EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Az Úr csapatának építése

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Az Úr csapatának építése

Kettős lelkésziktatás Orosházán

A békési régió egyik evangélikus „fellegvárában”, Orosházán évek óta tudatos gyülekezetépítés folyik. Az esperesi székhely evangélikus közössége ebben a folyamatban jelentős mérföldkőhöz érkezett; ennek egyik leginkább látható jeleként az egyházközség vezetősége két lelkészt is elhívott a gazdag helyi gyülekezeti élet szerteágazó szolgálatainak betöltése, a sokszínű munka sikeres végzése érdekében. Az Orosházi Evangélikus Egyházközség közgyűlése megválasztotta Deák Lászlót parókus lelkészi, Laczki Jánost pedig másodlelkészi szolgálatra. Ribár János, a Nyugat- Békési Egyházmegye esperese június 14-én ünnepi istentisztelet keretében iktatta be hivatalába a két lelkészt. Az ünnep igehirdetői szolgálatát Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke végezte.

Deák László nagyjából egy éve kezdte meg szolgálatát Orosházán, Laczki János pedig már hatodévesként is az orosházi gyülekezetben szolgált. Ezután beosztott lelkészként pásztorolta a kardoskúti, a szentetornyai és rákóczitelepi leánygyülekezetet, melyekben munkája nyomán komoly fellendülés volt tapasztalható.

Gáncs Péter püspök Zsolt 25,5 és 1Tim 4,10, a két lelkész által választott, a meghívón olvasható ige alapján prédikált. A labdarúgásból kölcsönzött képpel, a „csapatépítéssel” jellemezte az Orosházán folyó munkát, és dicsérő szavakkal szólt az évek óta zajló, tudatos csapat-, vagyis gyülekezetépítésről.

Az egyházkerület püspöke kiemelte: Orosházán komolyan veszik azt, hogy a kereszténység ügyének és az egyházi életnek a lényege a csapatjáték, és az építkezés, a gyarapodás szándékának szép jele a kettős iktatás. Gáncs Péter azt is elárulta, hogy a csapat hamarosan újabb játékossal bővül, hiszen az evangélikus gimnáziumban iskolalelkészre van szükség. Az alkalmazott képpel kapcsolatban azonban felhívta a figyelmet egy lehetséges félreértésre, amely sajnos sokszor tapasztalható az egyházi közgondolkodásban: nem a lelkészek alkotják a „csapatot”, és nem a gyülekezet a „közönség”. A gyülekezet egész közössége a csapat, a közönség pedig az egyház falain kívül van. Azért kell „jól játszania” egy-egy ilyen csapatnak, hogy vonzóvá váljon az egyházon kívül élők számára.

Deák László Zsolt 85,8-at választotta iktatási igehirdetésének alapjául. Bár sokféleképpen elmondta már a gyülekezetnek, most mégis újra összefoglalta lelkészi hitvallását ünnepi prédikációjában. Nézete szerint egy gyülekezet életében nem elég a javítgatás, az építgetés, a jobb közérzetre való törekvés, és a lelkészi hivatásnak sem lehet ez a célja. A hívő életvitelben alapvető és gyökeres változásra van szükség: megtérésre és ébredésre, vagyis arra, hogy minden esetben a Szentlélek tüze járja át a gyülekezet tagjait – fogalmazta meg lelkészi ars poeticáját az újonnan beiktatott parókus lelkész. A külvilágból a korszellem közvetítésével olyan kísértések akarnak betörni a hívő közösség életébe, amelyek kifinomult trükkökkel szivárognak be már a családok életébe is, és ezek ellen fel kell vennünk a harcot. Külső és belső rabságainkból azonban az Úr szabadulást adhat nekünk, hogy láthatóvá váljék rajtunk az ő örökkévaló, megváltó szeretete.

Az istentisztelet záró oltári szolgálatában Laczki János mondott általános könyörgő imádságot, Isten áldását pedig Gáncs Péter püspök közvetítette a gyülekezetnek.

Az istentisztelet végeztével ünnepi közgyűlés vette kezdetét, amelyet Jantos István, az Orosházi Evangélikus Egyházközség felügyelője nyitott meg.

Ribár János esperes üdvözlő szavai után a finnugor lelkészkonferenciáról érkező, a finnországi Mikkeliből hazánkba látogató Voitto Huotari püspök köszöntötte a két lelkészt.

Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő a Déli Egyházkerület nevében mondta el jókívánságait, majd a szomszédos Kelet-Békési Egyházmegye esperese, Kondor Péter köszöntötte a frissen iktatott lelkészeket. Őt követte Koszorús Oszkár egyházmegyei felügyelő, aki a Nyugat-Békési Egyházmegye képviseletében üdvözölte a két lelkészt beiktatásuk alkalmából. Az orosházi pedagógiai intézmények részéről Révészné Tóth Erzsébet, a Hajnal Evangélikus Óvoda és Jantos Istvánné, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója köszöntötte Deák Lászlót és Laczki Jánost. A helyi református gyülekezet lelkésze, Kovács Árpád üdvözlő szavai után Németh Béla polgármester és dr. Dancsó József alpolgármester, országgyűlési képviselő fejezte ki az egyházközséggel fennálló jó kapcsolat feletti örömét, és előrevetítették, hogy az orosházi evangélikusok a jövőben is számíthatnak az önkormányzat támogatására.

Az ünnepi alkalom a gimnáziumban megrendezett állófogadással fejeződött be.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hóseás könyve – a házasság
Tudunk-e rangsorolni?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Vakációóó!
A lassú gyógyulás jelei
Az Úr csapatának építése
Tollforgatók is a titkárok
Keresztutak
Evangélikus szertartással búcsúztatták Fejtő Ferencet
Egyházak és vidékfejlesztés
Jonathan Edwards öröksége
Evangélikusok
Európa, bajnokság nélkül
A történelem emberi sorsok tükrében
e-világ
Plone GYIK 2.
Keresztény szemmel
Nyári lélekápolás
Mert keresztények
Útlevél egy örök életre
A hét témája
A hit anyanyelve
Testvérek vagyunk
Megértetni magunkat másokkal
A zene szól
„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek...”
Nagy szükség van a misszióra
Készül a Szentírás mari nyelven
evél&levél
Az én nagy utazásom
Ács Mihály-relikviákat gyűjtenek
Nagyszénási „fecskefészek”
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
Énekelt irodalom
Ifjú zeneszerző bemutatkozása a Deák téri gimnázium tanévzáró istentiszteletén
Égi az áldás
„Ilyeneké az Isten országa”
Gyúróról szól delente a harang
Vendégváró
A vasárnap igéje
„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ébredj, bizonyságtévő lélek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 25 Az Úr csapatának építése

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster