EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 50 - Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?

Az Evangélikus Élet 48. számában található, Különös lelkészavatás című írás az alábbi gondolatok megfogalmazására késztetett, egyfajta közös gondolkodás reményében.

A lelkészhiányos hosszú évtizedek után egyre inkább foglalkoztatja egyházunk népét, vezetőit, a teológushallgatókat a betöltendő lelkészi állások kérdése. Míg tíz esztendővel ezelőtt egy végzett hallgatót püspöke akár hat-nyolc helyre is helyezhetett, ma már azon kell gondolkodni, hogy két-három éven belül a kihelyezések automatizmusa megszűnhet, hiszen országosan már csak néhány üres, betöltendő lelkészi állást tartanak nyilván. Végzős teológushallgatóink hat-nyolc évi tanulás után – megszerezve az államilag elvárt kötelező nyelvvizsgát, teljesítve lelkészképző intézetünk szigorú tanulmányi elvárásait, a szupplikációk és teológusnapok során fokozatosan megismerkedve egyházunkkal, a sokféle gyülekezettel – jogosan teszik fel a kérdést: lesz-e munkájuk? Szükség lesz-e rájuk az egyházban? Jelenleg a hat évfolyamon lelkészi karunk több mint egyharmadával megegyező számú teológus készül a lelkészi szolgálatra. A diákok várják, hogy a szigorlatok és a gyakorlati év teljesítése után megkapják diplomájukat, amely arra jogosítja fel őket, hogy felkeressék püspöküket, kérjék lelkésszé avatásukat, és felajánlják szolgálatukat egyházuk számára.

Az 1997. évi, az egyházi szolgálatról és az egyház szervezetéről szóló II. törvényünk 10. §-a szerint „a lelkésszé avatás (ordináció) feltétele az evangélikus hittudományi egyetemi diploma megszerzése” (kiemelés tőlem). Speciális oklevél ez: egyházunkon kívül egyelőre nincs túl sok olyan terület, ahol a hallgatók a hosszú évek munkájával megszerzett képzettségüket kamatoztathatnák.

Munkám során, a teológusok lelki vezetése kapcsán sok jó tapasztalatról számolhatok be, jó néhány elkötelezett, egyházát szerető, hozzá ragaszkodó, felkészült hallgató várja szolgálatba állásának lehetőségét.

Úgy gondolom, a lelkészhiány szorongató feladatait megoldandó, korábban egyfajta „tűzoltásra” kényszerültünk annak érdekében, hogy a lelkészi szolgálatot biztosíthassuk olyan helyeken is, ahol helyben lakó lelkipásztor már régóta nem volt. Ez a kialakult helyzet épp most van változóban. Természetesen nem szabad azt mondani, hogy amíg akár csak egyetlen olyan lelkészi állásról tudunk, amely betöltetlen, addig lelkészhiány van; amikor pedig már egyetlen olyan lelkészünk is lesz, aki gyülekezeti szolgálatra vár, akkor lelkészfelesleg alakul ki. Egyfajta olyan „munkaerő-gazdálkodásra” van szükség, amely egyrészt a meglevő szolgálati helyek, lehetőségek kibővítését teszi lehetővé, másrészt új, speciális utakat keres.

Istennek hála, új lehetőségek kapujában áll egyházunk, hiszen egyre inkább előtérbe kerül, hogy olyan munkatársak javadalmazására fordíthatjuk felszabadítható anyagi forrásainkat, akik el tudnak indulni azok felé is, akik ugyan evangélikusnak vallják magukat, de akiket az egyházközségek lelkészei – számos más teendőjük miatt – nem képesek utolérni. Hálásnak kell lennünk azért, hogy új szolgálati lehetőségeket kutathatunk a társadalomban, és valódi missziói munka indulhat meg az önmagukat „a maguk módján hívőknek” nevezők felé, akiknek számaránya kiugróan magas magyar társadalmunkban.

Rengeteg feladatunk van tehát. Szükségünk van az elkötelezett, képzett evangéliumhirdetőkre egyházunkban. Mindez azt mondatja velem: nagy öröm az, hogy sokan vállalják a teológia elvégzését. Olyanok is akadnak, akik érett fejjel vágnak neki a diploma megszerzésének, amely családjuk, munkájuk mellett szinte emberfeletti feladatot jelent számukra. Márpedig az említett törvény szerint is kizárólag a hittudományi egyetemünkön megszerzett oklevél útján lehet valaki lelkésszé. Becsüljük meg teológushallgatóinkat azzal, hogy új szolgálati lehetőségek kialakításával gondolunk rájuk, és örömmel várjuk szolgálatba lépésüket. Tartsuk tiszteletben azokat, akik erre a szolgálatra készülnek, akik Jézus Krisztus evangéliumának hirdetésére teszik fel életüket.

Johann Gyula, az Evangélikus Hittudományi Egyetem lelkésze


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
ÚJ NAP - ÚJ KEGYELEM
Liturgikus sarok
Az orgonáról
Élő víz
Fásultságból örök életre
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A szavaktól a tettekig
Észrevenni és értékelni...
Akad-e még számára hely?
Egyházépítés - teljes értelemben
Egy lelkész beiktatásának története
Öröm Csömörön
Rejtőzködő műkincsek
Karácsony éj
Keresztutak
Keresztény könyvvásár
Antall József halálának évfordulóján
EHE-hír
Az Ökumenikus Tanács hírei
Országos ökumenikus véradás - advent idején
A Biblia múltja, jelene és jövője
Hírek
Evangélikusok
A Budahegyvidéki evangélikus templom
Simonfay Ferenc
Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?
Kilenc évtized távlatából
Karácsonyi ordináció
Háborúban, hófúvásban
"Ne féljetek... Megtartó született!"
A megmaradás titka: a krisztusi családmodell
e-világ
Vincellérszeminárium az imaházban
Keresztény hálózat a környezetvédelemért
Keresztény szemmel
Rendelőben
Pofon
Dilemmák egy keresztség kapcsán
A hét témája
Adventi számvetés
Mentsd meg a karácsonyt!
Kilépve önmagunkból...
Az az igazi ünnep
evél&levél
Vénember visszhangja
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
A közelmúlt krónikája
Az agapé soha el nem múlik
Advent előtt
Kultúrkörök
Veni Creator Spiritus
Bozóky Éva: Szárnyasoltár
Hullámhossz
A vasárnap igéje
Senki és semmi meg ne tévesszen titeket!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 50 Lelkészhiány vagy lelkészfelesleg?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster