EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - A tanév kezdetére – csak neked

Szószóró

Hozzászólás a cikkhez

A tanév kezdetére – csak neked

Útnak indítalak, de nem hamuban sült pogácsával vagy piros alapon fehér pöttyös batyuval, amelyet a válladra vethetsz, tele finomságokkal. A sporttáskádba, mappádba, tarisznyádba, hátizsákodba csak néhány gondolatot szeretnék beletenni, hogy segítsenek utadon.

Elsõként azt kívánom, hogy tûzz ki magadnak megvalósítható, értelmes célokat az év kezdetekor. Például azt, hogy ebbõl és ebbõl a tárgyból javítani szeretnék, hogy év végén leteszek egy nyelvvizsgát, hogy a lehetõ legtöbbet hozom ki magamból. Akinek vannak céljai, az tudja, merre vezet az útja. De amelyik hajót összevissza fújják a szelek, az oda jut, ahova egyáltalán nem is akart menni.

Ezután apró lépésekben haladj. Sohase vessz el a távoli cél keresgélésében, hanem mindig az elõtted álló lépésre figyelj! Mint az esõ, amely szépen lassan megöntözi az egész mezõt, úgy haladj te is napról napra a feladatokkal. Meglásd, idõvel te is végzel majd velük.

„Álmaid úgy valósíthatod meg, ha minden reggel felkelsz” – olvastam egykor, s most mondom neked is. Ne élj álomvilágban, hanem cselekedj!

Ha valahol elakadsz, ne félj segítséget kérni. Kezdd el összeírni azoknak a barátoknak és felnõtteknek a telefonszámát, akik valaha is segítettek neked, akikhez bátran fordulhatsz, ha bajba kerülsz. Ne szégyelld megbeszélni velük a problémáidat, esetleges sikertelenségeidet! A kudarcokból mindig tanulhatsz. A rosszat lépd át minél elõbb, a jóba kapaszkodj. Így indulj tovább, a segítõ barátok támogatásával.

Sose hagyd, hogy utadról eltérítsenek – droggal, fárasztó éjszakázásokkal, értelmetlen és céltalan lötyögéssel. Mindig jusson eszedbe, hogy mi a feladatod, a célod, hogy hova tartozol, hogy honnan indultál, és hova tartasz.

Tudj nemet mondani annak, aki olyanra késztet, amit nem akarsz! Ne félj a kiközösítéstõl vagy a megbélyegzéstõl. Ha határozott a fellépésed, inkább tisztelni fognak azért, mert kiállsz a céljaidért, és nem bújsz mások mögé.

A tanulásban legyen önuralmad. Ha elvégezted a feladatodat, csak utána jöhet a szórakozás, a csoki, a számítógépezés. Az idõd hamar elszalad, oszd be jól! Nézz szembe az idõrabló dolgokkal, és iktasd ki õket a napjaidból.

A tanulás mellett jusson idõd pihenni is, mert az legalább olyan fontos, mint az ismeretszerzés. Ha fáradt vagy, nem tudsz jól tanulni, de ha kipihent vagy, minden sokkal könnyebben megy. Iktass be a heti rendedbe egy-egy sétát, úszást, biciklizést! A mozgás felüdít.

Az egészségedre is vigyázz. Kérlek, próbáld meg elkerülni a cigit. Hidd el, most azt hiszed, vagány vagy vele, pedig mindenki tudja, hogy mennyire káros, és egyáltalán nem szolgálja a javadat. Bizony árt neked – mondd, mi jó van abban, ha olyasmit csinálsz, ami nem a javadat szolgálja?

Sohase feledkezz meg a barátodról, a barátaidról. Ja, hogy nincs is igazán barátod? Hát akkor igyekezz beszélgetni jó sokat olyanokkal, akik szimpatikusak a számodra. Aztán majdcsak kialakul a barátság, általában úgy, hogy észre sem veszed. Barátokra szükséged van. A jó barátság feltölt, épít.

Végezetül: sohase feledkezz meg arról, hogy a téged teremtõ Istennek terve és célja van veled! Sohase hidd azt, hogy véletlenek összjátékának az eredménye vagy – életed Isten által akart és felépített élet. Legyen számodra Isten élõ és valóságos, aki veled van a küzdelmekben, aki segít a próbatételekben. „Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hûségesen.” (Jer 31,3) Igen, õ ott van veled az iskolapadban, a kémiaszertárban, a futópályán, és végtelen szeretetével támogat abban, amit éppen csinálsz. Hidd el, hogy figyel a sorsodra, és irányítja, hogy boldogságot és örömöt találj a tanulással töltött újabb tanévben is!

Balog Eszter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Efezusi levél – az egység
„Növeli, ki elfedi a bajt” – „Téríts magadhoz, Uram…”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Itt az egyik határ
Katolikus falu evangélikus iskolája
„Isten szeretete gyógyít, és közösségbe von”
A törvény és az ige szolgálatában
Becsengettek
Tanévkezdés „újoncokkal” Orosházán
Keresztutak
Önazonosság és kiengesztelõdés
Az igét hirdetni és ragozni is tudni kell
Az egyházi néprajzi szekció tanácskozása Sárospatakon
Evangélikusok
Szolgálunk és pusztulunk?
Akár alkalmas, akár alkalmatlan az idõ
Sántha Károly halálának nyolcvanadik évfordulójára
e-világ
Új Firefox böngészõ
Keresztény szemmel
Egész életen át
Bibliai tájakon motorkerékpárral
A hét témája
Szurkolónemzet vagyunk
Csapatban gondolkodni
Izgalom a rajtkövön
A sport mindenre megtanít
Siker, amely mindenkié
evél&levél
Evél & Levél
Maradandó érték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nyár végi gospelfesztivál
Határtalan határkeresés határkövek mentén a határ menti meditációs kötetben
Csokoládé krémtorta
A vasárnap igéje
Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tanév kezdetére – csak neked
ÉnekKincsTár
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 36 A tanév kezdetére – csak neked

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster