EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 01 - Sza­bó György (Nyu­gat)

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Sza­bó György (Nyu­gat)

– A Bib­lia éve al­kal­má­ból a Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat össze­ál­lí­tott egy ti­zen­ki­lenc szí­nes tab­ló­ból ál­ló ki­ál­lí­tá­si anya­got, amely a Szent­írás ke­let­ke­zés­tör­té­ne­tét és ha­tá­sát, a ha­zai bib­lia­ki­adás és -ter­jesz­tés mun­ká­ját mu­tat­ja be. A nyu­ga­ti egy­ház­ke­rü­let – a há­rom ke­rü­let kö­zül egye­dü­li­ként – vá­sá­rolt eb­ből egy kol­lek­ci­ót. Mi lett a sor­sa?

– A ván­dor­ki­ál­lí­tást az egy­ház­ke­rü­le­ti na­pun­kon, feb­ru­ár 23-án Cell­dö­möl­kön in­dí­tot­tuk út­já­ra. Az­óta több ez­ren te­kint­het­ték meg, kö­szön­he­tő­en an­nak, hogy nem csak gyü­le­ke­ze­tek és egy­ház­me­gyék „köl­csö­nöz­ték ki” az anya­got. Lát­hat­ták pél­dá­ul a sió­fo­ki misszi­ói nap, a rév­fü­lö­pi finn­ugor lel­kész­kon­fe­ren­cia és a kő­sze­gi Szél­ró­zsa or­szá­gos evan­gé­li­kus if­jú­sá­gi ta­lál­ko­zó részt­ve­vői is. A Volt fesz­ti­vál idő­pont­já­ban Sop­ron­ban, a Sa­va­ria tör­té­nel­mi kar­ne­vál ide­je alatt pe­dig Szom­bat­he­lyen járt a ki­ál­lí­tás. Re­mé­lem, az én kis fa­lum­ba, Győr­új­ba­rát­ra is el­jut majd.

Ter­mé­sze­te­sen vol­tak he­lyi kez­de­mé­nye­zé­sű ki­ál­lí­tá­sok is. Né­hány he­te az Evan­gé­li­kus Élet­ben is ol­vas­hat­tunk (a 2008. no­vem­ber 30-ai lap­szám 4. ol­da­lán – a szerk.) pél­dá­ul a ne­mes­csói gyü­le­ke­zet sa­ját tár­la­tá­ról, amely a hí­vek el­fe­le­dett, ed­dig pin­cék­ben, pad­lá­so­kon, lo­mok kö­zött kal­ló­dó ré­gi, ér­té­kes Bib­li­á­it, zsol­tá­ros-, áhí­ta­tos- és éne­kes­köny­ve­it mu­tat­ja be.

– Gon­do­lom, a ke­rü­let el­nök­sé­ge ál­tal ki­írt teo­ló­gi­ai pá­lyá­zat té­má­ja sem vé­let­le­nül volt Lu­ther bib­lia­ér­tel­me­zé­se…

– …ahogy az sem, hogy a püs­pö­ki hi­va­tal­ban mű­kö­dő Lu­ther-ol­va­só­kör – a ke­rü­let el­nök­sé­gé­nek tá­mo­ga­tá­sá­val – Lu­ther és a Bib­lia cím­mel hir­de­tett rajz­pá­lyá­za­tot ál­ta­lá­nos és kö­zép­is­ko­lai ta­nu­lók ré­szé­re. Ez utób­bi­ra még ja­nu­ár 15-ig vár­ják a pá­lya­mű­ve­ket.

A Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dó­an még egy ki­sebb prog­ra­mot sze­ret­nék ki­emel­ni. No­vem­ber 30-án a té­ti evan­gé­li­kus temp­lom­ban a vá­ros if­jú­sá­gi fú­vós­ze­ne­ka­rá­nak ha­gyo­má­nyos ad­ven­ti kon­cert­je csu­pa olyan ze­ne­mű­re épült, ame­lyet a Szent­írás ih­le­tett. 2007. évi mű­so­ruk után én ja­va­sol­tam az együt­tes kar­na­gyá­nak, hogy idei hang­ver­se­nyük té­má­ja a Bib­lia le­gyen. Örü­lök, hogy tet­szett ne­kik az öt­let, és hogy ilyen for­má­ban is fel­hív­hat­tuk a fi­gyel­met a köny­vek köny­vé­re.

Összes­sé­gé­ben po­zi­tív ta­pasz­ta­la­ta­im van­nak a Bib­lia évé­ről, és sze­ret­ném, ha len­ne foly­ta­tá­sa, leg­alább a sa­ját sze­mé­lyes éle­tünk­ben. Dr. Fa­bi­ny Ta­más püs­pök úr­tól hal­lot­tam, és öröm­mel adom min­dig to­vább, hogy a Bib­lia a Jó­is­ten hoz­zánk írt sze­rel­mes le­ve­le, és aho­gyan a pár­kap­cso­lat, a há­zas­ság ápo­lá­sá­ra is időt kell szen­tel­ni, úgy a Szent­írás ol­va­sá­sá­hoz, sza­va­i­nak, üze­ne­té­nek meg­ér­té­sé­hez is er­re van szük­ség.

– A Bib­lia éve után újabb te­ma­ti­kus év kö­vet­ke­zik. 2009-ben egy­há­zunk­ban Szteh­lo Gá­bor­ra em­lé­ke­zünk. Gondolom, a kerület is bekapcsolódik az emlékév programjaiba…

– A Szteh­lo-év öt­le­tét egy­há­zunk dia­kó­ni­ai osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő­je ve­tet­te fel. A köz­pon­ti ren­dez­vé­nyek mel­lett bi­zo­nyá­ra – bár még nin­cse­nek rá konk­rét ter­vek – a ke­rü­let­ben is lesz­nek meg­em­lé­ke­zé­sek.

– Ezek mellett nyilván nem ma­rad­nak el a saját rendezvényeik sem.

– Ter­mé­sze­te­sen ha­gyo­má­nyos prog­ram­ja­in­kat – kö­zöt­tük spe­ci­a­li­tá­sa­in­kat, az egy­ház­ke­rü­le­ti na­pot és az egy­ház­ke­rü­le­ti kó­rus­ta­lál­ko­zót – az idén is meg­ren­dez­zük. Meg­em­lí­te­nék még egy olyan ese­ményt, ame­lyet ugyan nem mi szer­ve­zünk, de a ke­rü­let te­rü­le­tén lesz. Jú­li­us el­ső hét­vé­gé­jén Sop­ron­ban ün­nep­ség­so­ro­zat­tal em­lé­ke­zünk majd a ha­tár­nyi­tás hu­sza­dik év­for­du­ló­já­ra. Az ün­ne­pi is­ten­tisz­te­le­ten a tervek szerint Jo­han­nes Fried­rich ba­jor evan­gé­li­kus püs­pök fog pré­di­kál­ni.

– Ha már az ige­hir­de­tést em­lí­ti: mi jut eszé­be a 2009. esz­ten­dő igé­jé­ül vá­lasz­tott lu­ká­csi sza­kasz­ról? „Ami le­he­tet­len az em­ber­nek, az Is­ten­nek le­het­sé­ges.”

– A sa­ját éle­tem­ben is na­pon­ta meg­ta­pasz­ta­lom ezt. A ta­va­lyi év elég ala­po­san meg­ren­get­te gaz­da­sá­gi­lag a vi­lá­got, ezt én is meg­érez­tem az egyé­ni kis vál­lal­ko­zá­som­ban, amely el­ső­sor­ban az épí­tő­ipar­hoz kö­tő­dött. A nyár el­ső fe­lé­ben fel­aján­lot­tak egy al­kal­ma­zot­ti mun­ka­vi­szonyt, ezt el­fo­gad­tam, így a sa­ját csa­lá­dom el­tar­tá­sa biz­ton­sá­go­sab­bá vált. Mi­vel ezen a mun­ka­he­lyen reg­gel hat­tól dol­go­zom, a fel­ügye­lői szol­gá­lat­ra is ma­rad még idő a dél­utá­no­kon és a hét­vé­gé­ken. Ab­ban biz­tos va­gyok, hogy ha most, öt­ven­hét éve­sen a ma­gam ere­jé­ből ke­res­nék mun­ka­he­lyet, ak­kor nem len­nék ered­mé­nyes. De Is­ten­nek min­den le­het­sé­ges! Ez­zel a bi­zo­nyos­ság­gal kí­vá­nok min­den ked­ves ol­va­só­nak ál­dott, bé­kés, bol­dog, bi­za­lom­mal és re­ménnyel te­li, a sze­re­tet gya­kor­lá­sá­ban, va­la­mint gyer­mek­ál­dás­ban gaz­dag új esz­ten­dőt.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hó­an­gyal
Ked­ves Zsolt!
Ta­láld meg a he­lyed!
Heti útravaló
Tö­rés­pont
Hány éves vagy?
Egyházunk egy-két hete
Köl­tő­nő regényben
An­gol nyel­vű evan­gé­li­kus is­ten­tisz­telet
Szent­im­rei ima­nap
Keresztutak
Rek­lám­ból építik újjá
Feb­ru­ár­ban ta­lál­koz­nak a szlo­vák és a ma­gyar evan­gé­li­kus püs­pö­kök
To­le­ran­cia: az erő­sek lel­ki és szel­le­mi ál­la­po­ta
„Csak” ki­lenc­száz­mil­li­ót buk­nak az egy­há­zak a vál­sá­gon
Szer­ze­tes­nek állt egy New York-i bró­ker
II. Alek­szij mun­kás­sá­gát ér­té­ke­lték orosz la­pok
Evangélikusok
Lás­sunk szí­ne­seb­ben!
Dr. Ga­dó Pál ki­tün­te­té­se az em­be­ri jo­gok nap­ján
Fo­ga­dás a se­gí­tő és ka­ri­ta­tív szer­ve­ze­tek szá­má­ra
Su­lyok Im­re ha­lá­lá­ra
e-világ
Az in­ter­ne­tes mé­dia ma­te­ma­ti­ká­ja: 1 + 2 = 3
Keresztény szemmel
Az Úr ke­gyel­mé­nek esz­ten­de­je
A hét témája
Sza­bó György (Nyu­gat)
Len­gyel An­na (Dél)
Ben­czúr Lász­ló (Észak)
evél&levél
Zúgó harang
Ezek után
Közlemények, nyilatkozatok
2009: Szteh­lo-év
A Szlo­vá­ki­ai és a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak kö­zös ad­ven­ti nyi­lat­ko­za­ta
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ének­óra he­ge­dű­re, nagybő­gő­re és gar­don­ra
AGAPE – fe­le­ba­rá­ti szere­tet a glo­bá­lis vi­lág­ban
Lel­kész, csillagász, hely­tör­té­nész, mi­ne­ra­ló­gus
Két­száz esz­ten­de­je szü­le­tett Petz­val Ot­tó
2009 a csil­la­gá­szat nem­zet­kö­zi éve
De­li­ri­o­us
A pestúj­hely–új­pa­lo­tai evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet
Rotunda és monostortemplom
A vasárnap igéje
Út­köz­ben
A vi­lág vi­lá­gos­sá­ga
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Oratio œcumenica
ÉnekKincsTár
Mit Is­ten tesz, mind jó ne­kem
Égi csil­lag tisz­ta fé­nye
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 01 Sza­bó György (Nyu­gat)

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster