EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb. Fil 2,5.7.9 (Péld 16,18; Mk 16,1–8; 1Kor 15,1–11; Jn 20,1–10) Nagypéntek és húsvét elválaszthatatlanul összetartozik. Isten a Megfeszítettet támasztotta fel. A feltámasztás a hitelesítő pecsét a keresztáldozaton. „Van mire” szerénynek lennünk: a Feltámadottban és a Feltámasztóban való hitünk, reménységünk ad lehetőséget Krisztus-követésünk alázatára és hűségére.

Hétfő

Jézus Krisztus mondja: „Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen.” Jn 14,27 (Ézs 32,17; Lk 24,13–35; 1Kor 15,12–20; Jn 20,11–18) A megszokott hétköznapi köszöntés Jézus Krisztus szájában átalakult. A jókívánságból ajándék lett: a Feltámadott magát ajándékozza benne. A tanítványok számára új volt, hogy Krisztus így köszönt rájuk. Érezzük-e még vagy már annak az újdonságát, amikor az oltár szentségéhez közeledve ez a köszöntés fogad bennünket: „Az Úr békessége legyen mindenkor veletek!”

Kedd

Ezt mondja az Úr: Emlékszem rád: ifjúkorod hűségére, mátkaságod szeretetére, amikor követtél a pusztában, a be nem vetett földön. Jer 2,2 (Róm 3,3–4a; 1Kor 15,20–28; Jn 20,19–23) Az a szerencsénk, hogy Isten nem csupán a szépre emlékezik. Irgalmasan emlékezik: hitünk friss ifjúsága, a vele való közösség meghittsége mellett a „változó holdként” fogyó-növő, szürkülő-kopó, néhanapján fényesedő kereszténységünk is megmarad emlékezetében. Isten a „fájdalmak férfiára”, a Feltámadottra nézve emlékezik ránk. Abban reménykedik, hogy ígérete imádságunkká válik: „Emlékezz meg rólunk, Urunk, mikor eljössz a te országodban.”

Szerda

Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét. Gal 6,2 (Zsolt 40,9; 1Kor 15,35–49; Jn 20,24–31) Pál apostol a Feltámadottra emlékezik, amikor egymás terhének a hordozására biztat és bátorít. A Feltámadott nem csupán szemléli és fájlalja tanítványai zavarodottságát, hitetlenségét, hanem melléjük szegődik, felveszi bizonytalankodásuk terhét. Kérdéseiket nem dobja vissza sértődötten, nem veti meg értetlenségüket, nem várja, hanem segíti a követés terhét hordozó hit megszületését. „Nézd, Krisztus úgy, amint vagy, / Megszán és átölel. / Ne irtózz emberektől, / Hozzájuk lépj közel!” (EÉ 474,2)

Csütörtök

Olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz. Ézs 58,11 (Jn 7,38; 1Kor 15,50–57; Jn 21,1–14) Mi hol szárazsággal, hol meg árvízzel kínlódunk. Nyomorúságunk nem csupán természeti környezetünkben tapasztalható. A jól öntözött kert képe a mindenről idejében gondoskodó Isten munkáját jelzi. Mi szeretnénk „tartalékainkból” élni, pedig csak annyink van, amennyit Isten idejében ad. „…Isten patakja tele van vízzel.” (Zsolt 65,10) Gondoskodása ígéretét soha ne válasszuk el az üdvösség reménységétől. Isten Krisztussal együtt ígért nekünk mindent. „Nincsen több más, / Csak öt forrás, / Melyből megnyugtatásom, / Halálomban és síromban / Lesz majd vigasztalásom.” (EÉ 193,1)

Péntek

Hadd halljam minden reggel, hogy hűséges vagy, hiszen benned bízom! Zsolt 143,8a (Mt 20,1; 1Kor 5,6b–8; Jn 21,15–19) Azt, hogy Isten hűséges, nem lehet „fekve” hallgatni. A reggel talpra állít, és munkára szólít. Hűsége menet közben és munkánk közben érzékelhető. Hűsége hűségre késztet és tesz képessé, bízzon ránk bármit is „szőlőjében”.

Szombat

Kegyelmezek, akinek kegyelmezek, és irgalmazok, akinek irgalmazok. 2Móz 33,19b (Jn 8,11; 2Tim 2,8–13; Jn 21,20–25) Félelmetes szabadság! Senki nem korlátozhatja. Ha csak ennyit tudnánk Istenről, nem lenne érdemes élni. Agyonnyomna bennünket kiszolgáltatottságunk terhe. De Isten Krisztusban nem ellenünk, hanem értünk él félelmetes szabadságával. Hatalmát irgalomra használja. Ez a példátlan hatalomgyakorlás erősebb minden önkénynél, mert a kiszolgáltatottakból hálás Krisztus-követőket teremt, akik nem azért mondanak ellene a gonosznak, mert muszáj, hanem azért, mert lehet. Telik az irgalmas hatalom ajándékából.

Fehér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Lectori salutem
Élő víz
Élő reménység
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Prőhle Gergely az új országos felügyelő
Az egyházmegyei választások eredménye
Kegyelem, kereszt, reménység, avagy böjti kincseink
Keresztutak
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány felhívása
Árvízsegély
Protestáns bibliafordítás
Júdás evangéliuma és a jézusi örömhír
Példaképem
…egy meg nem született életért…
Mozgássérült-passió
Egyház és állam kapcsolata
Evangélikusok
Útikalauz az Útitárshoz a nagyvilágban
A Biblia Isten hűségéről tanúskodik
Napfogyatkozás
A hit világánál éltek
„Nagybajuszú bácsi – Keszthely mellett”
e-világ
Jutalomút a CEBIT-re
Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel
Keresztény szemmel
Válasz-út
Az élet szentsége és az önrendelkezési jog
Évi emléke – most, hogy már meg tudok szólalni
Ártatlanságkomplexus
Magyarország 2006
A közelmúlt krónikája
Egyház és pár(t)beszéd
A rendszerváltás „titkos” története,
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református dokumentumok az ötvenes évekből
Jézus és az apostolok az egyház-állam viszonyról
Míves tojások – tárlókban
Mozart és Bartók az erdélyi művészetben
Velem vándorol utamon Jézus…
Célközelben
Krumplis pogácsa
A vasárnap igéje
Ünnep és közösség
„Fájdalmak férfia, betegség ismerője”
Élet a halál után
Húsvéti kormányváltás
Csüggedéstől az örömig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A fájdalmak embere
Szószóró
A világ közepe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 16 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster