EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel

Rovatunkban már bemutattunk néhány fontosabb szoftvert, melyeket a lelkészek, egyházi dolgozók, de bárki más számítógépes munkájához is ajánlunk. Ezúttal a Mozilla Thunderbird levelezőprogramot ismertetjük.

A drótposta vagy más néven „elektronikus levelezés” mindennapjaink szinte nélkülözhetetlen kellékévé vált. Kell egy program, amellyel a rengeteg e-mailt olvashatjuk, rendszerezhetjük, és a felesleges leveleket kiszűrhetjük. A Thunderbird a Mozilla projekthez tartozó levelezőprogram. De miért is cserélnénk le a számítógépünkön a Windows 98 megjelenése óta alapértelmezett Microsoft Outlook Express levelezőnket? A válasz pár szóban: több postafiók rugalmasabb kezelése; nem kívánt levelek szűrése (erre a témára egy későbbi cikkben még külön visszatérünk); helyesírás-ellenőrzés; változó internetkapcsolat egyszerű kezelése (például notebook esetén); biztonságosság.

Hasonlóan a korábban ismertetett programokhoz, a Mozilla Thunderbird is nyílt forráskódú, bárki által ingyenesen használható szoftver, melyet nemcsak Windowson, hanem Linux vagy Macintosh operációs rendszeren is elérhetünk. A windowsos változat letölthető a http://letoltes.lutheran.hu oldalról. A pályázaton nyerhető gyülekezeti számítógépekre is ezt a programot telepítjük, és ennek használatát ajánljuk lelkészeinknek, munkatársaiknak.

A program kezelése könnyű, hasonló más levelezőprogramokéhoz. Cikkünkben a kezelésen túlmutató hasznos tanácsokat szeretnénk adni ahhoz, hogy miként használjuk ki minél jobban a program lehetőségeit.

A Thunderbird első indításakor segít új postafiókot létrehozni vagy akár a meglévő Outlook (Express) postafiókjainkat importálni a programba. Ha ezzel megvagyunk, kezdjük meg az ismerkedést: próbáljunk ki bátran mindent úgy, mint korábbi levelezőprogramunkban!

Először is érdemes telepítenünk a magyar (és szükség szerint egyéb) helyesírási szótárakat. Nyissuk meg a kiterjesztések ablakot (Eszközök menü, Kiterjesztések), majd nyissuk meg a beállítások (Eszközök menü, Beállítások pont) ablakot, és ott válasszuk ki a Szerkesztés kategória Helyesírás fülét. Itt kattintsunk a További szótárak letöltése hivatkozásra, és az újonnan megnyílt böngészőből a telepíteni kívánt szótár hivatkozását húzzuk át a korábban megnyitott kiterjesztések ablakba. A megjelenő kérdésre válaszoljuk, hogy telepítés most. A Thunderbird újraindítása után a Beállításokban a Helyesírásnál már választhatóvá válnak a frissen telepített helyesírási szótárak is.

Ha ezzel megvagyunk, nézzünk meg még pár olyan beállítást, amely a postafiókokra vonatkozik! Ezeket az Eszközök menü Postafiókok beállításai pontja alatt találjuk meg. Itt lehet új postafiókokat létrehozni, illetve a meglévőket módosítani vagy törölni. Minden postafiók alatt megtalálható a Kiszolgáló beállításai kategória. Ebben olyan fontos és hasznos lehetőségek szerepelnek, mint a Helyi könyvtár. Itt adhatjuk meg, hogy a postafiók leveleit a gépünkön melyik könyvtárban szeretnénk tárolni. És ez a hely nemcsak a saját gépünk lehet, hanem egy hálózati meghajtó (így több gépről is elérhetőek ugyanannak a postafióknak a levelei; irodákban hasznos lehet) vagy akár pendrive is (így bárhová magunkkal vihetjük a leveleinket).

A postafiók nevére kattintva megjelenik az általános beállításokat tartalmazó fül. Itt a legfontosabb a levélküldő kiszolgáló beállítására szolgáló lehetőség. Érdemes az alapértelmezettet választani valamennyi postafiókunk esetében, így ha például notebookot használunk, és hol mobiltelefonon internetezünk, hol az otthoni modemes kapcsolatunkat használjuk, hol meg az irodai hálózaton keresztül kapcsolódunk a világhálóhoz, elég a Levélküldő kiszolgálót kiválasztani a postafiókok alatt, itt alapértelmezetté tenni a megfelelő kiszolgálót, és máris tudunk leveleket küldeni. (Ez azért szükséges, mivel mindig csak az internetszolgáltató által megadott SMTP szervert használhatjuk levelek küldésére, ezért otthonról nem lehet a mobilos és irodai SMTP szervert használni. A fenti módon viszont egy-két kattintással valamennyi postafiókunk SMTP szervere átállítható.)

A Thunderbird képes érzékelni, ha valamelyik bejövő levelünk becsapós e-mailt tartalmaz. Ezek olyan levelek, melyeket adathalászatra (phising) használnak. Például egy állevél érkezik látszólag a bankunktól, és azt kéri, kattintsunk a levélben lévő hivatkozásra, és adjuk meg az internetes bankba való belépéshez szükséges adatainkat. A hivatkozásra kattintva valóban egy, az eredetihez megszólalásig hasonlító internetes oldal jelenik meg, csak nem a bank saját szerveréről, hanem a levelet küldő szerveréről. Így az itt megadott adatok (belépőkódok, PIN kód, jelszó) a levél küldőjének a birtokába kerülnek, aki ezzel visszaélhet. A Thunderbird minden olyan esetben figyelmeztetni fog minket, amikor olyan levelet kapunk, amelyben a képernyőn megjelenített hivatkozás nem egyezik meg a hivatkozás valódi céljával, így tudni fogjuk, hogy valami nincs rendben. (Egyébként is általános szabály, hogy bizalmas adatok megadását csak olyan oldalon végezzük el, amelynek a címét mi magunk írtuk be a böngészőbe. Például átmásoljuk a levélből a hivatkozás szövegét, így biztosan arra az oldalra kerülünk, ahová akarunk, és nem az alatta megbújó rejtett hivatkozásra.)

Mesterházy Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Lectori salutem
Élő víz
Élő reménység
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Prőhle Gergely az új országos felügyelő
Az egyházmegyei választások eredménye
Kegyelem, kereszt, reménység, avagy böjti kincseink
Keresztutak
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány felhívása
Árvízsegély
Protestáns bibliafordítás
Júdás evangéliuma és a jézusi örömhír
Példaképem
…egy meg nem született életért…
Mozgássérült-passió
Egyház és állam kapcsolata
Evangélikusok
Útikalauz az Útitárshoz a nagyvilágban
A Biblia Isten hűségéről tanúskodik
Napfogyatkozás
A hit világánál éltek
„Nagybajuszú bácsi – Keszthely mellett”
e-világ
Jutalomút a CEBIT-re
Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel
Keresztény szemmel
Válasz-út
Az élet szentsége és az önrendelkezési jog
Évi emléke – most, hogy már meg tudok szólalni
Ártatlanságkomplexus
Magyarország 2006
A közelmúlt krónikája
Egyház és pár(t)beszéd
A rendszerváltás „titkos” története,
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református dokumentumok az ötvenes évekből
Jézus és az apostolok az egyház-állam viszonyról
Míves tojások – tárlókban
Mozart és Bartók az erdélyi művészetben
Velem vándorol utamon Jézus…
Célközelben
Krumplis pogácsa
A vasárnap igéje
Ünnep és közösség
„Fájdalmak férfia, betegség ismerője”
Élet a halál után
Húsvéti kormányváltás
Csüggedéstől az örömig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A fájdalmak embere
Szószóró
A világ közepe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 16 Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster