EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 10 - Aranyalma ezüsttányéron

A vasárnap igéje

Hozzászólás a cikkhez

Aranyalma ezüsttányéron

Ötvened vasárnapján, a böjt előtti időszak végén a Példabeszédek könyvének rövid részét kaptuk a szószékre. Ezeknek az igéknek szent forrásból fakadó gondolatai áldássá lehetnek hétköznapi hitéletünk számára. Így készüljünk a böjti időszakra. Fogadjuk olyan örömmel a felkínált lelki táplálékot, amilyen esztétikai igényességgel fejezi ki maga a szent könyv saját lényegét, ahogy a címben is olvasható: aranyalma ezüsttányéron. Gazdag lelki ételt kínál a mi Urunk szent ízléssel terített asztalon, az Úr asztalán (vö. Péld 25,11 és 15,23).

A Példabeszédek könyve szent és szellemes aforizmák laza szövete, mégis egységes szellemi üzenettel segítheti elő a hívő ember gondolkodását, lelki elmélyülését, életvitelét, magatartásának formálását. Elmondhatatlanul sok áldás fakad ebből a szent könyvből a lelki életre nézve. Mert örök értékű szabályok gyönyörű rendje látható benne. S ezek a szabályok egy fontos célra vonatkoznak: Istennel élni!

A kijelölt igeszakasz kérdése is a lényegre tör, teljes összhangban az első parancsolat mindent meghatározó tartalmával és az Úr Jézus felejthetetlen szavaival. Alapvető kérdés lehetne egy szakrális közvélemény-kutatás során: Mi vagy ki az életed alapja? Mire vagy kire építesz? Mi vagy ki az életed rendjének (vagy rendetlenségének?) éltető és meghatározó forrása? Mihez vagy kihez méred magad? Felbukkan tehát a Tízparancsolat legelső igéje, mely szerint „ne legyen más istened rajtam kívül” (2Móz 20,3), és a Názáreti új parancsolata, amelyben Jézus a „teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből” megfogalmazással az Istenre való beállítottságra tanítja övéit (lásd Mt 22,37). Jézus annak az egyszerű képnek a segítségével tesz különbséget okos és bolond ember között, hogy mire – homokra vagy kősziklára – építjük életünk épületét (Mt 7,24–27).

Textusunkban Isten bölcs embere (Salamon) figyelmeztet bennünket: teljes szívünkkel Istenbe kapaszkodjunk, hogy meg ne vezessen bennünket a nyomorult eszünk. Nem az okosság a veszély, hanem a parttalanná váló, az elszabadult okoskodás. Ezért ne támaszkodjunk okoskodó eszünk látszólag bölcs tanácsaira, mert sajnálatos módon a korlátlanul okoskodó és végzetesen önző eszünk a szívünket is megzavarja. A bölcs és tanulságos igei kijelentés arra hívja fel figyelmünket, hogy ha minden vállalkozásunkat Isten nevével kezdjük, áldását kérve, akkor bárki megtapasztalhatja, hogy „ő egyengetni fogja ösvényeidet” (3,6b).

További ígéret bontakozik ki előttünk: ha okoskodó eszünk lapos bölcsessége helyett a titokzatos istenfélelem (mely megrendült tiszteletet jelent) a lényünk közepe, akkor annak az is következménye, hogy az életromboló rosszat kerüljük, és még az egészségünk, vagyis a teljességünk (egész-ségünk!) is helyreállhat. Elgondolkodtató szójáték a magyar „egész-ség” szó. Még a csontjaink is „felüdülnek”. Lehet, hogy nem tünetmentesek leszünk, de egészen egészek a Krisztusban!

Tavasszal a simogató napfény hatására nyílni kezdenek kertekben, mezőkön, dombokon, hegyeken a virágok, bontakoznak a fák levelei. A természet finom eleganciával és látványos szépséggel felel a napfény éltető melegére.

Ilyen éltető melegséggel simogat bennünket Isten szava, de a mi esetünkben nem természeti automatizmus a válasz. Lelkünk mélyéről fakadóan kellene kimondanunk a bűnbánat és a megtérés igenlő válaszát. Áldást hozó igenlő válaszát. S ezt a választ kellene hitelessé tennünk Istennek tetsző hálaáldozattal is, ahogy az ige kifejezi: „tiszteld az Urat” a pénztárcádból is. Mennyire becsüljük meg mi anyagilag az Isten szeretetét? A tiszteletünket kellene így kifejeznünk a 3,9 szerint, és még az is lehetséges, hogy megtapasztalhatnánk a 10. vers bőségét. (Tessék elolvasni!)

Az első gondolatkör (3,5–10) tehát a lelki, szellemi, érzelmi, akarati háztartásunkat akarja Istenre hangolni mint a létezés középpontjára. S a szent középpontra hangolódó lelkivilágunk könnyebben harcolja meg azt a nem könnyű tanítást, hogy mit is kezdjünk az „Úr intésével” illetve a „dorgálásával”.

Nincs jogunk elvitatni Istennek azt a jogát, hogy neveljen bennünket, és a nevelés eszközei közül a büntetést sem zárhatjuk ki. Elifáz egészségesen talán könnyen mondja ki: „Bizony boldog az az ember, akit Isten megfedd! A Mindenható fenyítését ne vesd meg! Mert ő megsebez, de be is kötöz…” (Jób 5,17) A Zsidókhoz írott levél ismeretlen szent szerzője is idézi a példabeszédek eme híres tételét, és egyes szám első személyűvé alakul a tétel a Jelenések könyvében a laodiceai gyülekezetnek címezve: „Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem…” Mert ennek lehet gyümölcse a megtérés. „…igyekezz tehát, és térj meg.” (Jel 3,19)

Ez már az alázat iskolája! Ennek az iskolának az első szent leckéje a könyörgő kérés. Innen és túl mindenféle elméleti okoskodáson kapjunk ilyen szent felismerést, belátást, hogy Isten mentő szeretete olyan is lehet, mint egy súlyos operáció. Fájdalmasan belénk hasít. De életmentő operáció. Örök életet mentő. Egészen biztosak lehetünk benne: Isten fájdalmas nevelőeszköze is mentő szeretet. Mert mennyei Atyánk ő, aki gyermekei javát akarja. Ezt a nehezen megfejthető egyenletet csak akkor vagyunk képesek megszívlelni, ha győzedelmeskedett bennünk a Szentlélek, és életünk középpontja Isten szeretete lett.

S akkor szívlelhetjük ezt meg igazán, ha rádöbbenünk, hogy Isten Fia szenvedte el miattunk a legnagyobb büntetést! Legyen csendes meditációnk témája ez: „Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől…” (1Pt 4,1) Isten áldjon meg mindenkit, amikor ezeken ez Úr színe előtt imádkozva elgondolkodik. S egyszer látni fogja az aranyalmát az ezüsttányéron!

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Jegyzet az erdőről
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétfókuszú egyházkerületi nap Pápán
Kórházkápolna-szentelés Kapuváron
Keresztutak
„Akik Egyiptomban és Líbia vidékén laknak”
A szív és a hit nyelve
Szolidaritás – másként
Fekete-fehér világ téglafalak között
Keresztény szemmel
Apáink útján
A hét témája
D. Payr Sándor emlékezete
Püspökjelöltek expozéja: a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület jövőképe és a püspöki szolgálat koncepciója
Püspökjelöltek expozéja: a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület jövőképe és a püspöki szolgálat koncepciója
Egy „hívő aszkéta” teológiai öröksége
„Felfedeztette velünk a Szentírás üzenetének gazdagságát”
Egy könyv, amely átformál
Hogy unokáink is tudják…
Zárszámadás és gyülekezeti jövőkép
evél&levél
Prohászka-vers helyett Túrmezei-fordítás
Vérvádas úton?

A közelmúlt krónikája
Kolozsvári bábos farsang
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Dies Academicus
Gyer­me­ke­ket men­tő sze­re­tet
Vitó Zoltán és a szavak
Rektori köszöntő
Laudáció Gémes István tiszteletére
Laudáció Rudolf Keller tiszteletére
Laudáció Szokolay Sándor tiszteletére
A vasárnap igéje
Aranyalma ezüsttányéron
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Vágyódás a tavasz után
Tiszta szív, tiszta divat
Cantate
Ó, Jézus, kincsem, vigaszom
Égtájoló
Évente visszatérő kedves ünnepünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 10 Aranyalma ezüsttányéron

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster