatkozó beszéd” igen jó talajba hullott, s a zárkában az idő múltán nemcsak barátság, de keresztény testvéri közösség is kialakult.

Munkájuk kenderfonásból állt, s ezt egyikük sem találta megalázónak, sőt ellenkezőleg, örültek neki, hogy idejüket munkával tölthetik. A kellemetlen inkább az volt, hogy a munkát ott helyben, a zárkában kellett végezniük – míg a többi rab külön munkahelyre vonult dolgozni. Minden reggel először a szalmazsákokat kellett egymásra rakni, hogy helye legyen a fonószékeknek és egyéb munkaeszközöknek. Ezt még el lehetett tűrni. A kellemetlen az volt, hogy amikor a munkával járó port és piszkot este össze kellett seperniük, alig látták egymást a porfelhőben, s utána ugyanott kellett aludniuk.

Ordass gyerekkorától fogva hozzá volt szokva a kétkezi munkához, s nagyobb megerőltetés nélkül tornászta fel magát „kiváló munkássá”. Ez azzal járt, hogy havi 28 forint „fizetést” kapott, míg a többiek csak 7–20 forintig vitték. A december 25-i „fenyőfaünnepségen” még külön utalványt is kapott egy kalácsra – ezt azonban nem használta fel.

Kezdetben a raboknak hetenként egy ötkilós csomagot volt szabad elfogadniuk. Akinek volt pénze, újságra is előfizethetett. Szépirodalmat vagy teológiai könyveket is lehetett küldeni nekik, a cenzúrán keresztül. Kéthetenként istentiszteleten vehettek részt, a papok minden vasárnap is. Naponként kétszer sétálhattak a börtön udvarán, s havonként egyszer fogadhattak látogatót, tízperces beszélgetésre, egy őr jelenlétében. Havonként „bevásárlást” is végezhettek a börtön üzletében, ahol kenyeret, gyümölcsöt, lekvárt lehetett venni.

Egy idő után a csomagok súlyát két kilóra szállították le. Olvasnivalót csak ideológiai irodalom formájában kaphattak, a börtön könyvtárából. Ezt a lehetőséget aztán jól kihasználták a papi zárka lakói, s este, villanyoltás után élénken megvitatták az olvasottakat.

Később a kétkilós csomagok már csak kéthetenként jöhettek, s minden olvasnivalótól eltiltották őket, a katolikus papoktól elvették breviáriumaikat is, s le kellett adni minden ceruzát, tollat, írópapírt is. Ordassnak nem volt mit leadnia, mert Bibliáját már a gyűjtőfogházban elvették tőle. Még később már sem csomagot nem kaphattak, sem látogatójuk nem lehetett, rabruhát kellett viselniük, s végül még a munkát is leállították.

Kezdetben havonként egy levelet küldhettek és kaphattak, de Ordass abban egyezett meg feleségével, hogy cenzúrán át nem leveleznek. Felesége később kórházba is került, s így a látogatások is elmaradtak. A külvilággal való kapcsolat minimálisra zsugorodott.

Ordass persze nem tudhatta, milyen feltűnést keltett letartóztatása külföldön, s mi mindent tettek a testvéregyházak vezetői, hogy ártatlan voltát bebizonyítsák, és híveik figyelmét felhívják a bebörtönzött magyar püspökre. 1948 karácsonyán a svéd rádióban közvetített istentiszteleten Gustaf Aulén püspök név szerint említette az imádságban volt tanítványát, Ordass Lajost, s messzi országokban imádkoztak érte egyházi vezetők és egyszerű hívek egyaránt.

Hírek a külvilágból rendszerint az őrökön keresztül szivárogtak be a börtönbe. De ezekről nem mindig lehetett tudni, mi bennünk a hiteles értesülés, mi a propaganda, és mi a rémhír. Gyakran egészen más módon szereztek tudomást arról, mi is történik a börtönön kívüli világban. A Csillag börtönbe érkező új foglyok kiléte mutatta meg, milyen új eredményeket is ért el a népi demokrácia. Egy időben csak kulákok érkeztek. Egy más időpontban csak malomtulajdonosok. Majd ékszerészek. Azt is könnyű volt felfedezni, amikor békekölcsönöket kellett jegyezni. Akik nem tették, ugyanolyan sorsra jutottak, mint akik nem akartak önként hozzájárulni, hogy üzletüket vagy gazdaságukat átvegye az állam.

Egyszer megtudták, hogy öt kulák érkezett a Csillag börtönbe, a vád ellenük az volt, hogy meggyilkolták a falu párttitkárát. Egy különbíróság halálra ítélte őket, s ott a börtönben mindjárt végrehajtották az ítéletet. Ilyen alkalmakkor a rabokat később költötték, mint máskor, s reggeli sétára nem volt alkalmuk. Két hétre rá egy újság jutott az egyik rabtárs kezébe, s abban olvashatták, hogy most elfogták a párttitkár gyilkosát, s bíróság elé állítják.

A fennálló gyakorlat szerint az olyan rab, aki büntetésének háromnegyedét kitöltötte, s nem volt kifogás viselkedése ellen, kérvényezhette a hátralevő büntetés eltörlését. Ennek értelmében Ordass kérvényezhette volna szabadon bocsáttatását 1950 márciusában. Amikor közeledett az utolsó „negyed”, kérdést kapott, hogy fog-e kérvényezni, de nemmel válaszolt. Tudta ugyanis, hogy aki ilyen kérvényt nyújt be, azt beidézik a börtön igazgatójához, s ideológiai vizsga alá vetik. Azt várják el, hogy mutasson az illető bűnbánatot elkövetett vétkei miatt, s fogadja meg, hogy híven fogja szolgálni a népi demokráciát. Egyik római katolikus paptársa kérvényezte ugyanis az utolsó „negyed” elengedését, és nagyon kellemetlen tapasztalatokat szerzett.

Egyházi hírek nem nagyon jutottak el a papi zárka lakóihoz. Amíg jutottak be hozzájuk újságok, addig azokban több állt termelési eredményekről és a népi demokrácia gazdasági fejlődéséről, mint egyházról és kereszténységről. Az egyházi anyag legfeljebb Mindszenty József elleni támadásokra korlátozódott, s utóbb azt is megtudták, hogy 1948 karácsony másodnapján letartóztatták. Az evangélikus egyházra vonatkozólag csak egy rövid kis hírt talált a Kis Újság egyik számában, s azon nagyon meglepődött. A lap ugyanis arról adott hírt, hogy az egyház egyezményt írt alá az állammal. Ez szükségképpen két dolgot jelentett: egyrészt, hogy az egyház ezek szerint önként átadta iskoláit az államnak, másrészt, hogy ezt valamilyen új egyházi vezetőségnek kellett elhatároznia. De részleteket nem tudott meg.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Februári gondolatok…
A naptevékenység maximuma felé
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Imádság és lelkialkat
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Luther-konferencia – könyvbemutatóval és épületszenteléssel
EvÉlet-est ősbemutatókkal
Szemek – ötvenedszer
Keresztutak
Hogy az ökumené ne maradjon „írott malaszt”
Szent Johanna a Kálvin téren
Evangélikusok
Közösség, oktatás, infrastruktúra
Keresztény szemmel
Noémi templomban
A hét témája
Száztíz éve született Ordass Lajos evangélikus püspök
A papi zárka a Csillag börtönben
Szabadság, de mire, kötöttség, de kihez?
„Teológus minden ember” – Luther teológiafelfogása
Továbbadjuk-e az imádság stafétabotját?
evél&levél
2017-re készülünk
A médiatörvény vitájának margójára
Közlemények, nyilatkozatok
Segítsetek megérteni és örökül hagyni!
A közelmúlt krónikája
Formálódik a szolidaritási törvény
Bocsáss +
Bemutatkozik a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Asszonyok az imazsámolyon
Nagy baj van…
A 21. század palatáblája
Hagyományos értékek, modern oktatás
A vasárnap igéje
Kompromittálók
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Tőlünk nektek
Első szerelem
Cantate
Jézus, éltem hű vezére
Ha tényleg ismerem őt, beszélgetek vele
Égtájoló
Egy európai polgár aggodalmai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 06 A papi zárka a Csillag börtönben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster