EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 10 - Kétfókuszú egyházkerületi nap Pápán

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kétfókuszú egyházkerületi nap Pápán

A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben a kerület megalakulását kimondó 1997. február 22-i zsinati döntésre emlékezve rendezik meg minden esztendőben az egyházkerületi napot. Idén február 26-án, szombaton Pápa várta a régió lutheránus gyülekezeteinek tagjait. A meghirdetett program délelőtt a város evangélikus templomába invitált, a százötven évvel ezelőtt Pápán született Payr Sándor egyháztörténészre való emlékezésre, délután pedig egy közeli általános iskola aulájába, a kerület püspökjelöltjeinek bemutatkozó fórumára. Az előadásokra és a fórumra mintegy félezren voltak kíváncsiak…

„Kétfókuszú ünnepre gyűlt össze a kerület népe” – mutatott rá áhítatában Ittzés János. A felettébb tartalmasnak ígérkező napot ApCsel 1,13 alapján intonáló püspök hangsúlyozta, hogy e hagyományos alkalom ezúttal az egyház és az apostoli szolgálat lényegének vizsgálatára kínál lehetőséget. Az egyház Jézus földön küzdő népe. Jézus arra kéri követőit: tegyenek tanúságot arról, hogy ő az egész világ ura. Van ígéretünk arra, hogy az egyház megmarad, de vajon mi megmaradunk-e benne? Nem az tehát a kérdés, hogy az Úr megtartja-e az ígéretét, hanem az, hogy mi hiszünk-e neki, hiszünk-e benne. Az egyháztörténet lényege, hogy újra és újra átéljük az evangélium csodáját: Isten tartja meg egyházát.

A program a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanulóinak zenés szolgálatával folytatódott, majd a Payr Sándorra emlékező előadások következtek.

A sort Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója kezdte, aki bemutatta az egyháztörténész születésének százötvenedik évfordulójára megjelentetett emlékkönyvet.

Dr. Hubert Gabriella tudományos munkatárs a 2017-ben esedékes jubileumi évre való előkészületekről tartott előadást, valamint az egyre több kötetet tartalmazó digitális könyvtárról, melynek segítségével a világhálón is fellelhető egyházunk irodalma. A projekt első szakaszában mintegy tizenhétezer oldalt digitalizáltak, elsőként éppen Payr Sándor kisebb-nagyobb műveit.

Pápa jeles szülöttének életrajzát az emlékkönyv szerkesztője, Polgárdi Sándor esperes vázolta, Payr Sándor bibliográfiájával pedig D. Keveházi László ismertette meg a templomot zsúfolásig megtöltő gyülekezetet. A nyugalmazott egyháztörténész kiemelte, hogy a szerény tudós lelkész szinte páratlan szolgálatot végzett, hiszen – például – szinte valamennyi dunántúli gyülekezet történetét feldolgozta. (Írásaiban ötszázharminc anya- és leánygyülekezet története szerepel – ezt az egyháztörténeti munkát azóta sem tudta senki túlszárnyalni.) D. Keveházi László előadásában hangsúlyozta, hogy az egyházkerületnek és jelenlegi gyülekezeteinek a történetét feldolgozó, hamarosan megjelenő könyv alapjául is – természetesen – Payr Sándor munkája szolgál.

A templomi megemlékezések végén a gyülekezet az „utcára vonult”, hogy egy további ünnepi aktus részese legyen: a gyülekezeti terem homlokzatán dr. Áldozó Tamás alpolgármester és Polgárdi Sándor esperes, helyi lelkész leplezte le Payr Sándor emléktábláját.

A Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában az a fórumbeszélgetés volt az ebéd utáni egyetlen program, amelyen Bencze András és Szemerei János püspökjelöltek mutatkoztak be, és válaszoltak a feltett kérdésekre. A fórumot Szabó György moderálta.

Az egyházkerületi felügyelő – felvezetés gyanánt – hosszan idézett az Evangélikus templomok című, 1944-ben megjelent kötet liturgiával foglalkozó fejezetéből, ugyanakkor – erre való hivatkozással – az előzetesen írásban benyújtani kért kérdések sorából kihagyta a püspökjelöltek új liturgiához való viszonyulását firtató kérdéseket… A korábban már több egyházmegyei fórumon bemutatkozott püspökjelöltek mindazonáltal – a kissé vitatható moderátori eljárás ellenére is – meggyőző bizonyságát adták alkalmasságuknak. Annak, hogy nem magukat prédikálják, hanem az Úr Jézus Krisztust (vö. 1Kor 4,8a).

(A két püspökjelölt, a jelenleg Székesfehérváron szolgáló Bencze András püspökhelyettes, lelkész, illetőleg a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesi tisztét is betöltő Szemerei János kaposvári lelkész 15-15 perces előadásának szövegét lapunk 8–9. oldalán közöljük. – A szerk.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Jegyzet az erdőről
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétfókuszú egyházkerületi nap Pápán
Kórházkápolna-szentelés Kapuváron
Keresztutak
„Akik Egyiptomban és Líbia vidékén laknak”
A szív és a hit nyelve
Szolidaritás – másként
Fekete-fehér világ téglafalak között
Keresztény szemmel
Apáink útján
A hét témája
D. Payr Sándor emlékezete
Püspökjelöltek expozéja: a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület jövőképe és a püspöki szolgálat koncepciója
Püspökjelöltek expozéja: a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület jövőképe és a püspöki szolgálat koncepciója
Egy „hívő aszkéta” teológiai öröksége
„Felfedeztette velünk a Szentírás üzenetének gazdagságát”
Egy könyv, amely átformál
Hogy unokáink is tudják…
Zárszámadás és gyülekezeti jövőkép
evél&levél
Prohászka-vers helyett Túrmezei-fordítás
Vérvádas úton?

A közelmúlt krónikája
Kolozsvári bábos farsang
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Dies Academicus
Gyer­me­ke­ket men­tő sze­re­tet
Vitó Zoltán és a szavak
Rektori köszöntő
Laudáció Gémes István tiszteletére
Laudáció Rudolf Keller tiszteletére
Laudáció Szokolay Sándor tiszteletére
A vasárnap igéje
Aranyalma ezüsttányéron
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Vágyódás a tavasz után
Tiszta szív, tiszta divat
Cantate
Ó, Jézus, kincsem, vigaszom
Égtájoló
Évente visszatérő kedves ünnepünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 10 Kétfókuszú egyházkerületi nap Pápán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster