EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 25 - Elszalasztott lehetőség?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Elszalasztott lehetőség?

Könnyűzenei rovatban tallózok. Se vége, se hossza a híreknek, hiszen a sztárok élete foglalkoztatja ez embereket. Whitney Houstonról is újabb és újabb hírek érkeznek. A megasztár dagadó botránykrónikája lassan már felülírja ragyogó énekesi pályafutását.

A 39 éves Whitney minden képzeletet felülmúló népszerűségre tett szert karrierje csúcsán, néhány évvel ezelőtt. Természetesen főleg szülőföldjén, Amerikában, de „tonnaszám” adták el lemezeit Európában is. Egy-egy koncertjére rajongók tízezrei zarándokoltak el, nem sajnálva a pénzt a sokszor csillagászati öszszegű belépőre. Mi sem bizonyítja jobban népszerűségét, mint az, hogy lemezkiadója olyan jó bevételnek ítélte meg dalainak forgalmazását, hogy 100 millió dolláros szerződést kötött vele az elkövetkező néhány évre. (Ez úgy 210 milliárd forintnyi összeget jelent. Összehasonlításul: a budapesti négyes metró teljes építési költsége 190 milliárd forintba kerülne.)

Ám Whitney életében egy törés következett be, és bár bevételei kevésbé, népszerűsége erősen csökkeni kezdett, ő maga pedig először az alkohollal, később a drogokkal került függő – úgy tűnik, elszakíthatatlan – viszonyba. Mára pedig már botrány botrányt követ az életében.

Pedig múltja nem ezt sejtetné. A templomi kórusból kiemelkedő lányt olyan csodálatos hanggal áldotta meg a Teremtő, ami keveseknek adatik meg. Kezdetben élt is lehetőségeivel. Az igen csinos, szerény énekesnő boldogan nyilatkozta, milyen hálás azért, hogy egész családjával együtt jobb anyagi körülmények közé kerülhetett, mennyire szeret énekelni, s bizony öröm számára az is, hogy ő tarthatja el az egész családot. Ám a sikerből és a jólétből úgy látszik, semennyi sem elég. Több és több kellett. Ezt csak tetézte a nem túl jó hírű – szintén kábítószeres ügyei miatt perbefogott – zenésszel kötött házassága. A lejtőn pedig immár nem volt megállás. Még néhány éves gyermekük sem tudott változást hozni életükbe. Mindennapossá váltak a veszekedések, később némi verekedés is előfordult közöttük – legalábbis valami hasonlóról szóltak a híradások. Eleinte csak burkoltan, később egyre nyíltabban beszéltek Whitney drogproblémáiról, amelyeket ma már ő maga sem tagad. Mostanra olyan súlyossá vált a helyzet, hogy – az amerikai törvények értelmében teljesen jogosan – felvetődött annak lehetősége is: elveszik tőle gyermekét. A szak- emberek pedig egyre gyakrabban emlegetik: csodálatos hangja bizony már a múlté.

Holott micsoda lehetőséget kapott a Teremtőtől! Hány embernek segíthetett volna egy-egy dalával, hány emberbe önthetett volna lelket éneke? Hány fiatal követhette volna – mondjuk – szép családi életre hívó példáját! És hány száz betegnek, szegénynek segíthetett volna mérhetetlen vagyona egy apró töredékének átadásával. Mennyit javulhatott volna a világ…

Ám nem erre példa ez a karrier, hanem arra, hogy mi történik akkor, ha a Gonosz veszi át a hatalmat. Hogyan mennek zsákutcába emberi kapcsolatok – Whitney már édesapjával is pereskedik, valamilyen pénzügyi nézetkülönbség miatt – ott, ahol az üzleti érdek előbbre való, mint az em- berség. Amikor a pénz többet ér a szeretetnél, amikor a hírnév fontosabbá válik, mint egymás megbecsülése, a munka örömét pedig a birtoklás vágya váltja fel. S a boldog gyermeki mosolyra az anya üveges tekintetű, gyerekes mosolya a válasz...

Ha a mindent elpusztító kapzsiság, a birtoklás válik a legfontosabb céllá az életben, a felborult értékrendben az ember a Mindenható helyett önmagát képzeli az első helyre.

Ez a történet nemcsak azért szomorú, mert széteső családokról, eldurvult kapcsolatokról szól, hanem azért is, mert aligha feltételezhető, hogy Isten akaratát látjuk megnyilvánulni e sorsban. Ám tanulni ebből is lehet! Arra láthatunk példát, hogy mennyire nem jelent semmit a pénz, a hírnév hatalma, ha szeretet és hit nem társul hozzá. De hiba lenne mindenért csak a pénzt okolni, hiszen azt is tudhatjuk, hogy nem csupán ezért képes az ember kivetkőzni magából.

Erre – sajnos – itthoni példa is bőségesen akad. Meg természetesen arra is, hogy akár így vagy úgy, ezért vagy azért került valaki mélyre, van számára megbocsátás, van visszaút!

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgikus színek
Élő víz
Világosságban
Egyházunk egy-két hete
Minőség és művészet - az élet szolgálatában
Ünnepi morzsák
Nekrózis
Keresztutak
Közös kihívások, egymással megosztott erőtartalékok
Civilek és önkormányzatok a településekért
Milyen kihívásokkal szembesül ma az egyház?
Sokfélék - mégis egyformák
Kápolnaszentelés a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Méltósággal meghalni - segítség a végső órákban
"Kossuth rádió, 10 óra 4 perc. Istentiszteletet közvetítünk..."
Evangélikusok
Kattintson ránk!
Mindenkit várunk!
Újabb lépés - az igényes egyházzene felé
Szeretetotthon a vizek városában
Pétfürdői pünkösd
e-világ
Közelgő viharfelhők?
Ismét az eutanáziáról
Elszalasztott lehetőség?
Avril lázadása
Keresztény szemmel
Kinek mondjam el?
Nem vihetsz mindent
Elfelejtett régi kincsünk, a gyónás
A hét témája
"A szél ott fúj, ahol akar..."
A közelmúlt krónikája
Lelkészevangélizáció Gyenesdiáson
Kormányzás - kormányrúd nélkül?
Pünkösdhétfői csendesnap Vargabokorban
Honnan - hová?
Az ének: gyógyír a léleknek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Isten határozott szava határozott választ kíván
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 25 Elszalasztott lehetőség?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster