EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM

*Krisztus mondja: „Én örök életet adok az én juhaimnak, és senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.”* Jn 10,28 (Zsolt 73,23; Mt 11,2–6/7–10/; 1Kor 4,1–5; Zsolt 85) Megváltónknak van még jó néhány „én”-nel kezdődő mondata az evangéliumokban. Ám ezek nem a manapság oly divatos „mert én megérdemlem” egoizmus kezdőszavai. Jézus azért „kínálja” magát nekünk ilyen „öntudatosan”, mert ő meg is cselekszi azt, amit ígér. Hatalmánál, küldetésénél fogva jelentheti ki ilyen erőteljesen: Én örök életet adok nekik... A hozzá fűződő viszonyunk minőségileg valami egészen más, mint a többi kapcsolatunk. Védelme, békessége, elfogadása és szeretete minden körülmények között az ő juhaié. Senki és semmi nem ragadhat ki minket az ő kezei közül. Sem a jelen kétségei, sem a jövő titkai nem morzsolnak fel minket, ha teljesen a Jó Pásztorra bízzuk magunkat.

*Olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz.* Ézs 58,11 (Jn 7,38; Mt 3,1–6; Ézs 45,9–17)

Az igaz böjtölésről kapunk útmutatást Ézsaiás könyvének ezen fejezetében. Miért is böjtölünk? Tudhatjuk, hogy az advent is tulajdonképpen egy böjti jellegű felkészülési időszak. Azért böjtölünk, azaz fordulunk imádkozva, csendben Isten felé, hogy megérthessük az ünnepek titkát, tartalmát, hogy felfoghassuk és sajátunkká tehessük az Úr kegyelmes akaratát. Akkor lehet életünk igazán másokat „áldásokkal üdítő, kifogyhatatlan forrás”, ha Istenben bízva le merünk mondani önző érdekeinkről, és magunkat inkább az ő eszközeként rendeljük mások megsegítésére.

*Vajon nem Isten választotta-e ki azokat, akik a világ szemében szegények, hogy hitben gazdagok legyenek, és örököljék azt az országot, amelyet Isten az őt szeretőknek ígért?* Jak 2,5 (Zsolt 72,13; Mt 3,7–12; Ézs 45,18–25)

Ez az ige arra figyelmeztet minket, hogy Isten gyermekei között nem lehet helye semmiféle személyválogatásnak. Korunkban leginkább az anyagi helyzet szerinti megkülönböztetés jellemző: a gazdagokat előnyben részesítjük, kegyeiket keressük; a szegényebbeket pedig lenézzük, és sokszor szinte semmibe vesszük. Krisztus élő egyházában egyenlőség van, nincsenek címkék. Testvérek vagyunk, mert mindannyiunkat a Krisztusban hozzánk lehajló Isten fogad el. Nem anyagi lehetőségeink alapján, hanem tisztán szeretetből.

*Te ismersz engem, Uram! Látod, mert megvizsgáltad, hogy tied a szívem.* Jer 12,3 (ApCsel 10,31; Lk 1,26–38; Ézs 49,1–6)

Már megint az év igéje köszön vissza újra és újra, más szemszögből: „…de Isten azt nézi, ami a szívben van”! Bár mi gyakran kesergünk, hogy az istentelen embereknek milyen jól megy a soruk, mégis tudhatjuk: az Úr csak a szájukhoz „áll közel” az ilyeneknek, de a szívüktől távol van. Lehet, hogy Atyánk gondviselése őket is jól, sőt jobban tartja, mint minket, de szívük nem az Úré. Egyszer bizonyosan rájuk is rászakad a lelki éhség nyomorúsága. A tiszta szívűeknek persze nem a káröröm ad boldogságot, hanem az ígéret, hogy egykor teljességében láthatják meg az Urat. De addig is merjük bátran, mindennap Istenünk vizsgáló, szerető tekintetében megfüröszteni szívünket. Így erősödik őbenne.

*Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.* 1Pt 5,7 (Zsolt 9,10; 1Thessz 5,16–24; Ézs 49,7–13)

Megszabadulhatok aggódásaimtól, görcsös gondolataimtól, mindazoktól a lelki terhektől, amelyek nyomasztanak engem, és sokszor eltorzított felelősségérzetemből fakadnak? Igen! Bízhatom Uramban, akire áttehetem gondjaim olykor igen súlyos batyuját. Tudhatom, hogy nála jó helyen vannak terheim. Merjük hinni Urunknak, és éljünk az általa felkínált lehetőséggel: osszuk meg vele kisebb-nagyobb problémáinkat. Valaki így imádkozott: „Ne engedd, hogy túl nagy gondot okozzon nekem az a valaki, akit énnek hívok.” Igen! Helyesebben: a te kezedbe odatehetem magam, mindenestül.

*Mikor azt gondoltam, hogy roskad a lábam, szereteted, Uram, támogatott engem.* Zsolt 94,18 (2Pt 1,10; 2Kor 1,18–22; Ézs 49,14–26)

Hányszor jártam már úgy, hogy azt éreztem, nem bírom tovább a megpróbáltatásokat, a gúnyt, a megaláztatást, az eredménytelenséget, vagy egyenesen megbénított az önvád. Ilyenkor mindig küldtél hozzám valakit, aki – talán akaratán kívül – mellém állt, mert mintha a te szemeddel nézett volna rám, a te ajkaddal szólt volna hozzám. Szereteted, Uram, velem volt akkor is, amikor gödörbe kerültem. Felsegítettél, újra talpra állítottál.

*Pál írja: „A tanító munkálkodjon a tanításban.” Róm 12,7 (Dán 12,3; Jel 5,1–5; Ézs 50,4–11)

A hit hallásból van. Ha a gyermekek nem hallanak az örömhírről, akkor keresni sem fogják azt. Isten csodája, hogy az evangélium – ki tudja, milyen szövevényes utakon – mégis elérkezhet hozzájuk. Persze nem elég hallaniuk róla, meg is kell tapasztalniuk a hallottakat az életben. Ehhez nekünk kell példát mutatni számukra hitben, szóban, cselekedetben. Ez ma sem szűnő követelmény mindenkitől, aki az Úr nevében tanít, nevel.

Péter Zoltán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Az orgonáról
Élő víz
Fásultságból örök életre
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A szavaktól a tettekig
Észrevenni és értékelni...
Akad-e még számára hely?
Egyházépítés - teljes értelemben
Egy lelkész beiktatásának története
Öröm Csömörön
Rejtőzködő műkincsek
Karácsony éj
Keresztutak
Keresztény könyvvásár
Antall József halálának évfordulóján
EHE-hír
Az Ökumenikus Tanács hírei
Országos ökumenikus véradás - advent idején
A Biblia múltja, jelene és jövője
Hírek
Evangélikusok
A Budahegyvidéki evangélikus templom
Simonfay Ferenc
Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?
Kilenc évtized távlatából
Karácsonyi ordináció
Háborúban, hófúvásban
"Ne féljetek... Megtartó született!"
A megmaradás titka: a krisztusi családmodell
e-világ
Vincellérszeminárium az imaházban
Keresztény hálózat a környezetvédelemért
Keresztény szemmel
Rendelőben
Pofon
Dilemmák egy keresztség kapcsán
A hét témája
Adventi számvetés
Mentsd meg a karácsonyt!
Kilépve önmagunkból...
Az az igazi ünnep
evél&levél
Vénember visszhangja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
A közelmúlt krónikája
Az agapé soha el nem múlik
Advent előtt
Kultúrkörök
Veni Creator Spiritus
Bozóky Éva: Szárnyasoltár
Hullámhossz
A vasárnap igéje
Senki és semmi meg ne tévesszen titeket!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 50 ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster