EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - Az orgonáról

Liturgikus sarok

MUSICA SACRA VII.

Hozzászólás a cikkhez

Az orgonáról

Vasárnap délelőtt a templomban. Elhallgatnak a harangok, és megszólal az orgona. A felcsendülő zene a kezdőének dallamát idézi. Lassan elcsendesülünk, magunkba nézve készülünk az Istennel való találkozásra. Megszokott pillanatok, talán túlságosan is azok. De értjük-e igazán az orgona „szavát”, vagy csak az ünnepi hangulat kelléke számunkra e hangszer?

Az orgona nem volt mindig templomi hangszer. A Római Birodalomban a főúri lakomák kísérőhangszere volt, szolgáltatta a zenét a gladiátorok viadalain, és sokszor azokon a mészárlásokon is, amelyek elszenvedői az első keresztények voltak. Érthető, hogy a fiatal keresztény egyház sokáig idegenkedett tőle. Jóllehet később az orgonák építői a tudós szerzetesek lettek, de a hangszer a kolostorokban elsősorban pedagógiai célt szolgált. Csupán a 9–10. században kezdték templomi hangszerként is használni Nyugat-Európában. Magyarországon pedig a 13. századtól vannak adataink az orgonák építéséről és azok templomi használatáról.

A hangszer kezdeti szerepe valószínűleg az ünnepélyesség és az áhítat fokozása volt. Többen is tudósítanak arról, hogy a rendkívüli hangtömeg milyen pszichikai hatással volt a hallgatóságra. Ez a korszak ugyanakkor a többszólamúság kialakulásának s ezáltal a liturgikus zene gazdagodásának a korszaka is, ezért az orgonára már a 14. századtól komoly liturgiai feladatok hárultak. A templomi szertartások, például a misék az úgynevezett alternatim praxis jegyében zajlottak. A liturgikus énekeket a kórus és az orgona egymás közt megosztotta, és soronként váltakozva szólaltatta meg. Ez abból a felfogásból eredt, hogy az orgona képes „beszélni”, imádkozni, el tudja „mondani” a liturgikus szöveget, nem csupán annak hangulatát fejezi ki. Az orgonán felhangzó dallam szöveg nélkül is megegyezik az énekelt változattal. A gyülekezet ilyenkor az orgona beszédével azonosul, lélekben együtt imádkozva vele a szöveget.

Ez a gyakorlat még évszázadokon keresztül tartott, így az orgona nemcsak muzsikát szolgáltató zeneszerszám lett, hanem szerves része a templomnak. Ezért is fordítottak mindig olyan nagy gondot az orgona külsejére. Ezt mutatja az orgonaszekrénynek és a homlokzatnak faragásokkal, díszítőelemekkel gazdagon ellátott kiképzése, amely mindig azt a művészeti korszakot képviseli, amelyben a hangszer keletkezett. Így vált az orgona nemcsak liturgiai, hanem képzőművészeti szempontból is az oltár testvérdarabjává, építészek, festők, faragók közreműködésével készült műremekké. Arnolt Schlick német orgonista 1511-ben megjelent, Spiegel der Orgelmacher und Organisten című művében ezt így fogalmazza meg: „Az orgonák kiváltképpen a hallás számára és Isten magasztalása végett készülnek, a mennyei dolgok szemléletében segítendő; ám egyszersmind a jámbor éneklő személyek támogatására is szolgálnak. Ékességei továbbá a templomoknak, azok számára valósággal tekintélyt parancsolván; az odaillő faragott és festett képekkel egyetemben áhítatra buzdítván.”

Az orgona szerepe a reformáció után sem csökkent, az evangélikus istentiszteletnek éppen olyan fontos résztvevője volt és maradt, mint korábban. A reformáció hatását az orgonamuzsika és az orgona történetében nem lehet eléggé hangsúlyozni. Friedenthal írja Luther személyéről: „minden művészet közül egyedül a zene állt hozzá közel, ennek megvoltak a maga következményei a protestantizmus fejlődése szempontjából. (...) Az éneklő reformáció hatalmasabb lett, mint a disputáló és hadakozó reformáció”.

Az éneklő lutheránus egyház megteremtette a korálköltészetet. A gyülekezeti énekből, a korálból kinövő egyházzene a mai napig meghatározza az evangélikus orgonazenét is. A lutheránus istentisztelet háromféle feladatot ró az orgonistára: az istentiszteletnek, illetve egy-egy koráléneklésnek a bevezetését, azaz előjáték előadását, a gyülekezet énekének vezetését, ezenkívül az úgynevezett alternálást. Ez utóbbi olyan koráléneklési forma, amely a középkori alternatim praxisra vezethető vissza. A mai liturgiában már kevéssé kap helyet, de örömmel tapasztaljuk, hogy ez a gyakorlat Magyarországon is ismét erősödik. A gyülekezet (vagy a kórus) és az orgona felváltva „énekli” a korál egy-egy versszakát. A gyülekezet tagjai értik az orgona közjátékait, amelyek az énekelt korál dallamára készültek, hiszen a korált annak minden szövegi-tartalmi vonatkozásával együtt jól ismerik. Ezért az orgona az evangélikus istentiszteleteken nem egyszerűen a szertartások kísérőhangszere, amely „aláfestőzenét” szolgáltat a templomi eseményekhez, vagy elő- és utójátékokat szólaltat meg a „gyülekezet épülésére”, hanem magasrendű liturgiai tényező. E szerepe révén nem egyszerűen szolgálója a lutheránus korálnak, hanem „hirdetője”, így töltve be Luther teológiájának és a reformációnak szellemét, amely szerint a kórus- és orgonazene, azaz a musica sacra igehirdetés.

Zászkaliczky Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Az orgonáról
Élő víz
Fásultságból örök életre
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A szavaktól a tettekig
Észrevenni és értékelni...
Akad-e még számára hely?
Egyházépítés - teljes értelemben
Egy lelkész beiktatásának története
Öröm Csömörön
Rejtőzködő műkincsek
Karácsony éj
Keresztutak
Keresztény könyvvásár
Antall József halálának évfordulóján
EHE-hír
Az Ökumenikus Tanács hírei
Országos ökumenikus véradás - advent idején
A Biblia múltja, jelene és jövője
Hírek
Evangélikusok
A Budahegyvidéki evangélikus templom
Simonfay Ferenc
Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?
Kilenc évtized távlatából
Karácsonyi ordináció
Háborúban, hófúvásban
"Ne féljetek... Megtartó született!"
A megmaradás titka: a krisztusi családmodell
e-világ
Vincellérszeminárium az imaházban
Keresztény hálózat a környezetvédelemért
Keresztény szemmel
Rendelőben
Pofon
Dilemmák egy keresztség kapcsán
A hét témája
Adventi számvetés
Mentsd meg a karácsonyt!
Kilépve önmagunkból...
Az az igazi ünnep
evél&levél
Vénember visszhangja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
A közelmúlt krónikája
Az agapé soha el nem múlik
Advent előtt
Kultúrkörök
Veni Creator Spiritus
Bozóky Éva: Szárnyasoltár
Hullámhossz
A vasárnap igéje
Senki és semmi meg ne tévesszen titeket!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 50 Az orgonáról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster