EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 16. VASÁRNAP – Lk 7,11–17

Hozzászólás a cikkhez

Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége

Mindennapi életünk gyakori látványa a síró édesanya. Könnycseppjei nem önmagáért hullanak, hanem leggyakrabban gyermekeiért. Más esetben férjét, netán idõs szüleit siratja. A nagyváros ismeretlenségében élõ, egymás mellett elõkelõ idegenként elsietõ emberek nem is kérdezik meg tõle az utcai tolongásban: „Miért sírsz?” Így aztán az együtt érzõ és bátorító szó, a vigasztalás is elmarad.

Evangéliumi történetünkben megkapó, ahogy Jézus észreveszi a feltehetõen inkább fiatal éveiben járó, síró édesanyát, s rögtön megesik rajta a szíve. Nem volt ez kivételes eset Jézus életében. Ha csupán Lukács evangéliumát lapozzuk fel, olvashatunk történetünk szomszédságában a kapernaumi százados ismeretlen beosztottjának meggyógyításáról. Két esetben is hallunk agyvérzéses béna egészségének helyreállításáról. Máskor egy skizofrén beteget gyógyított meg. Jairusnak, a zsinagóga vezetõjének a leányán és Lázáron is megkönyörült.

Jézus alapmagatartásához tartozott az együttérzés, a másik gondjában-bajában való részvétel, a szorult helyzetbe jutott ember mellé állás. Nincs-e kiveszõben sorainkban is, a mi szívünkbõl is ez a jézusi szolidaritás?

Ezért veszi körül ezúttal is nagy tömeg Jézust és kíséri Nain városába. (Nain egy kis település volt Kapernaumtól harmincöt kilométernyi távolságra délkeletre.) A belõle áradó szeretet nemcsak holdudvart teremt körülötte, hanem sokakat tanítványságra is kötelez.

A halott koporsóját is nagy sokaság kísérte. Özvegyasszony egyetlen fia a koporsóban.

Két menet találkozott össze. A temetõ felé közeledõk a halál menetét szimbolizálják. Jézus és tanítványai az élet menetét jelképezik. A fiú szíve utolsót dobbant, nincs már esélyük, eltemetik. A halál, az elmúlás nemcsak fájdalmas, de lelket megrázó esemény is. Ebben az esetben különösen. A korabeli szociális törvények az özvegyasszonnyal végképp nem törõdtek. Mindennapi megélhetése forgott kockán, emberi egzisztenciája került végveszélybe. A férj elveszítése után most az édesanya úgyszólván egyetlen reménye, a fia is sírba szállt. Érthetõ, hogy összetört szívvel, zokogva, utolsó életerejével kísérte egyetlenét az utolsó földi úton. Talán a legszívesebben maga is osztozott volna fia sorsában.

Méltán versel az ismeretlen költõ is így: „Akinek gyermekét nem fedi sírhalom, nem is tudja, mi az igazi fájdalom.” A naini özvegy jól tudta.

Mindent halált okozó esemény, betegség, gonoszságból elkövetett, brutális tett, háború, acsarkodás, gyûlölködés idegen Jézus gondolkodásától. Õ nem a halállal akar együtt menetelni, hanem az élet menetében kínálja a megoldást. Immár nemcsak együtt érzõ tekintete jelzi, hogy osztozik az édesanya pótolhatatlan veszteséget átélõ gyászában, hanem cselekszik is. Visszaadja neki a legdrágábbat, fia életét – és ezzel a holnapban való reménységet.

Nem az a feladatunk, hogy a rendkívüli jézusi közbelépést magyarázzuk, nem abban rejlik Jézus személyének hitelessége, hogy értelmünkkel elfogadható elképzelést fogalmazzunk meg cselekedetérõl. Sokkal inkább azt kell észrevennünk, hogy személyében Isten országának erõi érkeznek közénk. S ez a jézusi jelenlét az élet igenlésében, a gonosz háttérbe szorításában, az ember testi-lelki gyógyításában, végsõ soron a halál legyõzésében mutatkozik meg.

Ennek még hatékonyabb eseménye magának Jézusnak a feltámasztása, amely végsõ bizonyossága annak, hogy õ nemcsak próféta, amint kortársai vélték, hanem a hozzánk érkezõ Isten Fia. Gyõzelme az élet gyõzelme, amely övéit arra készteti, hogy ezt a jó hírt továbbadják, bátran emeljenek szót kortársaik igazságosabb, tisztább és tartalmasabb földi életéért, és reménykedjenek a Krisztusban felkínált örök életben.


Imádkozzunk! Hálát adunk neked, Urunk, igédért, amely tükröt tart elénk. Megláthatjuk benne, hogy halál felé menetelõ emberek vagyunk- e, vagy Jézussal az életet, az örömöt és a reményt képviseljük-e, s az együttérzés, az igazságosabb és tisztább élet bátor megjelenítõi vagyunk- e. Engedd, hogy országod erõi tegyék hatékonnyá életünket és szolgálatunkat, hogy sokak járjanak az élet s az örök élet felé vezetõ úton. Segíts, hogy ne a halál pusztító szándéka gyõzedelmeskedjék rajtunk, hanem a jézusi élet erõi diadalmaskodjanak bennünk és világunkban. Ámen.

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Efezusi levél – az egység
„Növeli, ki elfedi a bajt” – „Téríts magadhoz, Uram…”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Itt az egyik határ
Katolikus falu evangélikus iskolája
„Isten szeretete gyógyít, és közösségbe von”
A törvény és az ige szolgálatában
Becsengettek
Tanévkezdés „újoncokkal” Orosházán
Keresztutak
Önazonosság és kiengesztelõdés
Az igét hirdetni és ragozni is tudni kell
Az egyházi néprajzi szekció tanácskozása Sárospatakon
Evangélikusok
Szolgálunk és pusztulunk?
Akár alkalmas, akár alkalmatlan az idõ
Sántha Károly halálának nyolcvanadik évfordulójára
e-világ
Új Firefox böngészõ
Keresztény szemmel
Egész életen át
Bibliai tájakon motorkerékpárral
A hét témája
Szurkolónemzet vagyunk
Csapatban gondolkodni
Izgalom a rajtkövön
A sport mindenre megtanít
Siker, amely mindenkié
evél&levél
Evél & Levél
Maradandó érték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nyár végi gospelfesztivál
Határtalan határkeresés határkövek mentén a határ menti meditációs kötetben
Csokoládé krémtorta
A vasárnap igéje
Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tanév kezdetére – csak neked
ÉnekKincsTár
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 36 Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster