EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 04 - Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei

Hivatalosan az öku­me­ni­kus ima­hét nyi­tó is­ten­tisz­te­le­té­vel zárult le hazánkban a Bib­lia éve. A prog­ram­so­ro­zatot ta­valy a Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat kez­de­mé­nye­zé­sé­re hir­det­ték meg a ke­resz­tény egy­há­zak. A Biblia-év egész or­szág­ra ki­ter­je­dő ese­mé­nye­in részt vet­tek a tör­té­nel­mi és a kis­egy­há­zak, kul­tu­rá­lis prog­ram­ja­in pe­dig – raj­tuk kí­vül – a zsi­dó fe­le­ke­zet is. Az aláb­bi­ak­ban azt vettük szám­ba, hogy – a Magyar Távirati Iroda nyilvántartása alapján – a vi­lá­gi médiumok mely ren­dez­vé­nye­ket jegy­zik a Biblia éve 2008 legfőbb prog­ramjaiként.

Ja­nu­ár 1. – Az új­évi szent­mi­sé­ken min­den ka­to­li­kus temp­lom­ban fel­ol­vas­ták a Ma­gyar Ka­to­li­kus Püs­pö­ki Kon­fe­ren­cia kör­le­ve­lét a Bib­lia évé­nek kez­de­te al­kal­má­ból.

Ja­nu­ár 3. – Az ál­ta­lá­nos is­ko­lák könyv­tá­rai szá­má­ra in­gye­ne­sen osz­tot­ta a Szent­írást a Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat; to­váb­bi kez­de­mé­nye­zé­sük volt az „Aján­dé­kozz egy Bib­li­át 2008-ban” ak­ció, va­la­mint az Új­szö­vet­ség után az Ószö­vet­ség mp3 for­má­tu­mú ki­adá­sa.

Ja­nu­ár 14. – Film­fesz­ti­vált ren­de­zett a Ma­gyar Te­le­ví­zió (MTV) a Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dó­an; a ké­sőb­bi­ek­ben já­ték­film is ké­szül­het a Bib­lia tör­té­ne­tei­ből. A Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház zsi­na­ti szék­há­zá­ban be­je­len­tet­ték: az MTV lett a Bib­lia évé­nek fő mé­dia­tá­mo­ga­tó­ja.

Ja­nu­ár 20. – Az öku­me­ni­kus ima­hét meg­nyi­tóün­nep­sé­gé­vel hi­va­ta­lo­san is kez­de­tét vet­te a Bib­lia éve. Az ima­he­tet Bölcs­kei Gusz­táv, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház zsi­na­tá­nak lel­ké­szi el­nö­ke ige­hir­de­tés­sel, Bá­bel Ba­lázs ka­lo­csa–kecs­ke­mé­ti ér­sek szent­be­széd­del nyi­tot­ta meg.

Ja­nu­ár 22. – Több hó­na­pig tar­tó bib­li­a­ki­ál­lí­tás nyílt a ba­racs­kai bör­tön­ben. A ki­ál­lí­tá­son – ame­lyet öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let ke­re­té­ben nyi­tot­tak meg – arab be­tű­vel nyom­ta­tott Bib­lia is ta­lál­ha­tó volt a kü­lön­bö­ző ki­adá­sú és nyel­vű köny­vek, va­la­mint fo­tók és ira­tok kö­zött.

Ja­nu­ár 23. – A Ma­gyar Ka­to­li­kus Ka­ri­tász elő­ször vett részt az Eu­ró­pai Unió élel­mi­szer­prog­ram­já­ban. En­nek so­rán a Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dó­an min­den se­gély­cso­mag­hoz aján­dé­koz­tak egy Bib­li­át.

Feb­ru­ár 11. – A Szent Ist­ván Tár­su­lat a Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dó­an ki­ad­ta a Bib­lia tel­jes hang­anya­gát DVD-n. Az mp3-as tö­mö­rí­té­sű DVD-n hall­ha­tó Bib­li­át Di­ós Ist­ván pá­pai pre­lá­tus, a Magyar ka­to­li­kus le­xi­kon fő­szer­kesz­tő­je ol­vas­sa fel.

Feb­ru­ár 14. – Az Ó- és Új­szö­vet­ség­ben sze­rep­lő nők­ről, il­let­ve a Szent­írás ko­rá­nak női élet­mód­já­ról nyílt ki­ál­lí­tás a bu­da­pes­ti Bib­lia Mú­ze­um­ban.

Már­ci­us 18. – Meg­nyílt Szi­ta Ist­ván evan­gé­li­kus lel­kész, fes­tő­mű­vész ki­ál­lí­tá­sa a bu­da­pes­ti Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um­ban.

Áp­ri­lis 5. – Mint­egy száz, mu­ze­á­lis és kul­túr­tör­té­ne­ti je­len­tő­sé­gű bib­liarit­ka­sá­got be­mu­ta­tó ki­ál­lí­tás nyílt az eg­ri Fő­egy­ház­me­gyei Könyv­tár­ban.

Áp­ri­lis 9. – A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­já­ban egész na­pos Bib­lia-fel­ol­va­sást tar­tot­tak.

Áp­ri­lis 16. – A Szent Je­ro­mos Ka­to­li­kus Bib­lia­tár­su­lat pá­lyá­za­tot hir­de­tett A Bib­lia ha­tá­sa a ma­gyar iro­da­lom­ra és kul­tú­rá­ra cím­mel.

Áp­ri­lis 25. – Krisz­tus ta­ní­tá­sa­i­nak ha­zai ké­pi meg­je­le­ní­té­se­it dol­goz­ta fel Lő­rincz Zol­tán köny­ve, a Jé­zus pél­dá­za­tai a ma­gyar fes­té­szet­ben cí­mű kö­tet, ame­lyet a XV. bu­da­pes­ti nem­zet­kö­zi könyv­fesz­ti­vá­lon mu­tat­tak be.

Má­jus 24. – A szé­kes­fe­hér­vá­ri Egy­ház­me­gyei Mú­ze­um­ban Bib­li­ai ta­lál­ko­zá­sok cím­mel nyílt ki­ál­lí­tás.

Jú­ni­us 9. – Mint­egy százharminc par­la­men­ti kép­vi­se­lő ka­pott Szent­írást a Bib­lia éve al­kal­má­ból Bu­da­pes­ten hét­főn Er­dő Pé­ter bí­bo­ros, prí­más­tól, Bölcs­kei Gusz­táv­tól, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház zsi­na­tá­nak lel­ké­szi el­nö­ké­től és Itt­zés Já­nos­tól, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház el­nök-püs­pö­ké­től.

Jú­ni­us 18. – Az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um elő­ször csat­la­ko­zott a mú­ze­u­mok éj­sza­ká­já­hoz – kü­lön­le­ges Bib­li­ák­ból nyí­ló tár­lat­tal, Bib­lia-ma­ra­ton­nal és kon­cer­tek­kel.

Jú­ni­us 23–26. – Négy­na­pos nem­zet­kö­zi öku­me­ni­kus szim­pó­zi­u­mot tar­tot­tak Esz­ter­gom­ban.

Jú­ni­us 23. – A ma­gyar írás­be­li­ség és könyv­kul­tú­ra kez­de­te­it be­mu­ta­tó Bib­li­ák­ból és Bib­lia-tö­re­dé­kek­ből nyílt ki­ál­lí­tás az esz­ter­go­mi Szent Adal­bert Köz­pont­ban.

Au­gusz­tus 30. – Vá­ra­di Bib­lia cím­mel mu­tat­ta be a Csil­la­gocs­ka Ala­pít­vány ma­gyar, ro­mán és tö­rök gyer­mek­tánc­cso­por­tok köz­re­mű­kö­dé­sé­vel ké­szült tánc­já­té­kát Deb­re­cen­ben.

Au­gusz­tus 31. – Sze­ge­den A Bib­lia szí­ve cím­mel nem­zet­kö­zi kon­fe­ren­ci­át tar­tot­tak.

Szep­tem­ber 1. – Öt év­szá­zad bib­li­ai té­má­jú mű­kin­cse­i­ből nyílt „…és lát­ta Is­ten, hogy jó” cím­mel ki­ál­lí­tás a sze­ge­di Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um­ban.

Szep­tem­ber 30. – A Mű­vé­sze­tek Pa­lo­tá­já­ban hang­ver­senyt ren­dez­tek Éne­kel­je­tek az Úr­nak cím­mel, ame­lyen részt vet­tek a Ma­gyar Ka­to­li­kus Egy­ház, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház és a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház, va­la­mint a me­to­dis­ta, a bap­tis­ta, az uni­tá­ri­us és az ad­ven­tis­ta fe­le­ke­zet ve­ze­tői.

Ok­tó­ber 2. – Száz­öt­ven ré­szes nép­sze­rű­sí­tő té­vé­so­ro­zat in­dult a Bu­da­pest te­le­ví­zi­ó­ban a Tórá­ról a Bib­lia éve al­kal­má­ból, amely­nek két há­zi­gaz­dá­ja Sch­we­i­tzer Jó­zsef nyu­gal­ma­zott or­szá­gos fő­rab­bi és Raj Ta­más nyu­gal­ma­zott fő­rab­bi volt.

Ok­tó­ber 7. – Bib­li­ai té­má­kat, fő­ként Jé­zus éle­tét fel­dol­go­zó tizenkét ki­lo­mé­te­res tan­ös­vényt ad­tak át a Veszp­rém me­gyei Som­ló hegy kö­ze­lé­ben.

Ok­tó­ber 15. – A köny­vek köny­ve pon­tok­ban cím­mel Bib­lia-ki­ál­lí­tás nyílt va­kok­nak és gyen­gén­lá­tók­nak a bu­da­pes­ti Szent An­na-temp­lom­ban.

No­vem­ber 21. – Bib­lia Sac­ra Hun­ga­ri­ca – A könyv, mely „örök éle­tet ád” cím­mel nyílt a ma­gyar Szent­írás tör­té­ne­tét be­mu­ta­tó ki­ál­lí­tás az Or­szá­gos Szé­ché­nyi Könyv­tár­ban.

No­vem­ber 30. – Or­szá­gos bib­lia­is­me­re­ti ve­tél­ke­dőt ren­de­zett a Ma­gyar Test­vé­ri Bör­tön­tár­sa­ság és a Bör­tön­lel­ké­szek Ma­gyar­or­szá­gi Szer­ve­ze­te.

De­cem­ber 23. – Meg­je­lent a vi­lág el­ső ro­ma – lo­vá­ri – nyel­vű Bib­li­á­ja a Szent Je­ro­mos Ka­to­li­kus Bib­lia­tár­su­lat és a Hun­ga­ro­fest Kht. Re­ne­szánsz Prog­ram­iro­da gon­do­zá­sá­ban.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fa­da­ra­bok Is­ten ke­zé­ben
„Hát én im­már kit vá­lasszak…?”
Disz­nótort ültek
Keresztutak
Szál­kák és ge­ren­dák
„Mi az ökumenét megéljük”
Meg­kezd­te a se­gély­cso­ma­gok szét­osz­tá­sát Gá­zá­ban a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet
Di­rekt öku­me­né – ben­cés gim­na­zis­tákkal
A De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban már az imahét ünnepélyes megnyitása előtt ökumenikus alkalmon vehettek részt a hívek.
Meg­osz­tott­ság, a fáj­dal­mas hun­ga­ri­kum
Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei
„Van ki­út” kon­fe­ren­ci­a Nagy­vá­ra­don
Az öku­me­ni­kus ima­hét meg­nyi­tó­ün­nep­sé­gét Győ­rött ja­nu­ár 19-én, hét­főn es­te tar­tot­ták az Öreg­temp­lom­ban
Szerb anyács­ka Bi­zánc­ban
Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban
Evangélikusok
Lu­the­rá­nus szi­get Pá­pa szí­vé­ben
Is­ten há­za né­pe
Zol­tán Lász­ló evan­gé­li­kus lel­kész sír­já­nál
e-világ
Tisz­ta vi­zet a kan­csó­ba!
Keresztény szemmel
Hi­ány­zó gye­re­kek
Kul­tú­rá­já­ban él a nem­zet
Pa­lack­pos­ta, avagy üzenet a mat­ró­zok­nak
A hét témája
A nem­zet: kö­zös ih­let
„Nagyon erős. Hitben erős…”
„Egy az Isten”
Is­ten a tá­vol­ban
Ten­ger­nyi prob­lé­má­val el­bo­rít­va
evél&levél
Kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi aján­dék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kunhalom, újkőkori ház a tájtörténeti parkban
A bib­li­ai idők ét­rend­je tá­vol­ról sem volt egész­sé­ges
A vasárnap igéje
„Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Szélrózsa-utótalálkozó
ÉnekKincsTár
Légy ve­lünk ke­gyel­med­del, jó­sá­gos Jé­zu­sunk!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 04 Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster