EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - Háborúban, hófúvásban

Evangélikusok

Legemlékezetesebb ünnepem

Hozzászólás a cikkhez

Háborúban, hófúvásban

Szerkesztőségünk arra kérte az idén arany-, gyémánt-, vas- vagy rubindiplomát kapott lelkészeinket, hogy – „Legemlékezetesebb adventem”, illetve „Legemlékezetesebb karácsonyom” témacímmel – személyes vallomásaikkal gazdagítsák ünnepi lapszámainkat. Most ezekből adunk közre egy csokorravalót.

Gyermekkorom legszebb ünnepei a karácsonyok voltak. Nem csupán a karácsonyfa körül együtt lévő család öröme és az ajándékokra való izgalmas várakozás miatt. A karácsonyi ünnepek istentiszteletei is sokat jelentettek számomra, csakúgy, mint az egész ünnep hangulata. Visszagondolva életem karácsonyaira mégis különösen kettő maradt meg elevenen emlékezetemben.

Az egyik 1944 karácsonya. Akkor már hazánk földjén dúlt a második világháború. Utolsó éves gimnazista voltam, tizenhét és fél éves kamasz. Leventeként munkaszolgálatra kellett bevonulnom. Budapestről gyalog mentünk nyugat felé. A közelünkben folytak a harcok. Dermesztő hidegben, a gyaloglástól kimerülve, karácsony estéjén értünk Győr-Gyárváros határához. Már besötétedett, amikor szovjet légitámadást kaptunk. A karácsonyi gyertyák fénye helyett a Sztálin-gyertyának nevezett rakéták fénye ragyogta be az éjszakát: nappali világosság támadt körülöttünk. Szalmakazlak tövébe rejtőztünk, mert a repülők, ha mozgást észleltek, azonnal gépfegyvertüzet nyitottak.

A légitámadás megszűntével századunkat a közeli, többnyire szoba-konyhás munkáslakásokban szállásolták el. Másodmagammal én is egy ilyen lakásba kerültem. A szobában egy súlyos tüdőbeteg férfi feküdt. Mi a kihűlő konyhában, ruhástul, sámlikon ülve gubbasztottunk, és igyekeztünk aludni egy keveset. Nem sok sikerrel, de legalább a dermesztő hideg ellen némi védelmet kaptunk. Másnap tovább gyalogoltunk Csallóközbe, a medvei Duna-hídon át.

Ezen a karácsonyestén átéltem és megéreztem valamit a karácsony igazi titkából. Nem láttam hangulatos betlehemet, égő karácsonyi gyertyákat, de átéltem valamit az emberi élet kitaszítottságából. Hangulatos ünnep helyett az élet kegyetlen valóságát. Amiért földre szállt és vállalta emberi sorsunkat a Megváltó. Értünk, értem is.

A másik emlékezetes karácsonyom az 1960-as évek elején volt. Nagybörzsönyben elvégeztem a karácsonyi ünnepi szolgálatot, és ebéd után azonnal indulnom kellett a vámosmikolai szórvány-istentiszteletre. Hozták azonban a hírt, hagy a hófúvás miatt leállt minden forgalom az utakon. Az autóbusz sem tudott feljönni a faluba, amelyikkel utaztam volna a szolgálatra.

Gyorsan megebédeltem, és gyalog indultam el a hegyek alatti kocsiúton. Tenkál Gyuri bácsi – az énekes-kántor presbiterem, aki mindig velem jött – mentegetőzött: ebben a szörnyű időben nem mer elindulni. Szinte könyörgött, hogy én se menjek el, mert az erős hófúvásban és a nagy hóban még az utat sem fogom megtalálni. Egyedül eltévedhetek, és ott fogok megfagyni. Majdnem igaza lett. A hófúvásban eltűnt az út és minden tájékozódási pont. Csak az ösztönöm vezérelt. Visszatekintve már a saját lábnyomomat sem láthattam. Közben átéltem a régi közmondás igazságát is: „Kemény, mint a karácsonyi hideg.” A hat kilométeres utat több mint két óra alatt tettem meg. A nagy havat taposva – a fogcsikorgató hideg ellenére – az izzadságtól és a hótól átnedvesedett rajtam a ruha.

Az utolsó kilométeren már az járt a fejemben, hogy talán hiábavaló a fáradozásom. Úgysem lesz már ott senki, hiszen egyórás késéssel érkezem. Teljesen kimerülten nyitottam be az imaterembe. Meglepetésemre és örömömre tele volt a terem az istentiszteletre várakozókkal. A gyülekezeti tagok így fogadtak: „Tudtuk, hogy a tisztelendő úr biztosan megérkezik, mert megígérte.” Pál apostol szavai jutottak eszembe: „Legyetek rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, tudván, hogy fáradozásotok nem hibavaló az Úrban” (1Kor 15,58). Sem lelkileg, sem testileg.

Sárkány Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Az orgonáról
Élő víz
Fásultságból örök életre
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A szavaktól a tettekig
Észrevenni és értékelni...
Akad-e még számára hely?
Egyházépítés - teljes értelemben
Egy lelkész beiktatásának története
Öröm Csömörön
Rejtőzködő műkincsek
Karácsony éj
Keresztutak
Keresztény könyvvásár
Antall József halálának évfordulóján
EHE-hír
Az Ökumenikus Tanács hírei
Országos ökumenikus véradás - advent idején
A Biblia múltja, jelene és jövője
Hírek
Evangélikusok
A Budahegyvidéki evangélikus templom
Simonfay Ferenc
Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?
Kilenc évtized távlatából
Karácsonyi ordináció
Háborúban, hófúvásban
"Ne féljetek... Megtartó született!"
A megmaradás titka: a krisztusi családmodell
e-világ
Vincellérszeminárium az imaházban
Keresztény hálózat a környezetvédelemért
Keresztény szemmel
Rendelőben
Pofon
Dilemmák egy keresztség kapcsán
A hét témája
Adventi számvetés
Mentsd meg a karácsonyt!
Kilépve önmagunkból...
Az az igazi ünnep
evél&levél
Vénember visszhangja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
A közelmúlt krónikája
Az agapé soha el nem múlik
Advent előtt
Kultúrkörök
Veni Creator Spiritus
Bozóky Éva: Szárnyasoltár
Hullámhossz
A vasárnap igéje
Senki és semmi meg ne tévesszen titeket!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 50 Háborúban, hófúvásban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster