EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 04 - „Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?

A vasárnap igéje

VÍZ­KE­RESZT ÜN­NE­PE UTÁN 3. VA­SÁR­NAP – Hós 11,1–4.9

Hozzászólás a cikkhez

„Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?

„Egyip­tom­ból hív­tam ki fi­a­mat” – a ré­gi egy­ház­atyák sze­ret­ték az ilyen át­hal­lá­sos igé­ket. Ne­kik nem oko­zott gon­dot, hogy Hó­se­ás mon­da­tát a gyer­mek Jé­zus­ról szó­ló jö­ven­dö­lés­nek te­kint­sék, aki He­ró­des gyil­kos szán­dé­ka elől Egyip­tom­ban ta­lált me­ne­dé­ket. A tör­té­ne­tet le­író Má­té is a hó­se­á­si mon­dat be­tel­je­se­dé­sét lát­ta eb­ben: „Ott volt He­ró­des ha­lá­lá­ig, hogy be­tel­je­sed­jék az, amit az Úr mon­dott a pró­fé­ta ál­tal: »Egyip­tom­ból hív­tam el fi­a­mat.«” (Mt 2,15)

Ma az ilyen írás­ma­gya­rá­zat tu­do­mány­ta­lan. Em­be­ri­leg jog­gal. Bi­zo­nyos, hogy Hó­se­ás ezt a mon­da­tot nem pró­fé­tá­lás szán­dé­ká­val ír­ta, hi­szen múlt idő­ben be­szél. Né­pe ré­gi nem­ze­dé­ké­re ér­ti, aki­ket Is­ten Mó­zes ve­ze­té­sé­vel ho­zott ki Egyip­tom­ból, a rab­szol­ga­ság és a bál­vá­nyok föld­jé­ről.

A pró­fé­ta nem a tá­vo­li jö­vő­be néz, nem a Mes­si­ás el­jö­ve­te­lé­ről kí­ván szól­ni. A Szent­lé­lek ál­tal még­is Krisz­tus­ról pró­fé­tál, és Má­té sem hi­bá­zik, ami­kor a hó­se­á­si igé­re mint pró­fé­ci­á­ra hi­vat­ko­zik. Mert iga­zán az a teo­ló­gia és az az írás­ma­gya­rá­zat tu­do­mány­ta­lan, ame­lyik nem szá­mol ve­le, hogy a Szent­lé­lek nem­csak ih­le­tő­je, de va­ló­sá­gos Ura a Szent­írás­nak, és ha­tal­ma nem­egy­szer a szent ira­tok szer­zői elől is el­rejt­ve nyil­vá­nult meg mun­ká­juk so­rán.

A hó­se­á­si sza­kasz foly­ta­tá­sa – egé­szen a ki­len­ce­dik ver­sig – nyil­ván­va­ló­an csak tör­té­ne­ti­leg ér­tel­mez­he­tő. Az Egyip­tom­ból ki­vo­nult nép­ről mond­ja a pró­fé­ta, hogy Is­ten mi­nél job­ban hív­ta őket, an­nál job­ban el­tá­vo­lod­tak tő­le, és a Ba­alok­nak ál­doz­tak, a bál­vá­nyok­nak töm­jé­nez­tek. Pe­dig Is­ten em­be­ri kö­te­lék­kel, a sze­re­tet kö­te­lé­ké­vel von­ta őket ma­gá­hoz. Még­sem ér­te el cél­ját. Is­ten­nek a né­pe irán­ti sze­re­te­te és egy­ben em­ber­sze­re­te­te ku­dar­cot val­lott.

Ez na­gyon sú­lyos meg­ál­la­pí­tás, amelyet a pró­fé­ta is csak né­pét si­rat­va tud ki­mon­da­ni. Tud­ja, hogy Is­ten ku­dar­cá­nak a nép­re néz­ve már ed­dig is sú­lyos kö­vet­kez­mé­nyei vol­tak: jöt­tek az asszí­rok, és az észa­ki ki­rály­ság­ban, Iz­rá­el­ben élő tör­zse­ket el­hur­col­ták és szét­szór­ták. Ak­kor a dé­li ki­rály­ság, a Je­ru­zsá­lem szék­he­lyű Jú­da meg­me­ne­kült ugyan, mert Is­ten meg­hall­gat­ta a hoz­zá hű Ezé­ki­ás ki­rály imád­sá­gát, és Szan­he­rib ha­da­it vissza­for­dí­tot­ta. De Hó­se­ás lát­ta, hogy a bün­te­tést a dé­li ki­rály­ság né­pe sem ke­rül­he­ti el. Elő­re lát­ta, hogy Ezé­ki­ás ha­lá­la után Bá­bel ki­rá­lya, Ne­bu­kad­necc­ar tel­jes had­se­re­gé­vel fel­vo­nul majd Je­ru­zsá­lem el­len, és ak­kor Jú­dát is utol­éri az íté­let.

Ám elő­re lát­ta azt is, hogy Is­ten a Jú­dá­ból el­hur­colt tör­zsek ma­ra­dé­ká­nak meg­ke­gyel­mez majd. A fog­ság ki­sza­bott ide­jé­nek le­tel­te után utó­da­ik ha­za­tér­het­nek. És ek­kor a pró­fé­ta – ta­lán tud­tán kí­vül – Is­ten ne­vé­ben is­mét egy át­hal­lá­sos ki­je­len­tést tesz: „Nem iz­zó ha­ra­gom sze­rint bá­nok ve­le, nem dön­töm új­ból rom­lás­ba Ef­ra­i­mot, mert Is­ten va­gyok én, nem em­ber. Szent va­gyok köz­te­tek, nem in­du­la­to­san jö­vök.” (9. vers)

Ter­mé­sze­te­sen nem ha­nya­gol­ha­tó el a mon­dat ere­de­ti, tör­té­ne­ti ér­tel­me: Is­ten nem iz­zó ha­rag­tól hajt­va íté­li meg né­pét, ami­kor het­ven év­re fog­ság­ba ad­ja, ha­nem ek­kor is né­pe ja­vát mun­kál­ja: a fog­ság szen­ve­dé­sei ál­tal fog­ja egy­szer s min­den­kor­ra meg­tisz­tí­ta­ni őket a bál­vá­nyo­zás bű­né­től. Azért bün­te­ti övé­it, hogy ne vessze­nek el bű­nük­ben! Mert Is­ten­ről va­ló­ban igaz, hogy „ha sújt, ak­kor is sze­ret”, mi­ként ré­gi éne­künk (EÉ 263,1) vall­ja.

Az íté­let és a bün­te­tés nem más, mint Is­ten ko­ráb­ban ku­dar­cot val­lott em­ber­sze­re­te­té­nek újabb kí­sér­le­te. A pró­fé­ta ko­rá­ban Is­ten sa­ját né­pén vég­re­haj­tott, si­ke­res kí­sér­le­te: hi­szen a Ba­bi­lon­ból ha­za­tért nép ké­sőbb min­den kö­rül­mé­nyek kö­zött ki­áll­ta az egy Is­ten­hez va­ló hű­ség pró­bá­ját. Ami­kor IV. An­ti­o­chus Epip­ha­nes Ze­usz és a gö­rög is­te­nek tisz­te­le­té­re akar­ta kény­sze­rí­te­ni őket, Mak­ka­be­us Jú­dás ve­ze­té­sé­vel hő­si­e­sen el­len­áll­tak, és bár hi­tü­kért tö­me­gé­vel fe­szí­tet­ték őket ke­reszt­re, hű­ek ma­rad­tak atyá­ik Is­te­né­hez. A zsi­dó­sá­got töb­bé nem le­he­tett Mó­zes val­lá­sá­tól el­té­rí­te­ni.

A tör­té­nel­mi össze­füg­gést nem hagy­va fi­gyel­men kí­vül irá­nyít­suk most fi­gyel­mün­ket a 9. vers el­ső ré­szé­nek át­hal­lá­sos ki­je­len­té­sé­re: „Nem iz­zó ha­ra­gom sze­rint bá­nok ve­le…” Kös­sük ezt össze a szin­tén át­hal­lá­sos 1. vers­sel: „Egyip­tom­ból hív­tam ki fi­a­mat.” Ha is­mét az új­szö­vet­sé­gi szer­zők, a ré­gi egy­ház­atyák és nem utol­só­sor­ban Lu­ther „tu­do­mány­ta­lan” írás­ma­gya­rá­za­ti el­vét kö­vet­jük, ak­kor bát­ran ért­het­jük úgy, hogy a Szent­lé­lek is­mét pró­fé­tai szót adott Hó­se­ás szá­já­ba: Is­ten nem iz­zó ha­rag­ja sze­rint bá­nik majd a Fi­ú­val, az Egy­szü­löt­tel, ami­kor meg fog­ja en­ged­ni, hogy kín­ha­lált szen­ved­jen a ke­resz­ten. Is­ten sok­kal in­kább azért te­szi ezt, mert ezen az áron is kész meg­kí­sé­rel­ni, hogy a bű­nös em­ber­vi­lág szá­má­ra vég­re hi­he­tő, ért­he­tő, fel­fog­ha­tó és el­fo­gad­ha­tó mó­don mu­tas­sa meg sze­re­te­tét.

„Cur De­us ho­mo?” („Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?”) – tet­te fel a kér­dést az el­ső ez­red­for­du­ló nagy teo­ló­gu­sa, Ans­el­mus apát, Can­ter­bury ér­se­ke. Az ő vá­la­sza az, hogy az em­ber Jé­zus­ban Is­ten­nek azért kel­lett a föld­re lép­nie, hogy az em­be­ri­ség min­den bű­né­ért elég­té­telt ad­jon. Ez jo­gá­szi­as gon­dol­ko­dást tük­röz. Hó­se­ás ősi pró­fé­ci­á­ja más irány­ba mu­tat: Is­ten ér­tünk, bű­nö­sö­kért, a mi meg­men­té­sün­kért a leg­vég­ső­kig el­men­ni kész sze­re­te­tét csak így tud­ta meg­mu­tat­ni, csak a Gol­go­ta ke­reszt­jén tud­ta transz­pa­rens mó­don min­den­ki szá­má­ra lát­ha­tó­vá, hi­he­tő­vé, el- és be­fo­gad­ha­tó­vá ten­ni.

A Szent­lé­lek Is­ten ke­resz­ten ki­nyi­lat­koz­ta­tott sze­re­te­tét áraszt­ja mind­azok szí­vé­be, akik a meg­fe­szí­tett Fi­ú­ra hit­tel te­kin­te­nek. Ez Is­ten utol­só kí­sér­le­te a bű­nös em­ber meg­men­té­sé­re: en­nek si­ke­ré­ben re­mény­ke­dik, ami­kor tü­rel­me­sen vár a vi­lág fö­löt­ti vég­ső íté­let­tel.


Imád­koz­zunk! „Szent­lé­lek, szállj le ránk, és újíts meg min­ket, töltsd meg lel­kün­ket sze­re­te­ted­del! Pi­henj meg gyöt­rő­dő lel­künk­ben, adj bé­két ne­künk! Ta­karj be szár­nyad­dal, és védj meg min­den rossz­tól! Tégy min­ket alá­za­tos­sá, ve­zess vi­lá­gos­sá­god­ba, hogy ész­re­ve­gyük és meg is te­gyük kí­ván­sá­ga­i­dat! Ámen.” (Vas­su­la Ry­den)

Vég­he­lyi An­tal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fa­da­ra­bok Is­ten ke­zé­ben
„Hát én im­már kit vá­lasszak…?”
Disz­nótort ültek
Keresztutak
Szál­kák és ge­ren­dák
„Mi az ökumenét megéljük”
Meg­kezd­te a se­gély­cso­ma­gok szét­osz­tá­sát Gá­zá­ban a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet
Di­rekt öku­me­né – ben­cés gim­na­zis­tákkal
A De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban már az imahét ünnepélyes megnyitása előtt ökumenikus alkalmon vehettek részt a hívek.
Meg­osz­tott­ság, a fáj­dal­mas hun­ga­ri­kum
Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei
„Van ki­út” kon­fe­ren­ci­a Nagy­vá­ra­don
Az öku­me­ni­kus ima­hét meg­nyi­tó­ün­nep­sé­gét Győ­rött ja­nu­ár 19-én, hét­főn es­te tar­tot­ták az Öreg­temp­lom­ban
Szerb anyács­ka Bi­zánc­ban
Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban
Evangélikusok
Lu­the­rá­nus szi­get Pá­pa szí­vé­ben
Is­ten há­za né­pe
Zol­tán Lász­ló evan­gé­li­kus lel­kész sír­já­nál
e-világ
Tisz­ta vi­zet a kan­csó­ba!
Keresztény szemmel
Hi­ány­zó gye­re­kek
Kul­tú­rá­já­ban él a nem­zet
Pa­lack­pos­ta, avagy üzenet a mat­ró­zok­nak
A hét témája
A nem­zet: kö­zös ih­let
„Nagyon erős. Hitben erős…”
„Egy az Isten”
Is­ten a tá­vol­ban
Ten­ger­nyi prob­lé­má­val el­bo­rít­va
evél&levél
Kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi aján­dék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kunhalom, újkőkori ház a tájtörténeti parkban
A bib­li­ai idők ét­rend­je tá­vol­ról sem volt egész­sé­ges
A vasárnap igéje
„Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Szélrózsa-utótalálkozó
ÉnekKincsTár
Légy ve­lünk ke­gyel­med­del, jó­sá­gos Jé­zu­sunk!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 04 „Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster