EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - Keresztény hálózat a környezetvédelemért

e-világ

Üzenet az Ararátról

Hozzászólás a cikkhez

Keresztény hálózat a környezetvédelemért

Bár hazánkban is sokan foglalkoznak környezetvédelemmel egyházi körökben vagy azok vonzásában, és több ilyen témájú konferenciát is rendeztek már, még mindig nem alakult ki kellően széles körű összefogás és információáramlás. Ezt ellensúlyozandó szeretnénk most bemutatni az olvasóknak az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózatot, amely mára több száz tagot számlál.

A Keresztény Környezetvédelmi Hálózat – a Grazban tartott II. európai ökumenikus találkozó ajánlására – 1998-ban Csehországban, a Vilemovi Ortodox Akadémián alakult meg. Tagjai egyházi intézmények, valamint egyházakhoz közel álló civil szervezetek munkatársai. Kitűzött céljukat, a fenntartható fejlődés érvényre juttatását a környezet iránti felelősség keresztény megközelítésének hirdetésével, gyülekezetek, gyülekezeti tagok konkrét cselekvésre ösztönzésével szeretnék megvalósítani.

A szervezet tagjainak kiindulópontja a teremtett világ iránt érzett felelősség. Ehhez kapcsolódik a hálózat egyik legaktívabb munkacsoportjának tevékenysége, mely célul tűzte ki az egyházi liturgikus gyakorlatban a teremtés ünnepének bevezetését. Az egyházi esztendő ünnepei ugyanis csaknem kizárólag az Apostoli hitvallás második és harmadik hitágazatához kapcsolódnak. Az említett munkacsoport az ünnep megtartására a szeptember elseje és október második vasárnapja közti időszakot javasolja, a különböző felekezetek hagyományaira alapozva. Tagjai segítséget nyújtanak az ünnep liturgikus anyagainak, imáinak és szövegeinek összeállításában. Eddig két ilyen anyag készült el: az egyik a Lélek mint Teremtő jelenlé-téhez kapcsolódik, a másik az eljövendő generációk iránti felelősségre világít rá.

Az Európai Keresztény Hálózaton belüli munka úgynevezett „koalíciókban” folyik, amelyek az egy-egy adott téma iránt érdeklődőket fogják össze. A már említetten kívül az egyes koalíciók az éghajlatváltozással, a motorizált közlekedéssel, a környezeti menedzsmenttel és a környezeti neveléssel foglalkoznak. A teológiai alapvetést az alakuló közgyűlésen elfogadott állásfoglalás fogalmazza meg, de ennek kidolgozására és megerősítésére 2004-ben egy teológiai szemináriumot is terveznek.

Az egyesület titkárságának az Európai Egyházak Konferenciája ad otthont, de a protestáns és ortodox egyházak hivatalos képviselete mellett római katolikus tagjai is vannak a hálózatnak. A területi kiegyenlítettség is fontos szempont a szervezet számára, és ezt a találkozókon való részvétel terén, illetve a vezetőség összetételében egyaránt igyekszik szem előtt tartani.

Magyarországról eddig dr. Széchey Béla a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend, Karsay Eszter a református egyház, Béres Tamás, Thuránszky István, valamint e sorok írója pedig az evangélikus egyház képviseletében vett részt az eddigi közgyűléseken.

A hálózat döntéshozó testülete az átlagosan kétévente összehívott közgyűlés, melyet mindig más-más országban, átlagosan mintegy 80 fő részvételével rendeznek meg. A tisztségviselők megválasztásán kívül azonban a közgyűlés a szervezet működéséhez más szempontból is nélkülözhetetlen: alkalmat ad a tagok közötti személyes tapasztalatcserére, valamint mindig egy-egy aktuális környezetvédelmi problémát tárgyal meg, keresi annak megoldásában az egyházak szerepét, illetve megfogalmazza állásfoglalását.

Az eddigi közgyűlések témái szinte maguktól adódóak voltak: az 1998-as alakuló ülésen – amikor még friss volt a pecsét az ENSZ kyotói egyezményén –, majd az 1999-es loccumi közgyűlésen – mivel az Egyházak Világtanácsa 1990 óta részese volt az egyezményt előkészítő tárgyalásoknak – érthető módon az éghajlatváltozás állt a középpontban. Loccumban ehhez társult a „motorizált közlekedés” témája, mely egyik fő előidézője az éghajlatváltozásnak. A 2001 májusában a fehéroroszországi Raubichiben rendezett közgyűlés tagjai – a 15 évvel azelőtti csernobili katasztrófa kapcsán is – az energia kérdésére összpontosítottak.

A hálózat tagjai legutóbb 2003 májusában a görögországi Voloszban gyűltek össze. Tanácskozásuk középpontjában a víz kérdése, illetve a 2002-ben, Johannesburgban megrendezett fenntartható fejlődés konferencia – melyen az ECEN is képviseltette magát – értékelése volt. A hálózat kiadványai és állásfoglalásai elérhetők a www.ecen.org honlapról, ahol a munkacsoportok tevékenységéről, rendezvényeinkről és működésünkről is bővebben olvashatnak az érdeklődők.

Dönsz Teodóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Az orgonáról
Élő víz
Fásultságból örök életre
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A szavaktól a tettekig
Észrevenni és értékelni...
Akad-e még számára hely?
Egyházépítés - teljes értelemben
Egy lelkész beiktatásának története
Öröm Csömörön
Rejtőzködő műkincsek
Karácsony éj
Keresztutak
Keresztény könyvvásár
Antall József halálának évfordulóján
EHE-hír
Az Ökumenikus Tanács hírei
Országos ökumenikus véradás - advent idején
A Biblia múltja, jelene és jövője
Hírek
Evangélikusok
A Budahegyvidéki evangélikus templom
Simonfay Ferenc
Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?
Kilenc évtized távlatából
Karácsonyi ordináció
Háborúban, hófúvásban
"Ne féljetek... Megtartó született!"
A megmaradás titka: a krisztusi családmodell
e-világ
Vincellérszeminárium az imaházban
Keresztény hálózat a környezetvédelemért
Keresztény szemmel
Rendelőben
Pofon
Dilemmák egy keresztség kapcsán
A hét témája
Adventi számvetés
Mentsd meg a karácsonyt!
Kilépve önmagunkból...
Az az igazi ünnep
evél&levél
Vénember visszhangja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
A közelmúlt krónikája
Az agapé soha el nem múlik
Advent előtt
Kultúrkörök
Veni Creator Spiritus
Bozóky Éva: Szárnyasoltár
Hullámhossz
A vasárnap igéje
Senki és semmi meg ne tévesszen titeket!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 50 Keresztény hálózat a környezetvédelemért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster