EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - A rendszerváltás „titkos” története,

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

A rendszerváltás „titkos” története,

avagy elmélkedés az első (kampány)csendes napon

Mikor a választási fordulókat megelőző napon a parlamenti mandátumokért tülekedő pártok kampányzaja hirtelen abbamarad, és töprengve keressük a „merre tovább, mi miért?” kérdéseire a választ, elsőként közösen megélt történelmünk kulcseseménye, a(z úgynevezett) rendszerváltás jut eszünkbe.

Merre van az út? Hol az igazság?

Ne tessék attól tartani, hogy ismerem a „titkot”. Csak azt sejtem, hogy a „hivatalos verzió” egyre inkább tarthatatlan. Komoly politológiai, közgazdászi, közírói erőfeszítések történnek, hogy megfejtsék annak a helyzetnek a lényegét, amelyben élünk. A rendszerváltás fedőnevű kísérletét, melynek nemcsak szemlélői, de részesei – és ha nem vigyázunk, kárvallottjai – is vagyunk.

A helyzet nehezen áttekinthető: a nyilvánosan hozzáférhető információkon kívül szükség van egy adag „valóságérzékre” is. Ám az ezeken át leszűrhető kép is töredékes, elmosódó árnyakat, homályos körvonalakat fog adni, korántsem lehet „hirtelen megvilágosodásban” bízni. Csak a bizonytalanság a biztos – lehetne mondani. Azt mindenesetre tényként és adottságként kell elfogadnunk, hogy a rendszerváltás „hivatalos tálalása” és a tapasztalt valóság között szakadék tátong.

Talán valakik valahol nem is akarják, hogy tisztán lássuk a folyamatokat? Volnának, akik szilárdan őrzik a titkot, de még a velük szemben álló „titoksejtők” is tartanának a közvélemény felvilágosításától, mondván: az igazság napvilágra hozatalának beláthatatlan következményei lehetnek? Vagy inkább objektív okai vannak, hogy nem látunk át a dolgokon? Kétségtelen, hogy a nyugati politológiai szakirodalom kezdettől hangsúlyozza, hogy a kelet-európai rendszerváltás előzmények nélküli, valójában sem Keleten, sem Nyugaton nem voltak rá felkészülve. Talán mindegyikben van igazság.

Felmerülhet persze, hogy egyáltalán miért „kínozzuk” magunkat olyan kérdésekkel, amelyekre a választ talán jobb nem is tudni. Nos, azért, mert a tisztánlátásra való törekvés a nyomorúságunkból való kilábalásnak az egyik legfontosabb feltétele.

Minden megváltozott, hogy semmi ne változzon meg

A magyarországi rendszerváltásnak persze van történelmi előzménye. A magyar társadalom 1989-ben nem „nulláról indult”. Miért van például az, hogy a volt demokratikus ellenzék és a pártállam utódai olyan békésen és oly nagy egyetértésben kormányozgatják hazánk sorsát? (Mi is van a Csurka által találóan „apák és fiúk”-nak nevezett jelenség mögött?)

A hetvenes-nyolcvanas években az eliten belül is megindult a gondolkodás, a helyezkedés. Az 1968-as prágai tavasz, majd az 1980–81-es lengyelországi események, a Szolidaritás mozgalom megfojtása egyértelművé tették, hogy a rendszer nem reformálható, de nem is tartható fenn. Valamilyen „rendszerváltásféle” kezdett a levegőben lógni – mondhatnánk, ha ez nem volna képzavar.

A felszínen a nyugati kapitalizmus felé tett óvatos sasszékat érzékelt a közvélemény, a Világbankhoz való csatlakozást, de ugyanakkor tudomást szerezhetett az adósságcsapdáról, és tapasztalta az életszínvonal csökkenését is. Ezt elfedte a Nyugat által követelt nyitás; minden évben egy-két fokozattal enyhült a pártállami elnyomás. Az anyagi gondokat így jótékonyan eltakarhatta a fokozatos reform érzete.

Az évtizedekig uralkodó szovjet pártfőtitkár, Brezsnyev utódai rövid ideig ültek a székükben; Brezsnyev halála után nem sokkal – máig feltáratlan módon – meghalt Andropov, majd a helyére megválasztott Csernyenko is, míg végül megtalálták „korunk hősét”, aki Gorbacsov képében érkezett. Az új keleti „Mikulás” zsákjában volt minden jó: nyíltság és átépítés („szovjet” nyelven: glasznoszty és peresztrojka).

A nyolcvanas évek második felében vigyázó szemünket a nagy keleti testvérre vetve araszoltunk kis magyar átalakulásunk eseményein keresztül a rendszerváltás felé: ezt a folyamatot az 1985-ös monori tanácskozás, a demokrata fórum 1987-es megalakítása, majd 1988–89-ben további ellenzéki szervezetek színre lépése jelezte.

A máig is „uralkodó” hivatalos verzió szerint a rendszerváltás az ég – vagy tetszés szerint a természet – ajándéka volt, magyarázat és előzmények nélkül ereszkedett alá az égből – de sajnos nem a szegény rab kelet-európai népek szabadítására. A rendszerváltás óta hivatalos verzió azt sugallja, hogy az 1990-es első „szabad” választástól 2004-ig, az Európai Unióba (ebbe a „földre szállt Kánaánba”) való bebocsáttatásunkig országunk története szinte a „szocializmus építésének” korszakai szerint halad.

A korábbi bűvszavakat demokráciára és piacgazdaságra kellett kicserélni, és az alapok lerakása után már következhet is fejlett polgári társadalom építésének szakaszába való belépésünk. Tulajdonképpen nincs is itt probléma, igazából boldognak kellene lennünk…

„A helyzet rossz, de nem reménytelen”

Valami azért kezdettől feltűnő volt: a nekünk mondottak és az általunk tapasztaltak között nem volt mindig „összhang”. Sőt. Szociális piacgazdaság címén soha nem látott társadalmi elszegényedésben, lecsúszásban van részünk. Kapitalizmus címén a pártállami elit saját zsebébe privatizálta a nemzeti vagyon nagy részét. Demokrácia címén az előző rendszer ideológusai tanítanak immáron az új dalra. A lényeg, hogy még mindig ők minket. Mindennek meg kellett hát változnia, hogy semmi ne változzon?

Vagy azért ez mégis túlzás, mégis történt valami – egy alternatív, új társadalom is megindult a szerveződés, fejlődés útján? Amely, ha lassan, kezdetben bizonytalanul is, de egyre erősödve próbál teret és lehetőséget találni, hogy beleszóljon saját sorsa alakulásába. Mi lesz ennek a kimenetele? Hosszú menetelés után majdcsak elérünk a célhoz, vagy egy helyben forogva megmarad röghözkötöttségünk, örökös jobbágyságunk? Eleve elrendeltetett, hogy a vagyona és kapcsolati tőkéje révén felemelkedett új arisztokrácia tartson a kezében mindent? Lehetünk-e élesztő kovász, a morális, szellemi és anyagi megújulás kiindulópontjai, vagy erre kevés az esély?

Egyáltalán tőlünk függ-e a saját sorsunk, vagy alapvetően külső, nagy erők határozzák meg lehetőségeinket, és mi csak a kényszerek szűkre szabott ösvényére szorítva botorkálhatunk? Nincs biztos válaszom, csak azt tudom: a reményt nem adhatjuk fel, a kiút keresését nem szabad abbahagyni!

Czenthe Miklós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Lectori salutem
Élő víz
Élő reménység
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Prőhle Gergely az új országos felügyelő
Az egyházmegyei választások eredménye
Kegyelem, kereszt, reménység, avagy böjti kincseink
Keresztutak
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány felhívása
Árvízsegély
Protestáns bibliafordítás
Júdás evangéliuma és a jézusi örömhír
Példaképem
…egy meg nem született életért…
Mozgássérült-passió
Egyház és állam kapcsolata
Evangélikusok
Útikalauz az Útitárshoz a nagyvilágban
A Biblia Isten hűségéről tanúskodik
Napfogyatkozás
A hit világánál éltek
„Nagybajuszú bácsi – Keszthely mellett”
e-világ
Jutalomút a CEBIT-re
Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel
Keresztény szemmel
Válasz-út
Az élet szentsége és az önrendelkezési jog
Évi emléke – most, hogy már meg tudok szólalni
Ártatlanságkomplexus
Magyarország 2006
A közelmúlt krónikája
Egyház és pár(t)beszéd
A rendszerváltás „titkos” története,
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református dokumentumok az ötvenes évekből
Jézus és az apostolok az egyház-állam viszonyról
Míves tojások – tárlókban
Mozart és Bartók az erdélyi művészetben
Velem vándorol utamon Jézus…
Célközelben
Krumplis pogácsa
A vasárnap igéje
Ünnep és közösség
„Fájdalmak férfia, betegség ismerője”
Élet a halál után
Húsvéti kormányváltás
Csüggedéstől az örömig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A fájdalmak embere
Szószóró
A világ közepe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 16 A rendszerváltás „titkos” története,

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster