EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 04 - „Nagyon erős. Hitben erős…”

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

„Nagyon erős. Hitben erős…”

Nagy­ma­mám, Ra­dák Gyu­lá­né, szü­le­tett Far­kas Má­ria a ki­lenc­ven­ötö­dik szü­le­tés­nap­ját ün­ne­pel­te tavaly nyá­ron. A bu­da­pes­ti Man­dák Má­ria Evan­gé­li­kus Sze­re­tet­ott­hon la­kó­ja im­má­ron ti­zen­há­rom éve. Bol­do­gan él itt, „a föl­di pa­ra­di­csom­ban”, ahogy ő szok­ta mon­da­ni. Ki is ő? Mi­lyen élet­út áll mö­göt­te?

1913-ban szü­le­tett evan­gé­li­kus lány­ként Apos­ta­gon, a Du­na-par­ti al­föl­di kis fa­lu­ban. Öten vol­tak lány­test­vé­rek, ő volt a leg­fi­a­ta­labb. Dol­gos, sze­gény pa­raszt­csa­lád sar­ja. Két­szer is meg­öz­ve­gyült.

El­ső fér­je Ács Dá­ni­el volt, aki­vel nagy sze­re­lem­ben élt. Ka­to­li­kus pap ál­dá­sá­val in­dul­tak ne­ki a kö­zös út­nak, két gyer­me­kük kö­zül az el­ső az édes­anyám. Saj­nos bol­dog­sá­guk, örö­mük nem tart­ha­tott hosszú ide­ig: nagy­apá­mat har­minc­öt éves ko­rá­ban szó­lí­tot­ta el a Jó­is­ten két ki­csi gyer­me­ke mel­lől – a vi­lág­há­bo­rút túl­él­ve, ám ké­sőbb gyó­gyít­ha­tat­lan be­teg­ség­ben el­veszt­ve a sze­me világát. Így ma­radt ma­gá­ra nagy­ma­mám, és rá­ma­radt a ház, gye­re­kei el­lá­tá­sa és a nagy föld min­den ne­héz­sé­ge.

Nem sok­kal ez­után be­mu­tat­ták neki a szin­tén ka­to­li­kus Ra­dák Gyu­lát, aki há­rom gye­rek­kel ma­radt öz­ve­gyen. „Azért ke­resz­tez­te ket­tő­jük út­ját a Jó­is­ten – mond­ták kö­rü­löt­tük –, hogy en­nek az öt gye­rek­nek any­ja és ap­ja is le­gyen!” Mind az öt­nek szak­mát ad­tak a ke­zé­be; fod­rász, szo­ba­fes­tő, hen­tes, bú­tor­asz­ta­los lett be­lő­lük.

Idő­köz­ben Du­na­új­vá­ros­ba köl­töz­tek, itt töl­töt­tem gye­rek­ko­rom szép­sé­ges nya­ra­it. Még ma is az or­rom­ban van a lép­cső­ház il­la­ta – hi­szen il­lat az iga­zá­ból, mert az öt­ve­nes évek­ben épült ti­pi­kus ház­gyá­ri la­kás má­ig a gye­rek­ko­rom em­lé­két idé­zi föl. Föld­szint­je a Du­na-par­ton a lösz­lép­csők­nél volt, ahol hal­la­ni le­he­tett a da­ruk vas­tag pen­gő fé­mes hang­ját, ahogy pa­kol­ták az uszá­lyok ra­ko­má­nyát a va­go­nok­ba.

A nagy­csa­lá­di ebé­dek­nél gyak­ran hú­szan-hu­szon­öten ül­tünk le az asz­tal­hoz va­sár­na­pon­ként; az én drá­ga na­gyi­kám min­den­ki­nek a ked­ven­cét főz­te. A szom­szé­dok is gyak­ran be­tér­tek hoz­zá, és hoz­tak va­la­mi fi­nom­sá­got, gyü­möl­csöt. Cse­ré­be a ma­ma há­zi sü­ti­vel kí­nál­ta őket. Ha sze­gény em­ber jött éhe­sen kol­dul­ni, min­dig ka­pott egy nagy ka­réj ke­nye­ret va­la­mi fi­nom­ság­gal.

A na­gyi­kám so­ha nem mél­tat­lan­ko­dott a sok fel­adat mi­att. Egyet­len elé­ge­det­len szó nem hagy­ta el az aj­kát, és ál­ta­lá­ban éne­kelt. Ak­kor is, ami­kor a var­ró­gép mel­lett ült, és én fi­gyel­tem őt.

Ho­gyan bír­ta mind­ezt? Hit­tel! Pe­dig volt há­bo­rú, ’56, ha­lál, te­me­tés, ár­víz. Volt per­sze szü­le­tés, es­kü­vő, vi­ga­lom is, de az­tán új­ból tra­gé­di­ák ér­ték: meg­halt a má­so­dik fér­je is, 2000-ben pe­dig el­te­met­te el­ső­szü­lött és egyet­len lá­nyát, az édes­anyá­mat. Egy gye­re­ket el­te­met­ni! Ho­gyan bír­ta ki?! Sír­tunk, so­kat sír­tunk, együtt is, és csak hit­tel le­he­tett ki­bír­ni ezt is. Az­tán ta­valy­előtt el­te­met­te a déd­uno­ká­ját is, aki ti­zen­nyolc éve­sen halt meg au­tó­bal­eset­ben.

Hol az igaz­ság? Ennyit áll­ni a sí­rok mel­lett! De ő nem mél­tat­lan­ko­dott, csak sírt né­ha. És min­dig imád­ko­zott, so­kat, na­gyon so­kat.

Most már ne­he­zen jár, de ott az ott­hon­ban kö­zel a temp­lom, ő pe­dig sze­ret át­men­ni a bot­já­val, a haj­lott há­tá­val, és na­gyon erős. Hit­ben erős… Ami­óta meg­mű­töt­ték a sze­mét, új­ra tud­ja ol­vas­ni a Bib­li­át és az éne­kes­köny­vet is. Ez is se­gí­ti hit­ben nö­ve­ke­dé­sét. Ő ta­ní­tott az es­ti imád­ság­ra is.

Biz­to­san so­kak csa­lád­já­ban van olyan öreg ősz anyó­ka, mint az én nagy­ma­mám. Fogd meg öreg, rán­cos ke­zét, öleld ma­gad­hoz, és adj há­lát azért, hogy ve­led le­het! Én is ezt te­szem, ami­kor csak tu­dom.

Dö­mö­tör Be­á­ta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fa­da­ra­bok Is­ten ke­zé­ben
„Hát én im­már kit vá­lasszak…?”
Disz­nótort ültek
Keresztutak
Szál­kák és ge­ren­dák
„Mi az ökumenét megéljük”
Meg­kezd­te a se­gély­cso­ma­gok szét­osz­tá­sát Gá­zá­ban a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet
Di­rekt öku­me­né – ben­cés gim­na­zis­tákkal
A De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban már az imahét ünnepélyes megnyitása előtt ökumenikus alkalmon vehettek részt a hívek.
Meg­osz­tott­ság, a fáj­dal­mas hun­ga­ri­kum
Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei
„Van ki­út” kon­fe­ren­ci­a Nagy­vá­ra­don
Az öku­me­ni­kus ima­hét meg­nyi­tó­ün­nep­sé­gét Győ­rött ja­nu­ár 19-én, hét­főn es­te tar­tot­ták az Öreg­temp­lom­ban
Szerb anyács­ka Bi­zánc­ban
Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban
Evangélikusok
Lu­the­rá­nus szi­get Pá­pa szí­vé­ben
Is­ten há­za né­pe
Zol­tán Lász­ló evan­gé­li­kus lel­kész sír­já­nál
e-világ
Tisz­ta vi­zet a kan­csó­ba!
Keresztény szemmel
Hi­ány­zó gye­re­kek
Kul­tú­rá­já­ban él a nem­zet
Pa­lack­pos­ta, avagy üzenet a mat­ró­zok­nak
A hét témája
A nem­zet: kö­zös ih­let
„Nagyon erős. Hitben erős…”
„Egy az Isten”
Is­ten a tá­vol­ban
Ten­ger­nyi prob­lé­má­val el­bo­rít­va
evél&levél
Kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi aján­dék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kunhalom, újkőkori ház a tájtörténeti parkban
A bib­li­ai idők ét­rend­je tá­vol­ról sem volt egész­sé­ges
A vasárnap igéje
„Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Szélrózsa-utótalálkozó
ÉnekKincsTár
Légy ve­lünk ke­gyel­med­del, jó­sá­gos Jé­zu­sunk!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 04 „Nagyon erős. Hitben erős…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster