EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 35 - Sümegi várjátékok

Kultúrkörök

Dicső elődök nyomában

Hozzászólás a cikkhez

Sümegi várjátékok

Sümeg "lovagjai"
Sümeg Magyarország legrégebbi és legszebb városainak egyike. Első írásos említése 1292-ből származik. A település legfőbb nevezetessége a 87 méter magas sziklára, a tenger szintje felett 270 méter magasan épült erődítmény, mely a Balaton-felvidék legnagyobb várromja. A nagy múltú és történelmi hagyományokban bővölködő város augusztus elején a "rombarát nap" keretében első ízben rendezte meg a "dunántúli várak találkozóját".

A sümegi vár tetejéről festői kilátásban lehet része az idelátogatónak. A Tapolcai-medence ma már nem működő vulkánjait, valamint keletről a Bakonyt, északnyugaton a Kisalföldet láthatjuk. Sümeg másik nevezetessége a ferences templom egyhajós épülete. A Vitéz János által építtetett templom és a kolostor a ferences rendhez tartozott. Széchenyi György veszprémi püspök 1649-ben készíttette el a főoltárt Richter Domonkos győri karmelita szerzetessel. A gyönyörűen faragott mestermű ma is áll. Az oltárképhez csodás legendák fűződnek, ezekről a mesékről készültek a templom falát díszítő festmények. Maulbertsch Antal remekművű képei Krisztus életéből vett jelenteket örökítettek meg.

A püspöki palota teljes pompájában látható manapság – ám csak kívülről, mivel belül még nem készült el a teljes helyreállítás. Itt, a palota előtti barokk téren vette kezdetét a találkozó a Vám- és Pénzügyőrség fúvószenekarának közreműködésével. Elsőként Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából a népszerű „Meghalt a cselszövő…” kezdetű rész csendült fel. A zene hangjaira gyermekek ügyes tornagyakorlataiban gyönyörködhetett az ekkor még sajnálatosan kis számú közönség.

A műsor a püspöki palotában folytatódott. A dunántúli várakról fényképeket, festményeket, bemutatásokat láthatott az, aki megvásárolta a borsos árú belépőjegyet. Később ezen a helyszínen gyönyörű hangversenyek is elhangzottak. (Takarékos újításként egyébként nem jegyeket adtak, hanem bélyegzővel pecsétet nyomtak a látogatók kezére, és ennek birtokában mindenki valamennyi színhelyre beléphetett.)

A rendezvények egyik legérdekesebb része a vár alatt, az „arénának” nevezett szabadtéri színházteremben zajlott, ahol egy várostromot mutattak be. Török zene hangjaira előbb mohamedán szokás szerint imádkoztak, aztán magyar szó hangzott fel: „Rédey Ferenc várkapitány” megesküdött, hogy nem engedi át ellenséges kézre a várat. A magyar védők visszhangozták szavait. Nagy zenebona közepette megkezdődött a csata. Fülsiketítő ágyúdörejek jelezték a harc kezdetét, és ezzel együtt füstfelleg vette körül az elöltöltős ágyúkat. A közelharc után a „török” ifjak elszántan siettek fel a létrákon a vár falára. A védők láthatóvá váltak a vár peremén. Egymás után gurultak lefelé a hordók, amint az akkoriban szokás volt, hogy a betolakodóknak elvegyék a kedvét a támadástól. Ez azonban nem riasztotta el a „török” katonákat a rohamozástól, elszántan mentek felfelé a létrákon. A nézők nagy riadalmára azután egymás után röpültek lefelé a sziklás várfalról. (Ám hamarosan kiderült: csupán az erre a célra készített bábuk „szenvedtek balesetet”…) Mindenesetre a törököknek most sem sikerült bevenniük a várat, akárcsak annak idején.

Ezt követően látványos zászlóbemutató következett. Ugyancsak középkori szokást elevenítettek fel, amikor a kort idéző ruhákat öltött daliák célbadobással vetélkedtek szép, történelmi zeneszámok hangjaira.

Külön érdekességként a vár egyik helyiségében a papírmerítés technikájával is megismerkedhettek a jelenlévők. A nagy türelemmel végzett bemutatót a tapolcai Batsányi János Gimnázium két diákja végezte fáradhatatlanul, szép számú nézőközönséggel körülvéve. A vízben oldott cellulózt merítőkerettel kiemelték, lecsurgatva ráborították az előre odakészített nedvszívó anyagra, majd kinyomkodták belőle a vizet. Ezt követően felemelték a már folytonossá vált papírlapot, majd présbe helyezték, hogy a nedvesség 90%-át kisajtolják belőle, és máris elkészült a papír. Sötét színét teába áztatással adták meg.

Volt még kínzókamra-kiállítás, sőt az érdeklődők kipróbálhatták a kalodát is. A legnagyobb sikert a kürtőskalácsos aratta, aki Nemeshanyból érkezett a rendezvényre azért, hogy a közönséget a finom erdélyi különlegességgel meglepje.

Délután került sor Kisfaludy Sándor A hűség próbája című darabjának ősbemutatójára. A közönség ismét megtöltötte a padsorokat, és pergő cselekményű, fordulatos szövegű, érdekes és tartalmas művel ismerkedhetett meg, mely Mikó István átdolgozásának köszönhetően valóban a helyszínhez illett.

Csak üdvözölni tudjuk tehát e nemes kezdeményezést, és bízunk benne, hogy a kitűnő első alkalmat még ennél is jobb rendezvények sora fogja követni ebben a szép városban.

Berényi Zsuzsanna Ágnes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Ökumenikus nyaralás
Élő víz
Heti útravaló
Semmit sem viszünk el...
Egyházunk egy-két hete
Isten emberei - szolgáljatok
250 éves a nyíregyházi gyülekezet
Tiszta harmóniák Pusztaföldváron
Keresztutak
Közösségben ünnepelve
A megnyesett fa kizöldül
Johanniták - Isten és a rászorulók szolgálatában
A Johannita Rend történetének rövid áttekintése
Evangélikusok
Kitüntetés az egyházi írónak
Déli harangszó Péteriből
Avatás Surdon
Megújulási lehetőség a hitoktatásban
e-világ
Hogyan adhat választ az evangélikus iskola az információs korszak kihívásaira?
Tisztelt Szerkesztőség!
Csodálkozás
Holtomig, holtáig. Hogyan?
A válás dilemmájáról és az egyneműek házasságáról
Keresztény szemmel
A konfirmáció
Te és az Isten
Dinnye és zsömle
Belső szoba
A hét témája
Piliscsaba 2003.
Hangulatjelentés
Révfölöpi Felnőtt Ifjúsági Konferencia
Isten kezében a Somló lábánál
"Ti Istent keresők, éledjen a szívetek!"
Tiszadobi táborok
evél&levél
Ne félj 366-szor és bibliaértelmezésünk
Galavics Sándor ny. lelkész temetése
Közlemények, nyilatkozatok
Kitüntetett evangélikusok
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Sümegi várjátékok
A vasárnap igéje
Szálka és gerenda
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 35 Sümegi várjátékok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster