EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Útlevél egy örök életre

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Útlevél egy örök életre

Bátran merem állítani: ez a húsvét minden bizonnyal az egyik legszebb ünnepem volt minden eddigi közül. Nemcsak azért, mert húsvét hajnalán még a nyuszit is meg tudtam előzni a korán kelésben, hanem azért is, mert egy életre szóló ajándékkal lettem gazdagabb, ez pedig minden piros tojásnál… bocsánat, kölnivíznél többet ér!

Hogy mit éltem át azon a hajnalon? Őszintén szólva nem tudom megfogalmazni. Mint egy gyermek, akit örökbe fogadtak; egy eltévedt juh, akit hosszú keresés után végre megtaláltak; egy zörgető, akinek megnyílt az ajtó… És sorolhatnám még oldalakon keresztül. Féléves várakozás után egyszer csak ott állok a keresztelőkút előtt, a nevemet hallom, és érzem, ahogy végigfolyik arcomon a megváltás frissítő vize… Szerintem ez leírhatatlan érzés. Valami olyan megnyugvás töltötte el egész énemet, amely útlevélként szolgál most már, amíg csak élek.

Szívből tudtam énekelni, s minden énekben éreztem, hogy őszintén tudok hálát adni mindenért annak az Istennek, akit most már nyugodt szívvel nevezhetek Atyámnak is.

Talán akkor tudatosult bennem a keresztségem, amikor az úrvacsorára került a sor. Amikor már nem áldást kaptam, hanem Jézus testét és vérét, ezáltal hasonlóvá válhattam őhozzá, és végre teljes mértékben meg voltam győződve arról, hogy elhívása, kegyelme az úrvacsorán keresztül engem is elért.

A sok gratulációra, köszöntésre csak mosolyogni tudtam, mert talán még akkor sem fogtam fel igazán, hogy mi is történt. Ez majd jön magától, szép lassan, de biztosan.

Ami még útravalóul szolgált a konfirmáció előtti napokban, az egy elég váratlan próbatétel volt: a gyász. Hogy mi értelme volt, még nem tudom, de minden bizonnyal rá fogok jönni előbbutóbb. A szomorú leginkább az volt a gyászban, hogy épp az az ember nem lehetett ott velünk vasárnap hajnalban, aki nélkül tán nem is érkeztem volna el ehhez a mérföldkőhöz. Nehéz volt megértenem, hogy miért nem tudott várni négy rövidke napot… De Istenünk talán ezt is próbatételnek szánta nekem. Képes vagyok-e hitben tovább menetelni az ő útjain? Vagy esetleg megrendülve megfutamodom az ajándéka elől?

Szerencsére ez utóbbi eset nem következett be. Kiálltam a próbát, s ráadásul az eltávozott lélekről is tudom, hogy ott volt azon a hajnalon, nagyon is ott volt.

Reménységben növekedtem: az örök élet reménységében, és ez igen fontos; fontos, hogy a konfirmáción én is remélni tudjak. Így tehát a próbatétellel még növekedhettem is a hitben és a reménységben; ezek nélkül lehet, üresebb lettem volna a keresztelés pillanatában!

Lassan aztán elmúlt ez a vasárnap is. Az emléke nem veszhet el sosem; büszke voltam magamra, hogy Isten gyermekévé fogadott. Luther egykor így mondta: „Meg vagyok keresztelve.” Nálam ez a mondat ehhez hasonló fontossággal így hangzott és hangzik ma is, és még holnap is, meg azután is, meg azután is: „Evangélikus vagyok!” Tudom, hogy a felekezetek a hit nélkül semmit sem érnének, de én akkor is örülök, hogy evangélikus lehetek. Ha mindenáron pontosítani akarnék előbbi mondatomon, így is megfogalmazhatnám: „Isten gyermeke vagyok!” Folyamatosan erősödő hitben, egy nekem kijelölt úton haladva, az elhívásra hallgatva Isten gyermeke vagyok, és igyekszem úgy élni, hogy méltó lehessek erre az ajándékra, méltó lehessek Jézus Krisztusra.

Megsúgok egy kicsiny titkot is, elmondok egy apró csodát, amely az említett istentiszteleten esett meg velem. Lehet, hogy furán hangzik, de én nem csodálkozom Atyánk mérhetetlen ajándékain.

Ami tény: a világ látványaiból, szépségéből, valóságából pár éve már nem csodálhatok semmit sem. Fényt sem igen, pedig mint vasárnap is hallottuk, a fény legyőzi a sötétséget, mint ahogy Jézus is legyőzte a halált.

Talán pár perc volt, és nem is igen törődtem vele, de ezen az alkalmon a gyertya szikrázó fényében én is megláttam Jézust: a fényt. Nem tudom, hogyan, mi módon történt, hogy megláttam azt a lángocskát, de megtörtént. A csodákat nem kell kiérdemelni, ezek Isten ajándékai. Az ő útjai pedig kifürkészhetetlenek!

Azóta sem láttam a fényt, főleg nem gyertyák lángjait – de Jézust nem is kell látni. Őt érezni kell, itt belül. „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Így tehát egy életre emlékként véstem a szívembe 2008 húsvét hajnali istentiszteletét.

Pár nappal később a népszokásokra célozva sokan kérdezgették tőlem: „No, téged is meglocsoltak húsvétkor?” Mit is lehetne erre válaszolni? „Ó, ha tudnád! Húsvétkor én olyan locsolást kaptam ajándékba Atyámtól, hogy elég lesz egy örök életre, sosem fogok elhervadni!” Erős vár a mi Istenünk!

Tóth Vivien


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hóseás könyve – a házasság
Tudunk-e rangsorolni?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Vakációóó!
A lassú gyógyulás jelei
Az Úr csapatának építése
Tollforgatók is a titkárok
Keresztutak
Evangélikus szertartással búcsúztatták Fejtő Ferencet
Egyházak és vidékfejlesztés
Jonathan Edwards öröksége
Evangélikusok
Európa, bajnokság nélkül
A történelem emberi sorsok tükrében
e-világ
Plone GYIK 2.
Keresztény szemmel
Nyári lélekápolás
Mert keresztények
Útlevél egy örök életre
A hét témája
A hit anyanyelve
Testvérek vagyunk
Megértetni magunkat másokkal
A zene szól
„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek...”
Nagy szükség van a misszióra
Készül a Szentírás mari nyelven
evél&levél
Az én nagy utazásom
Ács Mihály-relikviákat gyűjtenek
Nagyszénási „fecskefészek”
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
Énekelt irodalom
Ifjú zeneszerző bemutatkozása a Deák téri gimnázium tanévzáró istentiszteletén
Égi az áldás
„Ilyeneké az Isten országa”
Gyúróról szól delente a harang
Vendégváró
A vasárnap igéje
„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ébredj, bizonyságtévő lélek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 25 Útlevél egy örök életre

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster