EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Áldó hatalmak oltalmába rejtve

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Áldó hatalmak oltalmába rejtve

A Szentháromság ünnepe utáni tizenhatodik vasárnap graduálénekének kezdõ sora nemcsak ennek a vasárnapnak, hanem életünk valamennyi fontos pillanatának a mottója lehetne. Haladva elõre a vasárnapok sorában ahhoz a ponthoz érkeztünk, amikor a hitben a kegyelem által megerõsödve tekintünk vissza a húsvét fényében megjelenõ Üdvözítõre, aki legyõzte a halált, de már szembe kell néznünk életünk megpróbáltatásaival, szenvedéseivel, így felvillan az elmúlás képe és végül az örök élet reménye is.

Elcsöndesedésre és elmélkedésre hívnak a nap témájához – Életünk el van rejtve Krisztusban! – kiválasztott igeszakaszok. Az epistola (Ef 3,13–19) arra figyelmeztet, hogy hitünk teljességéhez Isten végtelen szeretetének megismerésén keresztül vezet az út: „…a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; és így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig.” Az evangéliumban (Lk 7,11–17) pedig a naini ifjút feltámasztó Jézus mint az élet Ura áll elõttünk, akinek hatalma van, hogy életet ajándékozzon.

Az ünnep graduáléneke, az Áldó hatalmak oltalmába rejtve (EÉ 355) ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódik. Szövegének szerzõje, Dietrich Bonhoeffer (1906–1945) a náci ellenállás jelképe lett; a II. világháború legsötétebb óráiban életét adta hitéért, Krisztus egyházáért. 1943-ban egy Hitler elleni sikertelen merényletben való részvétele miatt letartóztatták, majd 1945. április 9-én kivégezték a flossenbürgi koncentrációs táborban.

A világszerte elterjedt és közkedvelt ének Bonhoeffer 1944. december 19-én, a fogságban kelt levelének végén olvasható, amelyet családjának, menyasszonyának írt a közelgõ karácsony és újév alkalmából. A vers családjáért, önmagáért mondott imádság, melyben küzdelmes, megpróbáltatásokkal teli életükre Isten gondviselõ szeretetét kéri, akár az öröm, akár a szenvedés adatik végül.

Eredeti formájában az ünnepekhez kapcsolódó versszakok is megtalálhatók az énekben, ezeket énekeskönyvünk nem közli. A hét versszakból ötöt megtartva a vers így a személyes gondolatokon túlmutató, általánosabb értelmezést kap: mindannyiunkért szól az imádság, akik életünk nehéz óráiban keressük a vigaszt, melyet az isteni gondviselésbe vetett megrendíthetetlen bizalom nyújt.

Énekeskönyvünk elsõsorban a német és skandináv evangélikusok dallamkincsébõl vette át a benne szereplõ nem magyar énekeket. Ennek az éneknek a dallama viszont az Egyházak Világtanácsa Cantate Domino címû ökumenikus énekgyûjteményének az 1974-es kiadásából származik; Joseph Gelineau francia jezsuita szerzetes nevéhez fûzõdik, és a Bonhoeffer- szöveghez kapcsolódó, világszerte elterjedt számos dallam közül a legkifejezõbben közvetíti a vers teológiai és személyes üzenetét.

Gelineau munkássága fõként francia nyelvterületen és Angliában ismert, a II. vatikáni zsinat rendelkezései nyomán az anyanyelvre lefordított liturgiához írt „alkalmas dallamai” révén. Az általa komponált – a gregorián zsoltártónusok felépítését követõ, de a gregorián zene történetében addig sohasem létezett – három-négy soros zsoltárdallamok fõként a zsolozsmában, Gelineau-zsoltárok néven váltak igen népszerûvé.

Az énekben elsõ pillantásra semmi szokatlant nem találunk: az elsõ két sor egy kvinttel lejjebb variálva megismétlõdik, ezzel szimmetrikus, négysoros dallamot kapunk. De ha figyelmesebben szemügyre vesszük, azt látjuk, hogy az elsõ félsor – amely egyetlen nyitva maradó zenei motívum – végigvonul az egész dallamon, minden sorvéget lezáratlanul hagyva. Hangneme nehezen meghatározható, mert a strófa egyik pontján sem érkezik meg az alaphangra; e különös lebegés sajátos hangulatot ad az éneknek, amely hûen tükrözi Bonhoeffer imádságának gondolatvilágát.

A mártír teológus életútja, állhatatossága a hitben és meg nem rendülõ bizalma Krisztus megváltó szeretetének erejében példát adhat nekünk arra, hogyan merítsünk erõt kétségeink közepette, hiszen Jézus az, „aki pedig mindent megtehet sokkal bõségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk” (Ef 3,20).

Barta-Gombos Arikán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Efezusi levél – az egység
„Növeli, ki elfedi a bajt” – „Téríts magadhoz, Uram…”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Itt az egyik határ
Katolikus falu evangélikus iskolája
„Isten szeretete gyógyít, és közösségbe von”
A törvény és az ige szolgálatában
Becsengettek
Tanévkezdés „újoncokkal” Orosházán
Keresztutak
Önazonosság és kiengesztelõdés
Az igét hirdetni és ragozni is tudni kell
Az egyházi néprajzi szekció tanácskozása Sárospatakon
Evangélikusok
Szolgálunk és pusztulunk?
Akár alkalmas, akár alkalmatlan az idõ
Sántha Károly halálának nyolcvanadik évfordulójára
e-világ
Új Firefox böngészõ
Keresztény szemmel
Egész életen át
Bibliai tájakon motorkerékpárral
A hét témája
Szurkolónemzet vagyunk
Csapatban gondolkodni
Izgalom a rajtkövön
A sport mindenre megtanít
Siker, amely mindenkié
evél&levél
Evél & Levél
Maradandó érték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nyár végi gospelfesztivál
Határtalan határkeresés határkövek mentén a határ menti meditációs kötetben
Csokoládé krémtorta
A vasárnap igéje
Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tanév kezdetére – csak neked
ÉnekKincsTár
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 36 Áldó hatalmak oltalmába rejtve

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster