EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Égi az áldás

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Égi az áldás

Én ugyan nem tudom, miként kell „jól” misszionálni, és melyek azok a módszerek, amelyekkel az egyes ember megtérése majdhogynem „garantáltan” elérhető. Azzal azonban tisztában vagyok, hogy a kisebb-nagyobb egyházi közösségek buzgó híveinek megvannak a maguk eszközeik, és az ő szemükben a pesti utcán jártomban-keltemben egy vagyok a potenciális báránykák közül. De mint ilyen, fenntartásokkal viseltetem azokkal szemben, akiket többnyire a főváros terein vagy aluljáróiban látok az utolsó időkről szónokolva és a „Térjetek meg!” felszólítást harsogva.

Az Istenhez terelgetés szelídebb formái azonban jóleső érzéssel töltenek el, ezért is fogadtam örömmel tavaly a római katolikus hátterű Városmisszió programját, amikor az egyház kilépett a templom falai közül, és (végre) láthatóan is jelen volt az emberek között. És emiatt volt örvendetes számomra idén ellátogatni június 6. és 8. között a Belvárosba, a jubileumi, ötödik református zenei fesztiválra is, ahol iskolai kórusok, missziói munkaágak, zenekarok mutatkoztak be a külvilágnak. Emellett szerveztek még – megítélésem szerint – inkább csak az egyháztagok érdeklődésére számot tartó programokat is, mint például a szombati országos kántortalálkozót vagy a hálaadó zenés délutánt a református énekeskönyv hatvanadik születésnapja alkalmából.

Így ha nem is könnyen – hiszen nem kaptak állami támogatást –, de megvalósíthatták a Böszörményi Gergely programigazgató által kitűzött kettős célt: megmozgatták a reformátusokat, illetve zenei értékeket mutattak fel a „külvilágnak”. Demonstrálták, hogy az egyházi zene is lehet igényes, illetve attól még, hogy valaki hívő, nemcsak zsoltárokat hallgat, hanem igenis kedvelheti a színvonalas világi muzsikát – például Lovász Irént, a Vujicsics és az After Crying együttest. Továbbá érdekli a világ és hazája sorsa, épp ezért szívesen meghallgatja Matolcsy György közgazdász, Kulin Ferenc irodalomtudós vagy épp Bogár László közgazdász előadását országunk és népünk jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

Jó volt látni azt is, hogy a reformátusok ökumenikusan is nyitottak voltak – a szó szoros értelmében: a római katolikus templom mellett vertek sátrat. A fesztivál szülőatyjának elmondása szerint ő hívogatott evangélikusokat is, egyházunk idén azonban még nem képviseltette magát ezen az alkalmon. Lutheránusként mindenesetre szívmelengető volt hallgatni a Bakáts tér római katolikus templomában a református zenei fesztivál péntek délutáni nyitókoncertjén fellépő baptista harangegyüttes első darabját, az Erős vár a mi Istenünket…

Ha az úgynevezett külsősökre tekintünk, joggal nevezhetnénk a rendezvényt elsősorban „pusztán” kultúrmissziónak, holott több volt ennél, még akkor is, ha a Szentírás könyveinek a számára utaló, a „66-os úton” címet viselő interaktív kiállítást feltehetőleg nem tekintette meg többezres tömeg. A Bölcsföldi András spirituális, valamint református teológusok egy csoportja által megálmodott tárlat azért legalább némelyeket ösztönzött arra, hogy kérdéseket tegyenek fel hitről, Istenről, Bibliáról, a válaszadóknak pedig azzal a kihívással kellett szembenézniük, hogyan beszélgessenek a könyvek könyvéről azokkal, akik számára idegen az egyházi közeg és nyelvezet.

Az érdeklődők megszólíthatták a különböző egyházi munkaágak, így például a református egyházhoz közel álló ifjúsági szervezetek képviselőit is, akik a rendszerváltoztatás óta most először fogtak össze a közös bemutatkozás és az utcamisszió érdekében. (Utóbbi jelen esetben azt jelentette, hogy plakátokon szereplő kérdésekkel kapcsolatosan lehetett velük beszélgetést kezdeményezni.)

De az egyház által képviselt másfajta szellemiség nemcsak itt hathatott, hanem megérinthette azokat is, akik mondjuk csupán a péntek esti Misztrál-koncertre érkeztek, azonban amikor véget ért, úgy döntöttek, hogy csatlakoznak ahhoz az induló fáklyásmenethez, amely zsoltárokat énekelve vonult a Bakáts térről a Kálvin téri református templomhoz. Megható és szép pillanatokat lehetett itt átélni, e sorok íróját is különös érzések kerítették hatalmukba. Miközben hallotta a kívülállók, azaz a Ráday utca két oldalán lévő vendéglátóipari egységek teraszán üldögélő, beszélgető emberek – „Mi ez?” „Kik ezek?” – kérdéseit, és látta csodálkozó arcukat, olyan közösség részének érezhette magát, amelynek tagjait a hit kapcsolja egybe. Kár, hogy a rövid esti elmélkedés szóhasználatában – legalábbis számára – túlságosan „belterjes” maradt…

Összességében elmondhatjuk, hogy az Úr 2008. és a metródúlás második évében a természet nem volt kegyes a szervezőhöz és munkatársaihoz, hiszen a három nap alatt kisebb-nagyobb megszakításokkal szinte végig esett az eső. Nem véletlen tehát, hogy a korábbi évekhez képest vélhetően kevesebben látogattak el a fesztiválra. Hiszem azonban, hogy a szervezők fáradozása mégsem volt hiábavaló, hiszen akik mégis ellátogattak rá – lélekben idén is gazdagodhattak.

GaZsu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hóseás könyve – a házasság
Tudunk-e rangsorolni?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Vakációóó!
A lassú gyógyulás jelei
Az Úr csapatának építése
Tollforgatók is a titkárok
Keresztutak
Evangélikus szertartással búcsúztatták Fejtő Ferencet
Egyházak és vidékfejlesztés
Jonathan Edwards öröksége
Evangélikusok
Európa, bajnokság nélkül
A történelem emberi sorsok tükrében
e-világ
Plone GYIK 2.
Keresztény szemmel
Nyári lélekápolás
Mert keresztények
Útlevél egy örök életre
A hét témája
A hit anyanyelve
Testvérek vagyunk
Megértetni magunkat másokkal
A zene szól
„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek...”
Nagy szükség van a misszióra
Készül a Szentírás mari nyelven
evél&levél
Az én nagy utazásom
Ács Mihály-relikviákat gyűjtenek
Nagyszénási „fecskefészek”
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
Énekelt irodalom
Ifjú zeneszerző bemutatkozása a Deák téri gimnázium tanévzáró istentiszteletén
Égi az áldás
„Ilyeneké az Isten országa”
Gyúróról szól delente a harang
Vendégváró
A vasárnap igéje
„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ébredj, bizonyságtévő lélek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 25 Égi az áldás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster