EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 01 - To­le­ran­cia: az erő­sek lel­ki és szel­le­mi ál­la­po­ta

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

To­le­ran­cia: az erő­sek lel­ki és szel­le­mi ál­la­po­ta

Az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um (OKM) Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­ga 2007-ben tu­do­má­nyos kon­fe­ren­ci­át szer­ve­zett Egy­há­zak és to­le­ran­cia Ma­gyar­or­szá­gon cím­mel a val­lá­si to­le­ran­cia el­vét meg­le­pő tisz­ta­ság­gal meg­szö­ve­ge­ző 1947. évi XX­XI­II. tör­vény meg­szü­le­té­sé­nek hat­va­na­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból. A ta­nács­ko­zá­son el­hang­zott elő­adá­sok szer­kesz­tett vál­to­za­tai­ból ta­nul­mány­kö­tet ké­szült az Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­ga és a Mis­kol­ci Egye­tem Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Ka­ra kö­zös szer­ve­ző­mun­ká­já­nak ered­mé­nye­kép­pen. A kon­fe­ren­cia cí­mét vi­se­lő ki­ad­vány be­mu­ta­tó­já­ra de­cem­ber 18-án ke­rült sor az OKM épü­le­té­ben.

A könyv­be­mu­ta­tón meg­je­len­te­ket dr. Csep­re­gi And­rás, az OKM Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­nak ve­ze­tő­je kö­szön­töt­te. A tit­kár­ság­ve­ze­tő az 1947. évi val­lá­si tör­vény meg­szü­le­té­sé­nek hat­va­na­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból szer­ve­zett ta­va­lyi tu­do­má­nyos kon­fe­ren­cia elő­adá­sa­i­ból szer­kesz­tett könyv is­mer­te­té­se­kor ki­fej­tet­te: nem igaz az a köz­ke­le­tű el­gon­do­lás, mely sze­rint a to­le­ran­cia a gyen­gék jel­lem­ző­je, akik ké­szek el­ve­i­ket, né­ze­te­i­ket és ál­lás­pont­ju­kat fel­ad­ni. El­len­ke­ző­leg: „A to­le­ran­cia az erő­sek lel­ki és szel­le­mi ál­la­po­ta, mert leg­in­kább ők ké­pe­sek ar­ra, hogy akár leg­szen­tebb gon­do­la­ta­i­kat és el­ve­i­ket is a má­sik fél kri­ti­ká­ja alá ves­sék, ter­mé­sze­te­sen anél­kül, hogy val­lá­sos meg­győ­ző­dé­sü­ket, hi­tü­ket és iden­ti­tá­su­kat fel­ad­nák.” A most el­ké­szült ki­ad­vány szel­le­mi­sé­ge és ta­nul­má­nyai is ezt tá­maszt­ják alá.

A ta­nul­mány­kö­tet tar­tal­má­ról dr. Ba­logh Mar­git egy­ház­tör­té­nész, a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia (MTA) Tár­sa­da­lom­ku­ta­tó Köz­pont­já­nak igaz­ga­tó­ja nyúj­tott át­te­kin­tést. Hang­sú­lyoz­ta, hogy az 1947. évi tör­vény rend­kí­vü­li mó­don ha­la­dó szel­le­mi­sé­gű volt, mert a be­vett és az el­is­mert val­lás­fe­le­ke­ze­tek kö­zöt­ti kü­lönb­sé­ge­ket meg­szün­tet­te. Így ez a két ka­te­gó­ria egyen­lő bá­nás­mód­ban ré­sze­sült az ál­lam ré­szé­ről, s csak a jel­lem­ző­en leg­ki­sebb és leg­fi­a­ta­labb, úgy­ne­ve­zett „el nem is­mert” fe­le­ke­ze­tek­nek nem adott jog­egyen­lő­sé­get. Ba­logh Mar­git ar­ra is rá­mu­ta­tott, hogy az eh­hez a kon­fe­ren­ci­á­hoz és a meg­je­lent kö­tet­hez kap­cso­ló­dó ku­ta­tá­sok a tör­té­net­tu­do­mány szá­má­ra is új ered­mé­nye­ket hoz­tak, az 1947-ben született tör­vény lét­re­jöt­té­nek kö­rül­mé­nye­it vizs­gá­ló és hát­te­rét sok­fé­le szem­szög­ből elem­ző elő­adá­sok pe­dig a je­len­le­gi kor­mány­zat­nak is ad­hat­nak öt­le­te­ket az egy­há­zak­kal va­ló kap­cso­lat­tar­tás fej­lesz­té­sé­re vo­nat­ko­zó­an.

A ta­va­lyi kon­fe­ren­cia egyik elő­adó­ja, dr. Fa­ze­kas Csa­ba tör­té­nész, a Mis­kol­ci Egye­tem Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Ka­rá­nak dé­kán­ja ki­emel­te, hogy az 1947. évi tör­vényt mél­tat­la­nul fe­led­te el az utó­kor – ez még an­nak el­le­né­re is ki­je­lent­he­tő, hogy a to­váb­bi évek­ben a ha­ta­lom ideo­ló­gi­ai okok mi­att „már nem bá­bás­kod­ha­tott a vég­re­haj­tá­sa fö­lött”. A kö­tet ta­nul­má­nyai ab­ban pró­bál­nak át­fo­gó se­gít­sé­get nyúj­ta­ni az ol­va­só­nak, hogy mi­nél szé­le­sebb össze­füg­gé­sek­ben gon­dol­kod­has­son a val­lá­sok és az egy­há­zak vi­szo­nyá­ról, a val­lás és a to­le­ran­cia kö­zöt­ti kap­cso­lat­ról.

A ki­ad­vány egy­út­tal se­gít ki­iga­zod­ni az alap­ve­tő egy­há­zi fo­gal­mak kö­zött, és vi­lá­go­san meg­fo­gal­ma­zott cél­ja sze­rint op­ti­má­lis eset­ben hoz­zá kí­ván já­rul­ni ah­hoz is, hogy „az egy­há­zak ön­szán­tuk­ból, kény­sze­rí­tő erők nél­kül bé­ké­ben él­je­nek egy­más mel­lett”.

A ke­res­ke­del­mi for­ga­lom­ban nem kap­ha­tó kö­te­tet el­ső­sor­ban fel­ső­ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek­hez, egy­há­zi és vi­lá­gi könyv­tá­rak­hoz jut­tat­ják el ku­ta­tá­si cé­lok­ra, de az Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­nak cí­mén ér­dek­lő­dő ma­gán­em­be­rek is meg­ren­del­he­tik.

P. G.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hó­an­gyal
Ked­ves Zsolt!
Ta­láld meg a he­lyed!
Heti útravaló
Tö­rés­pont
Hány éves vagy?
Egyházunk egy-két hete
Köl­tő­nő regényben
An­gol nyel­vű evan­gé­li­kus is­ten­tisz­telet
Szent­im­rei ima­nap
Keresztutak
Rek­lám­ból építik újjá
Feb­ru­ár­ban ta­lál­koz­nak a szlo­vák és a ma­gyar evan­gé­li­kus püs­pö­kök
To­le­ran­cia: az erő­sek lel­ki és szel­le­mi ál­la­po­ta
„Csak” ki­lenc­száz­mil­li­ót buk­nak az egy­há­zak a vál­sá­gon
Szer­ze­tes­nek állt egy New York-i bró­ker
II. Alek­szij mun­kás­sá­gát ér­té­ke­lték orosz la­pok
Evangélikusok
Lás­sunk szí­ne­seb­ben!
Dr. Ga­dó Pál ki­tün­te­té­se az em­be­ri jo­gok nap­ján
Fo­ga­dás a se­gí­tő és ka­ri­ta­tív szer­ve­ze­tek szá­má­ra
Su­lyok Im­re ha­lá­lá­ra
e-világ
Az in­ter­ne­tes mé­dia ma­te­ma­ti­ká­ja: 1 + 2 = 3
Keresztény szemmel
Az Úr ke­gyel­mé­nek esz­ten­de­je
A hét témája
Sza­bó György (Nyu­gat)
Len­gyel An­na (Dél)
Ben­czúr Lász­ló (Észak)
evél&levél
Zúgó harang
Ezek után
Közlemények, nyilatkozatok
2009: Szteh­lo-év
A Szlo­vá­ki­ai és a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak kö­zös ad­ven­ti nyi­lat­ko­za­ta
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ének­óra he­ge­dű­re, nagybő­gő­re és gar­don­ra
AGAPE – fe­le­ba­rá­ti szere­tet a glo­bá­lis vi­lág­ban
Lel­kész, csillagász, hely­tör­té­nész, mi­ne­ra­ló­gus
Két­száz esz­ten­de­je szü­le­tett Petz­val Ot­tó
2009 a csil­la­gá­szat nem­zet­kö­zi éve
De­li­ri­o­us
A pestúj­hely–új­pa­lo­tai evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet
Rotunda és monostortemplom
A vasárnap igéje
Út­köz­ben
A vi­lág vi­lá­gos­sá­ga
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Oratio œcumenica
ÉnekKincsTár
Mit Is­ten tesz, mind jó ne­kem
Égi csil­lag tisz­ta fé­nye
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 01 To­le­ran­cia: az erő­sek lel­ki és szel­le­mi ál­la­po­ta

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster