EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 25 - Civilek és önkormányzatok a településekért

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Civilek és önkormányzatok a településekért

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat regionális fejlesztőprogramja Olaszliszkán

"Fókuszban a partnerség" címmel szervezett munkakonferenciát a közelmúltban a SzocioEast Egyesület Miskolcon. A találkozó célja olyan modellprogramok bemutatása volt, ahol a civil szervezetek az önkormányzatokkal együttműködve közösen hajtanak végre programokat a településekért.

Az eszmecserén szó volt a hajléktalanok problémáinak megoldásáról, a Mozgássérültek Egyesületének tapasztalatairól és a térségi foglalkoztatási rehabilitációs programokról. Bemutatkozott – többek között – a protestáns egyházak által alapított Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat Bodrogközi Regionális Roma Programja is, melyet civil részről Rácsok Balázs, a segélyszervezet olaszliszkai fejlesztőházának vezetője, önkormányzati részről pedig Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere ismertetett.

A település sokrétű szociális problémával küzd. Sok a munkanélküli – a roma lakosságon belül eléri a 75%-ot –, az alacsony iskolai végzettség, az újra növekvő analfabetizmus egyre nagyobb hátrányt jelent a falu számára. Számos családban gondot okoz az alkoholizmus. A gyermekek jelentős része ingerszegény környezetben nő fel, mely kihat mentális fejlődésükre is.

A településen nincs főállású védőnő, orvos, a gyermekek, felnőttek szórakozási, kulturális lehetőségei minimálisak. A régióban általános a szakemberhiány, nincs pszichológus, fejlesztő pedagógus, szociális munkás. A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat célja, hogy Olaszliszka és a szomszédos települések szociális problémáit feltérképezze, valamint a helyszíni jelenlét biztosítása mellett megoldási alternatívákat dolgozzon ki a jelentkező problémákra. Tekintettel a településeken élő nagyszámú roma lakosságra, a szeretetszolgálat kiemelt figyelmet fordít ezen csoport nehézségeire, és speciális programokat működtet megsegítésük érdekében. A segélyszervezet olaszliszkai fejlesztőházában jelenleg is folynak játszóházi, egészségügyi és mentálhigiénés foglalkozások, külön alkalma van a tinédzser korosztálynak, és aktívan folynak a családlátogatások. A szeretetszolgálat gyakorlati és akcióprogramjai (higiénés és egészségügyi csomagok, ruhaneműk osztása) mellett foglalkoztatási és munkarehabilitációs képzésekkel is segíti a település lakóit.

A miskolci fórum előadásaiban elhangzott, hogy az 1998-as árvízi segélyezés és az azt követő helyreállítási munkák jelentették a szeretetszolgálat és a Bodrog menti települések közötti kapcsolat alapját. Rácsok Balázs elmondta, hogy a MÖSZ a helyszíni jelenlét érdekében 2001-ben megvásárolt egy ingatlant, ahol egy fejlesztőházat alakított ki. Jelenleg a településen kézműves és játszóházi foglalkozásokat tartanak, családlátogatást végeznek, vitamin- és gyógyszerakciókat bonyolítanak le, valamint részt vesznek a település napi szociális problémáinak megoldásában is.

Fekete Gyula polgármester szerint egy példaértékű együttműködésről van szó, melynek alapja az állandó kapcsolattartás, az információcsere és az együtt gondolkodás. A településen végzett munkához a lakosság is aktív segítséget nyújt, közmunkaprogram keretében segítenek a fejlesztőház környékének rendben tartásában, a szakembert igénylő karbantartások elvégzésben.

A közelmúltban elkészült a környező települések szociotérképe, illetve egy regionális roma programot is kidolgoztak az együttműködő szeretetszolgálati és önkormányzati munkatársak, melyet pályázatok segítségével, egy konzorcium létrehozásával kívánnak megvalósítani.

(r–s)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A liturgikus színek
Élő víz
Világosságban
Egyházunk egy-két hete
Minőség és művészet - az élet szolgálatában
Ünnepi morzsák
Nekrózis
Keresztutak
Közös kihívások, egymással megosztott erőtartalékok
Civilek és önkormányzatok a településekért
Milyen kihívásokkal szembesül ma az egyház?
Sokfélék - mégis egyformák
Kápolnaszentelés a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben
Méltósággal meghalni - segítség a végső órákban
"Kossuth rádió, 10 óra 4 perc. Istentiszteletet közvetítünk..."
Evangélikusok
Kattintson ránk!
Mindenkit várunk!
Újabb lépés - az igényes egyházzene felé
Szeretetotthon a vizek városában
Pétfürdői pünkösd
e-világ
Közelgő viharfelhők?
Ismét az eutanáziáról
Elszalasztott lehetőség?
Avril lázadása
Keresztény szemmel
Kinek mondjam el?
Nem vihetsz mindent
Elfelejtett régi kincsünk, a gyónás
A hét témája
"A szél ott fúj, ahol akar..."
A közelmúlt krónikája
Lelkészevangélizáció Gyenesdiáson
Kormányzás - kormányrúd nélkül?
Pünkösdhétfői csendesnap Vargabokorban
Honnan - hová?
Az ének: gyógyír a léleknek
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Isten határozott szava határozott választ kíván
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 25 Civilek és önkormányzatok a településekért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster