EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 16 - „Fájdalmak férfia, betegség ismerője”

A vasárnap igéje

NAGYPÉNTEK – Ézs 53,1–12

Hozzászólás a cikkhez

„Fájdalmak férfia, betegség ismerője”

Az egész Biblia egyik legmegrendítőbb szakasza ez! Ézsaiás könyvének 53. fejezete olyan fogalom, mint az „egy korinthus tizenhárom”. Egységes egész, amelyből nehéz bármit is kiragadni. Legjobb volna kétszer egymás után szép lassan felolvasni, aztán csöndben ülni, majd elénekelni néhány nagypénteki éneket.

A próféciában megrajzolt férfiú képe tökéletesen eltér attól, amit magazinok címlapján, televíziós reklámokban vagy sorozatokban látunk. A mai kor követelménye ugyanis a külső szépség, az erő és az önbizalom. Gyengeséget, esendőséget és betegséget nem szabad mutatni. Ezért is érvényes a szakasz bevezető mondata: „Ki hitte volna el, amit hallottunk…?” (1. vers) Mert amit itt – Radnóti szavával – a „rettentő szavak tudósa, Ésaiás” leír, az egy végletekig esendő ember agóniája.

Az ószövetségi írásmagyarázók számos megközelítésben értelmezik az itt ábrázolt szenvedő szolga személyét. Magának Ézsaiásnak, esetleg Jeremiásnak vagy valamely más prófétának a gyötrelmei fogalmazódnak itt meg? Netán nem is individuálisan, hanem kollektívan kell mindezt érteni, és ez a gyötrődő alak az örökké szenvedő Izraelt személyesíti meg? Érdekes elgondolások ezek – az Újszövetség fényében azonban nem lehet számunkra kétséges, hogy Jézus szenvedéseinek megrendítő prófétai képe tárul itt elénk!

Már a Bibliában is egyértelmű ez az azonosság, hiszen az Apostolok cselekedetei szerint Fülöp az Írásnak ezen helyéből kiindulva hirdette Jézust az etióp kincstárnoknak (ApCsel 8,35). Az „Érted is, amit olvasol?” (ApCsel 8,30) kérdését mindenesetre ma is fel kell tennünk magunknak és másoknak. Az Úr angyala (ApCsel 8,26), illetve az Úr Lelke (ApCsel 8,39) nekünk is segíthet annak megértésében, hogy a szenvedő szolga nem más, mint az értünk csúfos halált vállaló Jézus Krisztus. Így lehet Ézsaiás próféciája igazi nagypénteki prédikáció.

Az ézsaiási passiótörténetből három mozzanatot emelünk itt ki.

Végtelenül egyedül volt a szenvedő szolga, vagyis Jézus Krisztus. A próféta úgy beszél róla, mint egy lepráshoz hasonlóan kiközösített emberről, egy végletekig magára hagyott férfiról: „Eltakartuk arcunkat előle, megvetett volt, nem törődtünk vele.” (3b) A szenvedő embert általában magára hagyják gyötrelmeivel, testi és lelki kínjaival. Az evangéliumból tudjuk, hogy Jézust is éppen akkor hagyták magára, amikor leginkább szüksége lett volna a támaszra. Dsida Jenő verse érzékelteti talán legmegrendítőbben Jézusnak ezt a magárahagyatottságát: „Körülnéztem: szerettem volna néhány / szót váltani jó, meghitt emberekkel, / de nyirkos éj volt és hideg sötét volt, / Péter aludt, János aludt, Jakab / aludt, Máté aludt és mind aludtak… / Kövér csöppek indultak homlokomról / s végigcsurogtak gyűrött arcomon.” (Nagycsütörtök)

És ma? Ma is hányszor hagyjuk magára Jézust! Vagy azért, mert alszunk, vagy azért, mert eltakarjuk arcunkat előle. No, nem az Ézsaiás által leírt iszony miatt, hanem érzéketlenségből, kényelmességből vagy éppen struccpolitikából. Megpróbáljuk kiiktatni az életünkből. Igen, Jézus ma is gyakran egyedül marad.

A szenvedő szolgát éppen azok hagyják magára, akikért ő a legnagyobb áldozatot hozta. „Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta… Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze.” (lásd 4–5. vers) Jézus nem öncélúan szenvedett, hanem halálának konkrét célja volt: az ember megmentése, mások bűnének magára vállalása. Hiszen aki bűntelen, tiszta, az saját vétkeiért nem szenvedhet, csak másokéért. Ő ezt tette. Ennek visszautasítása az ember részéről a legnagyobb hálátlanság. Azt hisszük, nem szorulunk rá az ő önkéntes áldozatára – pedig valójában abból, csakis abból élünk.

Jézus életet kínál nekünk, saját halála árán is. „Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” (5. vers) Ezen a ponton csillan fel a prófétai remény: Jézus földi működése mégsem torkollik majd tragédiába, nem a nagypénteki jelenet e dráma utolsó felvonása. Nem gördül le végleg a függöny, sőt a kárpit kettéhasad (Mt 27,51), megnyílik az ég, amelyen bezúdul a földre a húsvéti fényesség. Az ő sebei árán gyógyultunk meg! Lehetséges ez? Az úgynevezett élő donoros szervátültetés eredménye bizony igencsak kérdéses, de Jézus képes erre a csodára: az ő sebei árán gyógyul meg a beteg ember, az agonizáló emberiség.

Nagypénteken is meghallhatjuk az evangélium szavát. Sok templomban fekete lepellel takarják le ilyenkor az oltárképet. A fekete szöveten csak a kereszt fehérsége rajzolódik ki. Minden fekete, de az – bár a szenvedés keresztje – fehér! Ez a kereszt kellett ahhoz minden gyalázatával együtt, hogy nekünk életünk lehessen.

Megtisztulhatunk, meggyógyulhatunk, életre támadhatunk a szenvedő szolga, Jézus Krisztus keresztje által!

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Lectori salutem
Élő víz
Élő reménység
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Prőhle Gergely az új országos felügyelő
Az egyházmegyei választások eredménye
Kegyelem, kereszt, reménység, avagy böjti kincseink
Keresztutak
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány felhívása
Árvízsegély
Protestáns bibliafordítás
Júdás evangéliuma és a jézusi örömhír
Példaképem
…egy meg nem született életért…
Mozgássérült-passió
Egyház és állam kapcsolata
Evangélikusok
Útikalauz az Útitárshoz a nagyvilágban
A Biblia Isten hűségéről tanúskodik
Napfogyatkozás
A hit világánál éltek
„Nagybajuszú bácsi – Keszthely mellett”
e-világ
Jutalomút a CEBIT-re
Drótpostánk kezelése Mozilla Thunderbirddel
Keresztény szemmel
Válasz-út
Az élet szentsége és az önrendelkezési jog
Évi emléke – most, hogy már meg tudok szólalni
Ártatlanságkomplexus
Magyarország 2006
A közelmúlt krónikája
Egyház és pár(t)beszéd
A rendszerváltás „titkos” története,
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Református dokumentumok az ötvenes évekből
Jézus és az apostolok az egyház-állam viszonyról
Míves tojások – tárlókban
Mozart és Bartók az erdélyi művészetben
Velem vándorol utamon Jézus…
Célközelben
Krumplis pogácsa
A vasárnap igéje
Ünnep és közösség
„Fájdalmak férfia, betegség ismerője”
Élet a halál után
Húsvéti kormányváltás
Csüggedéstől az örömig
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
A fájdalmak embere
Szószóró
A világ közepe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 16 „Fájdalmak férfia, betegség ismerője”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster