EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - Lectori salutem

Liturgikus sarok

Ma utoljára…

Hozzászólás a cikkhez

Lectori salutem

Ma utoljára olvasható a Liturgikus sarok az Evangélikus Élet második oldalán. A sorozat véget ért. A szerkesztő és a szerzők elköszönnek. Lectori salutem – áll sok latin nyelvű írás elején: üdv az olvasóknak. Most az utolsó cikk kapta címéül a régi rómaiak köszöntését. Nem véletlenül. Mert itt nem csak érdekességeket, emberi gondolatokat, közösségi életünkre és rendezvényeinkre vonatkozó ötleteket szerettünk volna közreadni. Rá akartunk mutatni arra, hogy Isten az emberi szavakat és formákat felvállalva munkálja üdvösségünket – nemegyszer a liturgia, az istentisztelet eszközét is „hadrendbe” állítva. S a Liturgikus sarok munkásai is azért dolgoztak, írtak és imádkoztak a háttérben, hogy az üdvösség jó híre minél többekhez eljusson.

Nem hittem volna 2000 őszén, hogy ilyen hosszú életű lesz a rovat… Amikor lapunk megújulófélben volt, kósza ötletként vetettem fel az új főszerkesztőnek: legyen az újságnak egy sarka, ahova újra meg újra az istentiszteleti életünkkel kapcsolatos témák kerülhetnek. Még nem volt egyértelmű a számomra, hogy ezek inkább informatív, tájékoztató anyagok lesznek-e, vagy pedig lelki kenyeret is kínáló, meditatív cikkek. Azután telt-múlt az idő, és kialakult az egyensúly: ismereteket adtunk, tanítva tanultunk, és a sarok helye jogosan a második oldal maradt, ahol a lelki kenyér szeletei, morzsái vannak összegyűjtve hétről hétre az Élő víz, A vasárnap igéje és az Oratio oecumenica című rovatokban.

Azóta eltelt öt és negyed év, és nem jelent meg úgy lapszám, hogy ne várta volna az olvasót egy-egy cikk a Liturgikus sarokban. Az eredmény: közel 280 (!) írás, amely más-más megközelítéssel, eltérő stílusban író szerzőktől született.

Nem tudjuk, hogy hányan olvasták alkalmilag és hányan rendszeresen az itt megjelent opusokat, ki követett egy-egy belső sorozatot, kit érdekeltek a részleteket boncolgató írások, vagy kik figyelték az átfogó, összefüggéseket feltáró anyagokat. A Liturgikus sarok olvasótáborának nagyságát (vagy kicsinységét) sem tudjuk felmérni, de a sok visszajelzés, a többségükben pozitív olvasói levelek sora és a kérdések arra utalnak, hogy az itt megjelentek érdeklődésre tartottak számot. Érdekes volt, amikor egy-egy szakmai előadáson a rovatunkból vett információ alapján tettek fel kérdéseket. (Mint ahogy az is, ha itt megjelentetett ismeretekkel kapcsolatban jelezték lelkészértekezleten, hogy ezt így még senki nem mondta – pedig e hasábokon többször is téma volt…)

Az egész liturgikus megújulás feladata és célja, hogy újra felbecsüljük és megbecsüljük az egyház istentiszteleti kincseit, élővé tegyük értékeit, elgondolkodjunk megszokott dolgokon, és nyitottsággal, de józan kritikával fogadjuk mindazt, ami új. A Liturgikus sarok ebben kívánt segítség lenni. S örömünkre szolgált, hogy ennek nyomán is téma lett az istentisztelet – sokakat foglalkoztató, némelyeket felrázó, másokat megnyugtató, de reménységünk szerint mindenképpen hasznos módon.

A rovat gazdája köszönetet mond mindenkinek, akivel együtt tanulhatott az elmúlt öt évben. Fél évtized nagy út, akár egy felsőfokú képzés teljes ideje. De persze nem ilyen igénnyel találkoztunk hétről hétre. Egyszerűen tanítványok szerettünk volna lenni a Mester iskolájában – az imádság, az ének, a közösség iskolájában azzal, hogy tanulgattuk elfogadni Isten szeretetét. Nem gondoljuk, hogy Urunk csak ebben a formában, a liturgia, az istentisztelet eszközével munkálkodik közöttünk. De átéltük, hogy ezt a csatornát is felhasználja értünk, üdvösségünkért. Lectori salutem – üdv az olvasónak…

Mielőtt megfáradnánk, átadjuk a stafétabotot. A következő hetekben, hónapokban ezen a helyen énekeinkről s a szent zenéről szólnak a hozzáértők.

Húsvét vasárnapján nem zárhatok egy cikket, egy sorozatot, egy ötéves rovatot mással, mint az emmausi tanítványok szavával, akik az aktuális igehirdetésről (Jézus az úton magyarázta a prófétákat) és az úrvacsoráról (a kenyér megtörése) felismert, feltámadott Jézus Krisztust így szólították meg, így kérlelték: maradj velünk, Urunk!

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Lectori salutem
Élő víz
Élő reménység
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Prőhle Gergely az új országos felügyelő
Az egyházmegyei választások eredménye
Kegyelem, kereszt, reménység, avagy böjti kincseink
Keresztutak
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány felhívása
Árvízsegély
Protestáns bibliafordítás
Júdás evangéliuma és a jézusi örömhír
Példaképem
…egy meg nem született életért…
Mozgássérült-passió
Egyház és állam kapcsolata
Evangélikusok
Útikalauz az Útitárshoz a nagyvilágban
A Biblia Isten hűségéről tanúskodik
Napfogyatkozás
A hit világánál éltek
„Nagybajuszú bácsi – Keszthely mellett”
e-világ
Jutalomút a CEBIT-re
Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel
Keresztény szemmel
Válasz-út
Az élet szentsége és az önrendelkezési jog
Évi emléke – most, hogy már meg tudok szólalni
Ártatlanságkomplexus
Magyarország 2006
A közelmúlt krónikája
Egyház és pár(t)beszéd
A rendszerváltás „titkos” története,
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református dokumentumok az ötvenes évekből
Jézus és az apostolok az egyház-állam viszonyról
Míves tojások – tárlókban
Mozart és Bartók az erdélyi művészetben
Velem vándorol utamon Jézus…
Célközelben
Krumplis pogácsa
A vasárnap igéje
Ünnep és közösség
„Fájdalmak férfia, betegség ismerője”
Élet a halál után
Húsvéti kormányváltás
Csüggedéstől az örömig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A fájdalmak embere
Szószóró
A világ közepe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 16 Lectori salutem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster