EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Európa, bajnokság nélkül

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Európa, bajnokság nélkül

A labdarúgó-Európa-bajnokság idején került sor Révfülöpön a – szintén négyévente esedékes – finnugor lelkészkonferenciára. Ami a foci-Eb-t illeti, köztudott, hogy arra sem a finn, sem az észt, sem a magyar nemzeti tizenegy nem jutott ki. Alighanem már meg is szoktuk, hogy az ilyen világeseményeken mi legfeljebb csak vendégként, nézőként lehetünk jelen, a partvonalon kívülről nézhetjük csupán a nagyok játékát. Mindez azt jelentené, hogy mi, finnugorok kimaradunk Európából? Talán csak nem ázsiai gyökereink miatt nincs itt helyünk?

Tény és való, hogy aki az olaszok azúrkék mezét látja, az nemcsak Luca Tonira gondol, hanem a reneszánsz művészekre, az örök városra és a piros Ferrarira is… A hollandok narancsszínű mezét látva nemcsak Van der Saar jut az ember eszébe, hanem szélmalmok és németalföldi festők, valamint Anna Frank szülőháza is. A németek fehér meze nemcsak Ballackot illeti meg, de felidézi a kalandozó eleink felett aratott Lech-mezei győzelmet, a reformációt és a Siemens konszernt is.

Kis finnugor nemzeteinket számon tartják-e Európában? A mi művészeinket és tudósainkat, vesztes és nyert csatáinkat, egyházainkat és intézményeinket számon tartja-e valaki?

Kit érdekel, hogy ki volt Mannerheim vagy Nagy Imre? Gondol-e valaki az Észtországból vagonokban kitelepítettekre? Tudják-e a művelt Európában, hogy kik azok az inkeriek vagy az erdélyiek? Hallgat- e még valaki Sibeliust, Bartókot vagy Arvo Pärtet? Van-e helyünk Európában? Vagy végképp elbuktunk a selejtezőkön?

A 2008. június 10. és 15. között Révfülöpön megrendezett finnugor lelkészkonferencia azt az üzenetet hordozta, hogy igenis helyünk van itt. Bár gyökereink Ázsiába nyúlnak vissza, ma helyünk van ezen a kontinensen.

Bernrnard Henri-Lévy így fogalmaz: „Európa nem egy hely, hanem egy gondolat.” Európával kapcsolatban azonban nemcsak egy mítoszt, de egy álmot is érdemes felidéznünk…

A görög mitológiában Zeusz beleszeretett a tenger partján sétálgató föníciai királylányba, Európéba. A főisten bika alakjában ment el a szép leányért, és szarvai közé kapta őt. Nekiiramodott, és a tengeren át magával ragadta Kréta szigetére. Európénak aztán három gyermeke született Zeusztól. A mitológiai hagyomány szerint tehát egy nyugatra szöktetett ázsiai királylányról nevezték el kontinensünket.

E mítosz erőszakot, kényszert és ármányt sugall. Magunk előtt látjuk a bika vadságát, azonosulunk a tengeren való hányattatás gyötrelmeivel, nem utolsósorban pedig újra és újra átéljük a szégyent, amelyet Európának el kellett szenvednie.

De ismerünk egy álmot is. Ez is Ázsiába vezet vissza bennünket, akárcsak a mítosz. Az Apostolok cselekedeteiről szóló könyv szerint Tróászban váratlanul egy macedón harcos jelent meg álomban Pál apostolnak, ilyen szavak kíséretében: „Jöjj át (…), légy segítségünkre!” (16,9) Lukács tömör tudósítása így rögzíti aztán a tényeket: „…oda hívott minket az Isten, hogy hirdessük nekik az evangéliumot.” (16,10) Ez a jelenet nem más, mint a pogány Európának a kereszténységhez intézett segélykiáltása. Pál meghallja ezt a sikolyt, és elindul. Vele együtt pedig a Jézusról szóló jó hír, az evangélium is eljut Európába. A Szentlélek életet lehel a haldokló görög- római világba. Ennek nyomán új Európa született.

Idővel azonban ismét elhalványult ez az álom, és mintha mára ismét a mítosz törne utat magának. Zeusz bikája újra csak fújtat és zihál. Orrlika tágul, farkával csapdos, rút patáival eltapossa a védtelen élőlényeket. Európa újra a pogányság felé tart.

Ám talán ma is kapunk egy álmot. Ma is hallhatunk ilyen vészjelzést: „Jöjj, siess segítségünkre!” Ezért aztán ma is elindulhatunk Pál apostollal, batyunkban az evangélium üzenetével. Adja Isten, hogy legyenek nekünk is álmaink! Hiszen mind az Ó-, mind az Újszövetségben Isten fordulópontot nyújtó közbeavatkozását jelzik az álmok. Álmunk lehet Európa reevangélizálása. Lelket, ismét lelket adhatunk az öreg kontinensnek.

Tanúskodhatunk Jézusról, aki nem bika, hanem bárány. Mi magunk pedig immár nem ethnosz, vagyis egy bizonyos nép, hanem laosz, azaz Isten népe leszünk! Egy örömtelen világban hirdethetjük meg a jézusi örömhírt.

A mi gyökereink is Ázsiába nyúlnak. Ám az Úristen akarata az volt, hogy – az akkor még pogány – Európában keressünk új hazát. Őseink álmai is ilyen pogány álmok voltak. De tudunk Pál apostol korántsem pogány álmáról, amelynek nyomán az evangélium eljutott Európába.

„Jöjj, siess segítségünkre!” A finnugor lelkészkonferencián sokszor elhangzott egy-egy ilyen mondat. Testvérgyülekezeti kapcsolatokat építettünk, baráti szálakat szőttünk. Tervezgettük, miként küldhetünk teológus szakértőt az egyik, zenei szakembert a másik országba. Ifjúsági csoportok és ösztöndíjas hallgatók cserekapcsolatát készítettük elő. Boldogan értesültünk arról, hogy készül nyelvrokonunk, a mari nép teljes bibliafordítása. Szeretnénk egymással találkozni: észtek és erdélyiek, finnek és a Volga mentén élő mordvinok, felvidékiek és a Szentpétervár környékén élő inkeriek.

Csupa kis nép, amelyeket mások talán meg sem találnak a térképen. Akik nem szerepelünk az Európa-bajnokságon, ahol bajnokok helyett inkább csak bajok vannak. Ám akad, aki segítségünkre siet a bajban is, hogy egymásnak is támaszai lehessünk.

Mi próbáljuk támogatni egymást, és bizonnyal segít mindannyiunknak az Úristen. Mert mi nem egyszerűen az apostolt hívjuk – „Jöjj, siess segítségünkre!” –, hanem a vigasztaló és bátorító Szentlelket.

Ennek jegyében voltunk együtt Révfülöpön mi, finnugor lelkészek. Közbenközben néztük a futball-Európa-bajnokságot, de nagyon azért egyikünknek sem hiányzott.

Fabiny Tamás püspök Északi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hóseás könyve – a házasság
Tudunk-e rangsorolni?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Vakációóó!
A lassú gyógyulás jelei
Az Úr csapatának építése
Tollforgatók is a titkárok
Keresztutak
Evangélikus szertartással búcsúztatták Fejtő Ferencet
Egyházak és vidékfejlesztés
Jonathan Edwards öröksége
Evangélikusok
Európa, bajnokság nélkül
A történelem emberi sorsok tükrében
e-világ
Plone GYIK 2.
Keresztény szemmel
Nyári lélekápolás
Mert keresztények
Útlevél egy örök életre
A hét témája
A hit anyanyelve
Testvérek vagyunk
Megértetni magunkat másokkal
A zene szól
„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek...”
Nagy szükség van a misszióra
Készül a Szentírás mari nyelven
evél&levél
Az én nagy utazásom
Ács Mihály-relikviákat gyűjtenek
Nagyszénási „fecskefészek”
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
Énekelt irodalom
Ifjú zeneszerző bemutatkozása a Deák téri gimnázium tanévzáró istentiszteletén
Égi az áldás
„Ilyeneké az Isten országa”
Gyúróról szól delente a harang
Vendégváró
A vasárnap igéje
„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ébredj, bizonyságtévő lélek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 25 Európa, bajnokság nélkül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster