EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 06 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Miért pereltek velem? Hiszen ti hagytatok el hűtlenül – így szól az Úr. Jer 2,29 (Róm 11,32; Mt 13,24-30; 1Kor 1,/4–5/6–9; Zsolt 30) Fonák helyzet, ha a hűtlen elhagyó fél megy a bíróságra, és felperes akar lenni. Az elhagyottat meg perbe fogja, és még őt okolja. Mi, emberek erre is képesek vagyunk. Erre csak mi, emberek vagyunk képesek… Isten nem… „Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad.” Földi bírák a megmondhatói, milyen pereket indítunk egymás ellen… Az igazi nagy „per”, amelyet Istennel akarunk perelni, az életünkről szól, ha hátat fordítunk neki. „Ti, mai emberek! Figyeljetek az Úr igéjére”, amíg nem késő! (Jer 2,31)

Hétfő

Isten ruház föl engem erővel. Zsolt 18,33 (Kol 1,29; Préd 9,1–10; Róm 5,12–21) Egyik kedvenc ifjúsági énekem a Most keljetek fel a Szélrózsa Band előadásában. Annak is a refrénje: „Halleluja, Isten nem hagy el, halleluja, Jézust küldte el. Csak ő ad erőt, újulást. Csak ő ad reményt, biztatást.” Ma ugyanazzal az erővel hangzik fel ez az üzenet, mint a zsoltáríró korában. Az a bizonyosságunk, hogy Isten jelen van életünk minden történésében. Ott van, ahol mi vagyunk. A jóban, a rosszban. Támaszkodni lehet rá. Ígéreteibe kapaszkodni. Átvisz, átemel, ahol a mi lábunk már megbicsaklik. Erőt ad a gyengének, nem taszítja el, mint mi tesszük egymással, mert elég nekünk a magunk baja. Halleluja, itt van most is, ma is velünk!

Kedd

A reménység nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által. Róm 5,5 (1Sám 17,32; Préd 8,14–17; Róm 6,1–11) Mi okunk lenne reménykedni a jövőt illetően, ha Isten nem része életünknek, ha nem ő az alap, akire építkezünk? Miben reménykedhetünk? Pénzben? Egészségben? Meddig tart bármelyik, ki, mi garantálhatna nekünk bármit is? Egy életbiztosítás? Egy nagy hozamú bankbetét? Amennyire törékeny és kiszámíthatatlan az élet, egy biztos pontra van szükségünk, s egész életünkben gyakorlatilag azt keressük. Boldog, aki megtalálja, mert itt van, elérhető, megragadható! Isten szilárd alap, szeretete örök.

Szerda

Ne félj, te kicsiny nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot! Lk 12,32 (Zof 3,12; Dán 2,27–47; Róm 6,12–23) Csodálatos ez a beszéd, amelyet Jézus a tanítványaihoz intéz, érdemes végigolvasni. Minden mai kérdésünkre, szorongató aggodalmaskodásunkra megfelel. Mély empátiával apróra végigveszi, ami miatt fáj az ember feje. Étel, ruha, egzisztenciális nyugtalanságaink. Ne féljetek, mondja, Atyátok tudja, mire van szükségetek. Ha az ő országát keresitek, tanítványok, akkor Isten megmutatja az utat, elétek adja a szükségeset, elsimítja a buktatókat, jóllakat. Isten országa már itt is a miénk, és egykor az örök életben is ő lesz az, aki otthonunkba visz.

Csütörtök

Így fogják nevezni: csodálatos Tanácsos, erős Isten, örökkévaló Atya, békesség Fejedelme! Ézs 9,5 (Fil 2,9; 1Móz 45,1–15; Róm 7,1–6) Ézsaiás a gyermekről, a fiúról prófétál, aki az egész világ békességét hozza el. Uralkodó, Tanácsos, Atya… Milyen nagyszerű nevek, csak térdre borulva, dicsőségét imádva ejtheti ki a bűnös, halandó ember! Egyáltalán megszólítható-e a világ fejedelme? Hogyan mehetünk elébe az erős Istennek? Úgy, hogy ő jön felénk! Megtette már az általunk legyőzhetetlen távolságot, és most is hívhatjuk őt. Ennyit kell mondanunk: Kérlek, jöjj be az életembe, Jézus!

Péntek

Jézus ezt mondta Péternek: „Kicsinyhitű, miért kételkedtél?” Mt 14,31 (4Móz 23,19b; Jn 7,25–31/32–36/; Róm 7,7–13) Jézus a vízen jár, és odahívja Pétert. Amíg Péter az Úrra figyel, csodálatos: képes a tengeren járni! Amint a természeti körülményekre, a saját korlátaira gondol, süllyedni kezd. Azért félt, hogy elsüllyed, mert erős volt a szél, és nagyok a hullámok? Vagy mert lehetetlennek gondolta, hogy csak a hit, az erős, Jézusra ráhagyatkozó hit elég? Amikor süllyedünk, értjük-e az okát? Tudjuk-e, miben vagyunk kevesek? Nem Krisztus ereje, szeretete kevesebb, hanem bennünk történik változás! Jézus rámutat a mi süllyedésünk okára is. Ne légy kicsinyhitű. Az Úr elég erős, hogy megtartson. És hitünk növelését is tőle kérhetjük.

Szombat

Ti vagytok a világ világossága. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. Mt 5,14a.16 (1Móz 17,1; Jel 8,1–6.11.15–18; Róm 7,14–25) „Én vagyok a világ világossága” – mondja Jézus (Jn 8,12). A fényforrás a Nap, belőle árad a meleg, az élet feltétele, a fény. A fényt a testek, tárgyak csak visszaverni, tükrözni képesek. Mi sem vagyunk fényforrások, a világosság forrásai önmagunktól. Csak Jézus fényét, szeretetét tükrözzük vissza, amely kiárad ránk. Nem a saját fényünk ragyog, ha jót tettünk, szóltunk, ha áldás fakadt tetteink nyomán. Ha oszlik a sötétség, akkor ott Jézust sugározzák, az ő fényéből osztanak, és nyomában a mennyei Atyát dicsőítik.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Februári gondolatok…
A naptevékenység maximuma felé
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Imádság és lelkialkat
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Luther-konferencia – könyvbemutatóval és épületszenteléssel
EvÉlet-est ősbemutatókkal
Szemek – ötvenedszer
Keresztutak
Hogy az ökumené ne maradjon „írott malaszt”
Szent Johanna a Kálvin téren
Evangélikusok
Közösség, oktatás, infrastruktúra
Keresztény szemmel
Noémi templomban
A hét témája
Száztíz éve született Ordass Lajos evangélikus püspök
A papi zárka a Csillag börtönben
Szabadság, de mire, kötöttség, de kihez?
„Teológus minden ember” – Luther teológiafelfogása
Továbbadjuk-e az imádság stafétabotját?
evél&levél
2017-re készülünk
A médiatörvény vitájának margójára
Közlemények, nyilatkozatok
Segítsetek megérteni és örökül hagyni!
A közelmúlt krónikája
Formálódik a szolidaritási törvény
Bocsáss +
Bemutatkozik a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Asszonyok az imazsámolyon
Nagy baj van…
A 21. század palatáblája
Hagyományos értékek, modern oktatás
A vasárnap igéje
Kompromittálók
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Tőlünk nektek
Első szerelem
Cantate
Jézus, éltem hű vezére
Ha tényleg ismerem őt, beszélgetek vele
Égtájoló
Egy európai polgár aggodalmai
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 06 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster